Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Doviđenja u Očevu zagrljaju”

Autor: Z L

25.01.2010. 23:00
“Doviđenja u Očevu zagrljaju”


U knjigu žalosti u povodu smrti nadbiskupa u miru mon. Marijana Oblaka, mons. Prenđa je zapisao ovo: “Pastiru naš, nadamo se čvrsto da ćemo u Vama sada imati trajnog molitelja pred licem Božjim za naše svećenike, redovnike, redovnice, sjemeništarce i bogoslove, za Kristove vjernike, za duhovna zvanja, za sve potrebe naše i Vaše Nadbiskupije. Doviđenja u Očevu zagrljaju”
Zadarski nadbiskup imao je poseban odnos sa svojim prethodnikom mons. Marijanom Oblakom, koji ga je predložio za svog koadjutora, a Vatikan ga imenovao 29. ožujka 1990. godine. O tadašnjem nadbiskupu u miru i svom odnosu s njim mons. Prenđa je više puta javno govorio, za života i nakon njegove smrti. Na molitvenom bdjenju u povodu Oblakove smrti mons. Prenđa govorio je o njegovoj pastirskoj ulozi u zadarskoj Crkvi.
– U svjetlu Kristova uskrsnuća promatramo i život našeg nadpastira mons. Oblaka, kroz njegovo naviještanje Božje Riječi i otajstva vjere, koja su bila dar zadarskoj Crkvi i svima nama. Zahvalni smo za dar svih njegovih riječi, pouke pastirskog zalaganja. Vjerujemo da će sve to biti ugrađeno u put vjere svakoga od nas i djelo naše mjesne Crkve, kao dar kojim nas je Bog u svojoj ljubavi obdario u liku našeg pokojnog oca nadbiskupa, istaknuo je u propovijedi zadarski nadbiskup.
Na misi u povodu prve godišnjice Oblakove smrti Prenđa je rekao:
– Nadbiskup Oblak svojim je životom svjedočio duboku i poniznu molitvu uz suradnju s Bogom koji sve može. To je rađalo sigurnošću da Duh Sveti iznova u takvim prilikama stvara novo i neslućeno za život jedne mjesne Crkve. Poznajem ga kao molitelja ustrajna i usrdna da se s ovom Crkvom ostvaruje volja Očeva u njezinom rastu, zadacima i poslanju. Često je molio da sve oko njega, posebno prezbiterij duh svijeta ne napadne, duh ravnodušnosti pred potrebama Crkve i ljudi koji očekuju od nas jasan i snažan navještaj Evanđelja, rekao je tada nadbiskup.
U knjigu žalosti Prenđa je zapisao ovo:
“Dragi Oče nadbiskupe Marijane, u trenutku zemaljskog oproštaja od Vas, želim Vam zahvaliti za svjedočanstvo osobne vjere u Trojedinoga Boga koje ste mi darovali kao odgojitelj i profesor u Sjemeništu “Zmajević” u Zadru, a na poseban način kao pastir naše Zadarske nadbiskupije. Hvala Vam također za svjedočanstvo ljubavi prema Majci Mariji, Gospi našoj, prema Majci Crkvi i prema Majci Domovini. Hvala Vam za jasnu učiteljsku riječ u vjernom služenju Kristu i Crkvi. Hvala Vam za ohrabrenja i podršku koju ste mi za života davali kao koadjutoru i ordinariju u služenju našoj voljenoj Nadbiskupiji.
Pastiru naš, nadamo se čvrsto da ćemo u Vama sada imati trajnog molitelja pred licem Božjim za naše svećenike, redovnike, redovnice, sjemeništarce i bogoslove, za Kristove vjernike, za duhovna zvanja, za sve potrebe naše i Vaše Nadbiskupije. Doviđenja u Očevu zagrljaju.”