Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatskoj drama u Beču

Autor: Novi list

25.01.2010. 23:00
Hrvatskoj drama u Beču


Hrvatska je ostvarila svoju prvu pobjedu u Beču nakon što je u dramatičnom meču iščupala bodove s domaćinom Austrijom. Igra je bila za zaborav, najvredniji je rezultat. Hrvatska je na kraju imala više živaca, u finišu utakmice je odigrala taman koliko je dostajalo za bodove.
U frenetičnoj atmosferi navijanja za jednu i drugu momčad Hrvatsku je ovog puta umjesto Ivana Balića, poveo Domagoj Duvnjak. Na bekovskim pozicijama su s desna Marko Kopljar, s lijeva Tonči Valčić. Preostali dio napadačke postave su kapetan Igor Vori na crti, te mladić Manuel Štrlek na lijevom i iskusnik Vedran Zrnić na desnom krilu. Austrijanci su počeli rukomet “ala keč”. S dubokim izlaženjem na hrvatske bekove, zonom “3-3”, koja je kombinacija košarke i hrvanja. Hrvatska se pak pred Mirkom Alilovićem postavila visoki bedem “6-0”. U obrani je visinu zone pojačavao Jakov Gojun, mjenjajući Duvnjaka. Već u početku, 5. minuti, iz igre je izašao domaći adut Szilagy držeći se za rame, dok je mirnija i kvalitetnija Hrvatska već u 7. minuti vodila sa 3:0. Trilogiju je otpočeo Kopljar šutem iz daljine, nastavio je Zrnić realizacijom “viška” s krila, a zaključio je prodorom iskusnik Valčić. Szilagy se ipak brzo vratio na teren, a njegova momčad je golom Wagesreitera smanjila na 4:2. U 11. minuti na terenu je i Balić s markerom, kada je Hrvatska mala igrača manje. Brojčano inferiorni, ali kvalitetno superiorniji hrvatski tim je produžio vodstvo na 6:2. Duboko isturena austrijska obrana povremeno odaje dojam bumeranga, vraća se kao kazna Austrijancima. Ovima pak izgleda ne preostaje drugi način nego u hrvanju nešto iznuditi. U 14. minuti na teren ulazi i Vuković, baš je on strijelac za 8:4.
Austrijancima je dosadilo riskirati, vraćaju se u zonu “6-0”, ali razlika je stalno četiri gola, ovog puta u 18. minuti Duvnjak je pogodio za 9:5. Austrijanci pokušavaju i s “5-1”, izlascima na Duvnjaka, ali stalno ih kažnjava zaostatak u kvaliteti. Baš je Duvnjak izborio sedmerac iz kojeg je Zrnić povisio na 10:5, sve dok Austrijanci teško nalaze rješenja protiv visoke hrvatske obrane. Prednost je dodatno naglasio Vuković pogotkom izvana, da bi nakon toga došlo do opuštanja. Folser, Szilagy iz sedmerca, na koncu i Friede su začas prepolovili zaostatak (11:8) i odjednom se promijenio dojam o utakmici. Hrvatska kola pritom i dalje idu nizbrdicom. Abadir je smanjio na samo 11:9, Červar je pozvao “time out” u 29. minuti. Uza sve još i Marinović brani sedmerac Zrniću, a na drugoj strani Wilczinsky je do odmora sveo razmak na skoro nezamjetni pogodak – 11:10. Skoro sve što je Hrvatska dobro učinila, prokockala u svega šest minuta.
Červar je u nastavak krenuo s Balićem, sa Čupićem na krilu, te Gojunom na beku, a baš je Balić probio led u nastavku. Marinović je međutim obranio sedmerac Čupiću da bi Ziura opet primakao Austrijance u 37. minuti na 13:12. Červar je posegnuo i za Buntićem, ali sve terapije su bez uspjeha. Weber je izjednačio na 13:13. U takvoj situaciji dva gola Čupića su došla kao “bronhi”, disalo se malo lakše nakon 14:13 u 43. minuti. Predah je bio kratak, Schlinger je brzo izjednačio na 15:15. Alilović je prepustio mjesto Čarapini, ali niti to ne pomaže s razgoropađenim Austrijancima. Malo ih smiruju golovi Duvnjak, a i Čupića do 50. minute za 20:18. No, cilj je još daleko. Približio se u 53. minut kada su domaći gubili 19:21 i s igračem manje dobili još isključenje, dvije minute za klupu, ali je Szilagy s četvoricom dao gol. Ipak dvije minute prije kraja Čupić je bio jakih živaca, zabio je sedmerac za 24:22 i priči je bio kraj.


 HRVATSKA – AUSTRIJA 26:23


BEČ – Gradska dvorana. Gledatelja: 10.000. Suci: Canbro i Claesson (Švedska).
HRVATSKA: Balić 1, Duvnjak 5, Lacković, Zrnić 3 (1), Kopljar 2, Vori 1, Gojun 1, Čarapina, Vuković 2, Mataija, Buntić 2, Valčić 1, Alilović, Štrlek 2, Čupić 6 (2), Musa.
AUSTRIJA: Bauer, Folser 1, Ziura 2, Weber 3, Abadir 2, Mayer, Knauth, Marinović, Gunther 1, Szilagy 5 (2), Wilczinsky 1, Jochum, Friede 2, Schlinger 5, Wagesreiter 1, Hojc.
Sedmerci: 8 Austrija 3 (2), Hrvatska 5 (3).
Isključenja: 8 Austrija 8, Hrvatska 6 minuta.
 




 BALIĆ ZBOG OZLJEDE NIJE POČEO UTAKMICU


Ivano Balić, najbolji hrvatski igrač je imao posljedice meča s Islandom. Jučer, na dan utakmice s Austrijom, ga je boljela ruka. Riječ je o padu prilikom jedne akcije i doskoka. Balićeva ruka je bila na snimanju, srećom ozljeda nije teže prirode. Balić je bio u hrvatskoj postavi, ali nije započeo utakmicu.


 AUSTRIJSKI IZBORNIK ISKLJUČEN


Dagur Sigurdsson, hladni Islanđanin na čelu gospodske austrijske reprezentacije, jučer je pokazao da i gospoda mogu izgubiti živce. Islandski trener podivljao je u 53. minuti nakon odluke sudaca, koji su isključili jednog austrijskog igrača, zaradivši pritom žuti karton i tako dodatno otežao zadatak svojoj ekipi koja je sedam minuta prije kraja, na samo gol zaostatka, ostala s dva igrača manje. Islanđanin je u tom periodu više komunicirao sa zapisničkim stolom nego sa svojim igračima. Austrijanci su ipak uspijeli zadržati rezultatski priključak, u 57. minuti krenuli su u kontru koju su zaustavili suci traživši da se lopta izvede s mjesta gdje je dosuđen prekršaj u napadu, na što je Sigurdsson jednostavno poludio vičući i gestikulirajući pred zapisničkim stolom što mu je priskrbilo crveni karton, a Austrija je ponovno ostala s igračem manje. Islandski stručnjak napustio je parket, cijenu je platila boca vode koju je bacio na izlasku. Domaća publika počastila je suce salvom zvižduka nakon završetka, a Sigurdsson se u hodnicima dvorane ohladio i nakon utakmice došao je pozdraviti se s hrvatskim reprezentativcima, a posebno pomoćnim trenerom Slavkom Golužom.


 ŠOLA: IMAMO VIŠE SREĆE NEGO PAMETI


– Imamo više sreće nego pameti! Već drugu utakmicu zaredom igramo loše, što nam se do sada nije osvetilo. Moramo igrati puno brže ako želimo u idućim utakmicama dignuti našu igru na višu razinu – konstatirao je nakon utakmice Vlado Šola, trener vratara u hrvatskoj reprezentaciji.