Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Valčić promašio pobjedu u finišu

Autor: Z L

25.01.2010. 23:00


Hrvatska momčad dobila je šansu, napad za pobjedu u posljednjoj minuti kod rezultata 26:26. Valčić je pucao, ali Gustavsson brani. Hrvatska je nakon tri pobjede ostvarila svoj prvi remi na Europskom prvenstvu. Izbornik Lino Červar je na otvorenju druge faze natjecanja krenuo s Tončijem Valčićem od početka, proslavljeni lijevi bek je odbolovao svoje bolove u trbušnom zidu i našao se na svom napadačkom mjestu, također i u obrani, u zoni “6-0”, odnosno “5-1”. Baš je Valčić stao pred iskusnika 37-godišnjeg Stefansson koji je dao prvi gol nakon što su suci dopustili dug napad. Pored Valčića u visokom zidu pred visokim Alilovićem bili su Vori, Kopljar i Gojun, a na bokovima brza krila Štrlek i Čupić. U napadu je naravno Balić ulazio u kabinu režije, mjesto mu je prepuštao Gojun. U nepunih devet minuta već su bila tri izjednačenja uz tri sedmerca za hrvatsku momčad. Prvog i trećeg Čupić je realizirao bez problema, drugog mu je obranio Gustavson. Treće hrvatsko izjednačenje je djelo Kopljara, koji se konačno odvažio nakon silnih prozivanja zbog nedostatne aktivnosti. Nakon još jednog Balićeva izjednačenja baš je Kopljar dao gol za prvo hrvatsko vodstvo, 5:4, to je drugi gol 210 centimetara visokog Požežanina.
Hrvatski izbornik se dao na mijenjanja, protekom minuta ulaze Drago Vuković, pa Domagoj Duvnjak te Denis Buntić, dok je umjesto Mirka Alilovića šansu dobio Goran Čarapina. Metkovac iz Poreča je omogućio šesto izjednačenje za 6:6 golom Balića nakon što je prethodno odlično realizirao “polukontru”. U hrvatskoj obrani škripi na “crti” jer nema prekida na vezama između islandskih bekova i pivota. Gunnarsson u 18. minuti odmiče Island na 8:7. Hrvatska traži pravu obranu i točnu postavu, pred vrata je opet vraćen Alilović. Terapija ne daje lijeka. Naprotiv, Islanđani su dodatno odmakli. Palmarsson je pogodio za 11:8 u 23. minuti. Kriza hrvatske igre raste, a nakon izgubljene lopte u napadu suparnici su uzvratili točnom munjevitom kontrom za 12:8. Hrvatska je morala posegnuti za minutom odmora. U kriznim minutama s igračem manje kod zaostatka 13:9 šansu je dobio i Blaženko Lacković. Sva sreća da se Vori hrabro odlučio na iznenađujući udarac iz daljine na isteku poluvremena te je do odmora šteta donekle umanjena. Islanđani su imali vodstvo 15:12.
Srećom po Hrvatsku da je kapetanov započeti lov odmah početkom nastavka nastavio Denis Buntić. Ljevoruki šuter je dvama golovima približio Island na samo pogodak – 15:14 u 33. minuti. Izjednačenje se međutim pretvorilo u fatamorganu. Hrvatska je ubrzo dobila gol s igračem manje, no to je tek dio islandske trilogije kojom Gudjonsson iz sedmerca stvara veliki razmak – 18:14 u 37. minuti. Hrvatska momčad djeluje izgubljeno u napadu, izbornik na crtu uvodi Željka Musu. Islanđani igraju grubo, skupljaju isključenja. Valčić u 45. minuti vraća nade golom za 19:17. Očekivanja su, međutim, na labavim temeljima. Islanđani se odmah vraćaju u prvobitni položaj, prednost od četiri gola – 21:17. Červar traži bilo kakvo rješenje, u 5. minuti je tako Buntić smanjio na 21:19 kada je njegova momčad uzela još jednog igrača umjesto vratara, a odmah potom Zrnić je pogodio za 21:20. U 55. minuti je konačno izboren napad za izjednačenje – 23:23, Valčić je pogodio za poravnanje čekano od 16. minute. Nije to sve, Duvnjak u 58. minuti svojim prvim golom pogađa za vodstvo 24:23.


HRVATSKA 26 – ISLAND 26


BEČ – Gradska dvorana. Gledatelja: 5.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka).
Sedmerci: 8 Hrvatska 5 (4), Island 4 (4).
Isključenja: 8 Hrvatska 8, Island 14 minuta
Tri isključenja: 8 Buntić (53′)
HRVATSKA: Balić 3, Duvnjak 2, Lacković, Zrnić 3, Kopljar 2, Vori 3, Gojun, Čarapina, Vuković, Mataija, Buntić 3, Valčić 3, Alilović, Štrlek 1, Čupić 5 (5), Musa 1.
ISLAND: Gustavsson, Svavarsson, Giersson, Palmarsson 2, Ingimundarson, Halgrimmsson, Atlason 2, Sigurdsson, Gudjonsson 7 (4), Stefansson 7, Asgeirsson, Petersson 3, Gudmunsson, Jakobsson, Gunarsson 5, Gudmunssson.