Unio snagu i sigurnost u pobjedu čovjeka nad zlom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
prendja_tudjman
Nadbiskup Prenđa i dr. Franjo Tuđman tijekom Domovinskog rata

Nadbiskup Ivan Prenđa u jeku je Domovinskog rata upravljao Zadarskom nadbiskupijom zajedno s pokojnim nadbiskupom Marijanom Oblakom. Poznat je njegov angažman kao direktora hrvatskog Caritasa, posebice oko skrbi za prognanike i sve one kojima je ratni vihor odnio nekog od članova obitelji. Posebno će biti upamćena njegova ponoćka 1993. kada je u jednoj od najsnažnijih propovijedi, unio snagu i sigurnost u pobjedu čovjeka nad zlom, u pravednost bore hrvatskog naroda za slobodom, ali i o potrebi da u toj borbi za svoj prag, čovjekova duša ostane neokaljana.

Međutim, najpoznatiji nadbiskupov ratni angažman bilo je predavanje časnicima Hrvatske vojske o pravima civila i zarobljenika te o kršćanskom odnosu prema čovjeku u ratu. Nadbiskup Prenđa održao je to predavanje u vojarni Šepurine, na poziv generala Ante Gotovine i to neposredno pred akciju Maslenica, što je jedinstven slučaj na ovim prostorima. Neki Gotovinini prijatelji i suborci, čak su mislili da se time otupljuje oštrica hrvatskih snaga, „nabrijanih" pred oslobodilačku operaciju, ali je nadbiskup ocijenio da je kršćanima i vojnicima itekako potrebna priprema kako ne bi došlo do neželjenih situacija, kažnjivih i po Međunarodnom ratnom pravu. O tom predavanju, što inače nije bila njegova osobina, nadbiskup je govorio na skupu potpore uhićenom generalu Gotovini na zadarskom Narodnom trgu.

- U izlaganju "Etika u ratu i miru" predstavio sam katoličko gledanje na ponašanje vojnika u ratnim operacijama. Poznavajući generala Gotovinu, osjećao sam svojom dužnošću dati svoju ljudsku riječ, onoliko koliko vrijedi, kao podršku generalu u vremenu dok čeka početak suđenja. Moje je čvrsto uvjerenje da će obećanje koje je general Gotovina dao po svom Odvjetničkom timu on i ispoštovati; vjerujem da će držati svoju ljudsku i vojničku riječ kada je u pitanju njegovo ponašanje u kućnom pritvoru", govorio je tada Ivan Prenđa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno