Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Početak gradnje daleko?

Autor: Anita Ćustić

25.01.2010. 23:00
Početak gradnje daleko?


Lokacijsku dozvolu smo dobili, a ovih se dana još radi na projektiranju prilaza za vatrogasna vozila. Nismo se puno pomaknuli, kompletiranje dokumentacije ide sporo, kazao je Dunatov
Posljednjih više od godinu dana zadarska je javnost imala priliku čuti da će se ruševna zgrada bivše vojarne Stjepana Radića pretvoriti u iznimno funkcionalan prostor, u kojemu bi Zadar konačno trebao dobiti centar za mlade. Manji dio predviđen je za proširenje Gradske knjižnice, a dio zgrade koji je fizički spojen s Obrtničkom školom Gojka Matuline rezerviran je za RTV centar. Prema prvotnim je najavama ovaj projekt odavno trebao biti realiziran, no već poslovično spora birokracija otežala je i ovaj proces.
Kako doznajemo u razgovoru s Radovanom Dunatovom, gradskim pročelnikom za kulturu i šport, za dio predviđen za centar za mlade i Gradsku knjižnicu ishodovana je lokacijska dozvola, a kompletiranje dokumentacije i eventualni početak građenja nerealno je očekivati prije lipnja ove godine.
– Lokacijsku dozvolu smo dobili, a ovih se dana još radi na projektiranju prilaza za vatrogasna vozila. Nismo se puno pomaknuli, kompletiranje dokumentacije ide sporo, a nadam se da bismo, ako sve bude u redu, do lipnja trebali prikupiti sve potrebne dokumente, kazao je Dunatov, napomenuvši da je o početku građenja još prerano govoriti.
Poznato je da je s projektantom potpisan ugovor za glavni izvedbeni projekt i to s tvrtkom Atrij d.o.o. S obzirom da je tek naknadno utvrđeno da bi bilo najbolje popuniti prostor između Gradske knjižnice i vojarne te u tom dijelu stvoriti jednu vezu, kako bi se cijeli ovaj prostor objedinio, bio je potreban aneks ugovora zbog kojeg je lokacijsku dozvolu bilo potrebno čekati duže.
Cijeli je ovaj prostor isplaniran u skladu s potrebama, tako da će u prizemlju biti Gradska knjižnica, dok je u dijelu centra za mlade najveći dio prostora predviđen za proizvodnju programa, a puno manja površina predviđena je za kancelarijski prostor.
S ovim dodatnim prostorom zadarska će Gradska knjižnica dobiti dječji odjel te odjel za mlade, ali i veću multimedijalnu dvoranu, a najvažnije je da će novi prostor prije svega biti kompatibilan s drugim dijelom zgrade, spomenutim centrom za mlade.
Poznato je i to da su između Grada Zadra i HTV-a odavno započele pripreme formiranja novog centra, odnosno prerastanja studija HTV-a u regionalni radiotelevizijski centar. Nakon otvaranja postupka javne nabave za izradu glavnog izvedbenog projekta uređenja RTV centra Zadar i Obrtničke škole Gojka Matuline, izabrana je ponuda tvrtke Arhitektonska radionica Marušić. Kako doznajemo iz Upravnog odjela za graditeljstvo Grada Zadra, s obzirom da je izrada glavnog idejnog projekta gotova, trenutačno se čeka suglasnost države nakon čega je tek moguće nastaviti dalje s realizacijom.