Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predstavljen program Artikulture za veljaču

Autor: Nikola Markulin

25.01.2010. 23:00
Predstavljen program Artikulture za veljaču

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Danas je u bivšem kinu Pobjeda održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program projekta “Artikultura” za veljaču. Na konferenciji su o programu i općenito o perspektivama projekta artikultura govorili Nenad Pepić, koordinator projekta, Juraj Aras, voditelj udruge Teatro Verrdi, i Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla.
– Nakon kraće stanke koja je uslijedila u razdoblju od otprilike mjesec dana, od konca prosinca prošle godine do konca siječnja ove, projekt Artikultura u suradnji sa Zadar filmom kreće dalje. Stanku smo iskoristili da ovu bivšu kinodvoranu u kojoj se naši programi konačno realiziraju, a koju nam je na korištenje ustupio Zadar film, ponešto dotjeramo. Ponajprije se to odnosi na neke zahvate kojima smo poboljšali postojeću pozornicu. U tome nam je ogormnu pomoć svojim donacijama pružio Lions klub Zadar kojem se ovim putem zahvaljujemo. Podrška koju su nam pružile institucije, ponajprije Grad Zadar, a koju lani nismo uživali omogućit će nam preživljavanje u ovoj recesijskoj godini, ali i realizaciju vrlo kvalitetnih programa. Sve udruge koje su lani sudjelovale u projektu Artikultura nastavit će svoju suradnju i u 2010. godini. Okvirno gledano smanjit će se udio glazbenih programa, a razlog tomu je ometanje ljudi koji žive ovdje u blizini. Sa zadovoljstvom možemo najaviti neke oblike suradnje s udrugama i institucijama koje prije nisu sudjelovale u projekt. Riječ je primjerice o HNK Zadar, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, udruga “Malena”, udruga “Eko Zadar”. Ono što svakako valja istaći u prvi plan jest činjenica kako je većina udruga koje sudjeluju u projektu u ovoj godini najavila mnoštvo vlastitih programa, a to je jedna od temeljnih svrha pokretanja i postojanja projekta “Artikultura”, kazao je Nenad Pepić.
Udruga Teatro Verrdi radi na novoj predstavi čija je premijera u sklopu Artikulture najavljena za 25. veljače:
– Riječ je o predstavi “Candide” prema adaptaciji istoimenog Voltaireovog djela. Redateljica predstave je Morana Foretić, a osmero glumaca i glumica, od kojih dvoje profesionalnih, na predstavi radi već otprilike dva mjeseca, kazo je o predstavi “Candide” Juraj Aras.
Sanja Petrovski najavila je program Zadarskog plesnog ansambla kojeg čini ogledni sat modernog plesa najavljen za 18. veljače. Voditeljica programa biti će Stošija Zrinski, a plesačice će, kazala je Petrovski, publici nastojati približiti plesne tehnike i sve ono što stoji u pozadini jedne predstave modernog plesa.
Osim spomenutih programa valja istaknuti večerašnju predstavu kazališta De facto “Garbage epic”, koncert ponajbolje hrvatske rock grupe “Bambi Molesters” najavljen za 19. veljače, projekt nazvan “Rokumentarac” koji će u organizaciji udruge Stomorica nastojati jednom mjesečno prezentirati prikupljene audio i video zapise rock scene u Zadru od početka devedestih godina.
 


 PROGRAM ARTIKULTURE ZA SIJEČANJ I VELJAČE


– srijeda 27. siječnja u 20 sati i 30 minuta, kazalište “De facto” predstava “Garbage epic” (Teatro Verrdi);
– subota 30. siječnja u 20 sati videoizložba “Rakurs 5” (udruga Šigureca);
– subota 6. veljače od 11 do 14 sati buvljak “Uzmi ili ostavi” (udruga Šigureca);
– subota 13. veljače u 21 sat, turnir “Air drums challenge – tuci bubanj, a ne bližnjega svoga, natjecanje u sviranju nevidljivih bubnjeva” (Šigureca);
– četvrtak 18. veljače u 20.30 sati “Ogledni sat – moderni ples” (ZPA);
– petak 19. veljače u 21 sat, koncert “The Bambi Mollesters” (Teatro Verrdi);
– četvrtak 25. veljače u 20.30 sati, predstava “Candide”, premijera (Teatro Verrdi);
– petak 26. veljače u 19 sati, videoizložba “Rakurs 5” (Šigureca);
– subota 27. veljače “Candide”;
– nedjelja 14. veljače u 19 sati predstava “Zaljubljeni guingnol ili kad srce radi bim bam bum”, dječjji ansambl “Lutkoslovnica” dranske scene Virko i šibenskog kazališta (Teatro Verrdi);
– kazališna radionica tijekom veljače, voditeljica Morana Foretić (Teatro Verrdi);
– “Rokumentarac”, javno snimanje dokumentarca o zadarskoj rock sceni 90-ih.