Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjedničko crno iz Čolakovog misira

Autor: Ante Vidović

25.01.2010. 23:00
Pobjedničko crno iz Čolakovog misira

Foto: Tomislav JERAK



Čolaku je ovo druga godina da sudjeluje na stankovačkoj degustaciji. Lani je s bijelim vinom osvojio četvrto mjesto. Njegovo ovogodišnje prvo mjesto samo je nastavak uspješnih rezultata koje postižu vinogradari i vinari iz njegovog mjesta. Gotovo da ne prođe degustacija vina u Zadarskoj županiji s koje se vinari iz Krneze nisu vratili s medaljama
Crno vino Milana Čolaka iz Krneze proglašeno je najboljim na 13. stankovačkoj degustaciji ravnokotarskih vina koja je održana proteklog vikenda u Stankovcima. Čolakovo crno pobjedu je odnijelo u konkurenciji šezdeset i tri crna vina iz Zadarske i susjedne Šibensko-kninske županije.
– Znao sam da imam dobro vino i očekivao sam da ću biti visoko plasiran, ali prvom mjestu se nisam nadao, iskreno odgovara vinogradar iz Krneze koji inače radi u Vodovodu.
Čolaku je ovo druga godina da sudjeluje na stankovačkoj degustaciji. Lani je s bijelim vinom osvojio četvrto mjesto. Njegovo ovogodišnje prvo mjesto samo je nastavak uspješnih rezultata koje postižu vinogradari i vinari iz njegovog mjesta. Gotovo da ne prođe degustacija vina u Zadarskoj županiji s koje se vinari iz Krneze nisu vratili s medaljama. Za taj uspjeh zaslužan je bogomdan kraj za vinograde. Tamošnji vinogradi nalaze se na brdima, stalno okrenuti prema suncu.
Vinogradarstvom i vinarstvo Čolak se praktično bavi od djetinjstva. Kaže kako je njegov djed imao preko 20.000 čokota vinove loze. Tada se od grožđa i vina živjelo. Milan danas ima 1.000 panja babića, plavine, debita i maraštine na svojoj parceli površine 4.000 metara četvornih na predjelu Kulina. Nije to običan komad zemlje, to je misir kako bi ga nazvao profesor Ante Kolega Bage. Čolak je tamo posadio masline, šljive, smokve, ljeti sadi pomidor, a kako bi sve uspjelo doveo je i cisternu kako bi mogao navodnjavati kap na kap u sušnim vremenima. Gotovo svaki trenutak slobodnog vremena provodi tamo, osobito kada su u tijeku poljoprivredni radovi. Uzrečica kako vinogradu ujutro treba reći dobro jutro, a navečer laku noć njemu nije strana.
– Vinograd sam podignuo prije dvadeset godina. Mene i brata savjetovao je agronom Frane Rogoznica. On nam je rekao da posadimo babić i plavinu od crnih sorti i debit i maraštinu od bijelih. Mislim da smo brati i ja prvi koji smo posadili u ovom kraju babić, kaže Čolak i nastavlja:
– Kad pravim crno vino babić i plavinu miješam u omjeru jedan na prema dva, a kod bijelog vina omjer debita i maraštine dva na prema jedan. Struku uvijek treba uvažavati. Meni je u proizvodnji vina jako pomogao jedan slovenski enolog. Za kraj bih se zahvalio organizatorima u Stankovcima i ocjenjivačima koji su korektno odradili svoj posao.