Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glavno da su osigurana sredstva za Gaženicu

25.01.2011. 23:00
Glavno da su osigurana sredstva  za Gaženicu


Važno da su sredstva za Gaženicu osigurana, a radi se o jako velikim novcima. Osim Gaženice, bit će i sitnijih investicija vezanih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju, marikulturu. Znam o kojim se tvrtkama radi i koliko projekti vrijede, ali nije na meni da ih otkrivam. U svakom slučaju, sve to mijenja lošu klimu, zaključuje tajnik Denis Ikić


Vladin paket investicija, u sinergiji s najavljenim završetkom pregovora i ulaskom u EU, oživjet će gospodarstvo i doprinijeti zamahu cjelokupnog društva, kaže Denis Ikić, tajnik HGK – Županijske komore Zadar.
Kako kaže, to je hvalevrijedan potez koji prije svega može pridonijeti optimizmu i samoj investicijskoj živosti.
– Vjerujem u uspješnost projekata, samo je pitanje njihove ročnosti. Nadam se da je većina tih projekata u visokoj fazi starta. Koliko znam, u investicijama je naglasak na energetiku i promet. Ne smeta što je država glavni investitor u projekte tih sektora jer svaka investicija ima multiplikativne faktore. To je dobro i s psihološke strane, da ovo ružno ostavimo iza sebe, da prestane iščekivanje i neizvjesnost, već da se promijeni klima i sve skupa živne, govori Ikić, dodajući da bi ispred nas trebalo biti jedno pozitivno stanje.
Naravno, ako pregovori s Europskom unijom budu išli po planu.
– Očekuje se da će pregovori završiti u lipnju i nadam se da ćemo onda napokon završiti taj dvadesetogodišnji put. Na tranzicijske zemlje koje su 2004. godine ušle u EU, to je pozitivno djelovalo u roku od 6 – 9 mjeseci od pristupanja, što nije loše. Hrvatska ima i atraktivniji zemljopisni položaj, a od tih zemalja nas razlikuje i dobra turistička i prometna infrastruktura. Osim toga, u svijetu biznisa, hrvatske tvrtke bi tada trebale imati jednake uvjete poslovanja kao većina njima konkurentnih, ističe Ikić.
Što se tiče Zadra i Zadarske županije u kontekstu najavljenih investicija, Ikić ističe da je važno da su sredstva za Gaženicu osigurana, a kako ističe, radi se o jako velikim novcima.
– Nakon stanke koja je uslijedila zbog tehničkih problema, dinamika izgradnje u Gaženici bi trebala prijeći u višu fazu. Osim toga, bit će i sitnijih investicija vezanih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju, marikulturu. Znam o kojim se tvrtkama radi i koliko projekti vrijede, ali nije na meni da ih otkrivam. U svakom slučaju, sve to mijenja lošu klimu, zaključuje Ikić.