Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Smrkinić: Zvonko Šupe isključivi krivac za srozavanje zadarskog karnevala

Autor: Anita Ćustić

25.01.2010. 23:00
Smrkinić: Zvonko Šupe isključivi krivac za srozavanje zadarskog karnevala

Foto: Filip BRALA



Želim naglasiti da se nikako ne slažem s izjavama Zvonka Šupe, direktora TZ Grada Zadra, o tome kako u Zadru ne postoji karnevalska tradicija. Ono iza čega stojim je da je tradicija karnevala u Zadru postojala i da postoji još uvijek i to kako u okolnim mjestima tako i u samom gradu. Usuđujem se stoga reći da za marginaliziranje i srozavanje zadarskog karnevala na ovako niske grane smatram krivim isključivo gospodina Šupu
Za nama je godina koja je bila obilježena mnogim uspješnim događajima i manifestacijama.
Adventom u Zadru završena je zimski dio u okviru kojeg je održan i dobro prihvaćen novi koncept dočeka Nove godine. Kako je dio uspješnih projekata realizirao Radio 057 i agencija RMC ovom prilikom smo razgovarali s Igris Smrkinić.
– S Adventom u Zadru smo kao realizatori izuzetno zadovoljni, a kritike građana su samo pozitivne, djeca su se lijepo zabavila i to je upravo ono što smo htjeli postići. Pa iako je prosinac bio izuzetno vremenski nepogodan mjesec zbog čega smo bili primorani svakodnevno donositi promjene i prilagođavati se vremenskim uvjetima, ipak smo uspjeli realizirati sve što je u programu bilo predviđeno.
Kvaliteti događaja tijekom Adventa u Zadru doprinijela je i uspješna realizacija novog koncepta dočeka Nove godine u Zadru na više punktova, a prema ideji gradonačelnika Vrančića, kazala je Smrkinić.
Karneval na Valentinovo
Nakon svih zimskih događanja na Poluotoku, koje su protekli mjesec nastojale oživjeti staru gradsku jezgru te i u Zadru stvoriti pravi blagdanski ugođaj, građani su trenutačno u iščekivanju novog tradicionalnog događaja – karnevala.
Kako je poznato i ove će godine Turistički ured Turističke zajednice Grada Zadra samo periferno organizirati Zadarski karneval i to opet u suradnji s mjesnim odborima s područja grada, a navodno po uzoru na neke druge turističke zajednice u Hrvatskoj koje također samostalno organiziraju karnevale. Tako će se, prema prvotnim najavama, ove godine pučka povorka i fešta održat 14. veljače na Poluotoku i to u suradnji s predstavnicima mjesnih odbora, kao što je to bilo i prošle godine.
S obzirom da je upravo RMC prepoznat kao organizator uspješnog zadarskog Karnevala ’07. i ’08. godine, kada je program obogaćen velikim maškaranim zabavama u Jazinama, direktorica Smrkinić je rado komentirala ovaj novi model njegove organizacije.
– Želim naglasiti da se nikako ne slažem s izjavama Zvonka Šupe, direktora TZ Grada Zadra, o tome kako u Zadru ne postoji karnevalska tradicija. Ono iza čega stojim je da je tradicija karnevala u Zadru postojala i da postoji još uvijek i to kako u okolnim mjestima tako i u samom gradu. Usuđujem se stoga reći da za marginaliziranje i srozavanje zadarskog karnevala na ovako niske grane smatram krivim isključivo gospodina Šupu. Ne slažem se s njegovim stavom da među Zadranima ne postoji interes za Karnevalom, jer smatram da svaka manifestacija ima svoju publiku. Dokazuje to činjenica da veći broj Zadrana sudjeluje u karnevalu, nego što ih sa rive skače na Millennium jumpu, kao što se nije baš svaki Zadranin pojavio na koncertu Josea Carrerasa ili na primjer na večerima u Donatu, pa svejedno nikom nije palo na pamet marginalizirati Carrerasa ili reći da Noć punog mjeseca nema tradiciju u Zadru, istaknula je Smrkinić, naglasivši kako je za loš plasman karnevala kriv samo osobni stav Zvonka Šupe kao i njegov rat s organizatorima ranijih karnevala, odnosno RMC agencijom i Udrugom Propela.
Karnevalić ide dalje
Pa iako je agencija RMC već bila organizator uspješnog karnevala, ove godine kao i prošle, zbog promijenjene odluke nadležnih, za to neće imati priliku, no nastaviti će sa svojim tradicionalnim Karnevalićem, koji će se ovaj put održati čak 16. godinu zaredom.
– 057 Karnevalić je iza Riječkog drugi najveći u Hrvatskoj i prepoznatljiv je brand grada Zadra, a iz godine u godinu postaje sve bogatiji. Svake godine u povorci Karnevalića sve je više djece iz cijele županije, a za ovogodišnji ih se već prijavilo preko tri tisuće, što je nekoliko stotina više nego prošle godine.
Karnevalić će i ovaj put trajati tri dana, odnosno 10., 11. i 12. veljače, a ovogodišnja novost je da će se našim mališanima iz Zadarske županije pridružiti i vrtići iz Ogulina i s otoka Brača.
Naš Karnevalić će i ove godine biti organiziran na onaj poznati način, dječjom povorkom od Branimira, preko Narodnog trga do Arsenala, a završnica 057 Karnevalića je u Arsenalu koja će se održati 12. veljače i na kojem su dobrodošla sva djeca i njihovi roditelji.
Karnevalski bal
Ono što slijedi odmah nakon Karnevalića je naš najnoviji projekt, “Karnevalski bal 057”, a organiziramo ga 13. veljače u Arsenalu. Bit će to prava pučka karnevalska zabava jer tog dana će u Arsenalu biti sve što čini jedan Karneval, od gradonačelnika do maškarane svite i muzike dobrog raspoloženja, a pozvani su svi oni koji se vole zabaviti u karnevalskom raspoloženju.
Ovim započinjemo razvoj jednog novog projekta jer je onaj dosadašnji koncept očito ugrožen od institucija koje mu nisu dopustile da se razvija, kazala je direktorica Igris Smrkinić, napomenuvši kako se radi o projektu financiranom isključivo iz vlastitih sredstava Radija 057 i RMC agencije.
U razgovoru s njom također doznajemo kako završetak karnevala u Zadru ne znači i kraj svih događanja, jer već sada u završnim je pripremama nekoliko novih projekata za proljetno razdoblje, a koji će popuniti onu prazninu do sadržajima bogatih ljetnih mjeseci.
Tako će RMC agencija Zadrane uveseliti već 14. veljače, na Valentinovo i to u caffe – cinema i shopping centru “Callegro” uz koncert mladog zadarskog pijanista Matea Jovića.
Za mjesec ožujak, Smrkinić je najavila također novi projekt pod nazivom “Dječji dani u Zadru”, a koji će se 18., 19. i 20 ožujka održati u Arsenalu. U ova će tri dana, kako pojašnjava direktorica, Arsenal biti pretvoren u dječji grad u kojemu će uz bogati dječji sajam, okupljeni moći uživati u sadržajima animacijskog i dramsko-plesnog karaktera.
– U travnju ponovno nastavljamo s našim tradicionalnim Zelenim danima grada Zadra, potom u svibnju s Danima plesa te u lipnju s legendarnom “Sabušom”, a zatim slijede pripreme za treći po redu “KalelargArt”, rekla bih, uz Noć punog miseca, centralno ljetno zbivanje. KalelargArt je zaista manifestacija koja bilježi veliki medijski odaziv i snažno se razvija unatoč tek simboličnoj podršci TZ Grada, iako mogu istaknuti kako sam uza sve to jako zadovoljna interesom Zadrana za ovu manifestaciju te ogromnom medijskom pažnjom čak i na nacionalnoj razini.
Kao novi ljetni projekt Radija 057, mogu najaviti biciklistički maraton Knin – Zadar, pod nazivom “Oluja 2010.”, koji će se održati 5. kolovoza u povodu Dana domovinske zahvalnosti, nakon čega nas čeka priprema i kandidiranje programa Adventa u Zadru 2010. u kojeg će potrebno uložiti dodatni trud jer opće je poznato da je bilo koju manifestaciju u Zadru puno lakše organizirati ljeti kada ljudi i bez povoda u grad dolaze masovno. Prazna Kalelarga u zimsko doba je poznati problem na Poluotoku, jer u gradskoj jezgri ne postoji niti jedan natkriveni trg ili bilo koje alternativno mjesto za organizaciju događanja, a osim toga i građani su se odvikli odlaziti na Poluotok u popodnevnim i večernjim satima u zimskim mjesecima.
– To je problem pred kojim ne smijemo zatvarati oči nego razmišljati, tražiti rješenje i u njega ulagati. Imajući u vidu uspješan angažman gradonačelnika Vrančića kada je riječi o dočeku Nove godine, a s obzirom da je od 1. siječnja 2010. on osobno predsjednik TZ Grada Zadra, za očekivati je da će pronaći načina kvalitetno rješavati ovaj problem, ali i pomoći nama i svim drugim organizatorima zadarskih “evenata” u uspostavljanju makar elementarne konstruktivne komunikacije s direktorom TZ Grada Zadra, kazala je Igris Smrkinić.