Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dva kandidata Zadarske županije među 10 najboljih

Autor: Boris Kupčak

25.01.2010. 23:00
Dva kandidata Zadarske županije među 10 najboljih

Foto: Alenka FESTINI



Među deset područja koja su ušla u uži izbor Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) na temu “Turizam uz vode” nalaze se i dva mjesta iz Zadarske županije, Općina Kolan i Grad Nin.
Natječaj za prijavu kandidatura za izbor nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti 2009./2010. na temu “Turizam uz vode” objavljen je početkom listopada 2009. godine, a u zadanom roku pristiglo 19 kandidatura, od čega je samo 10 ušlo u uži izbor. Izbor je proveo Glavni ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s Ministarstvom turizma RH i sustavom turističkih zajednica.
Tijekom veljače svih 10 područja koja su ušla u uži izbor obići će povjerenstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te izabrati pet onih koja će ući u užu konkurenciju za nacionalnog pobjednika. Izbor se provodi u područjima koja se nalaze uz vode – Jadransko more, rijeke i jezera, a osim Kolana i Nina, uz Jadransko more nalazi se još samo otok Krapanj.
Program EDEN provodi se od 2005. godine u svim zemljama EU, a Hrvatska iako nije članica dobila je pravo sudjelovanja, no bez financijske potpore. Do sada su održana tri natjecanja, a prošlogodišnji pobjednik bio je NP Sjeverni Velebit u sklopu teme “Turizam i zaštićena područja”. Ovogodišnji pobjednik sudjelovat će s HTZ-om na izložbenom sajmu organiziranom u sklopu Turističkog foruma, Dana Europskog turizma, dok će se svečana dodjela nagrada za EDEN dodijeliti u Bruxellesu 8. i 9. listopada.