Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poticaj maslinarima i vinogradarima

25.01.2011. 23:00
Poticaj maslinarima i vinogradarima


Po mojoj procjeni sadni materijal je visoke kvalitete, a i cijene su više nego prihvatljive. Ako se ovako nastavi za ovdašnje maslinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo ni ubuduće ne treba strahovati. Naravno moralo bi se sada uz pomoć struke organizirati jedno edukativno predavanje što bi u konačnici jamčilo još bolje rezultate, rekao je Mustać


Kako je bilo i najavljeno, u Privlaku je posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu iz poznate tvrtke “Prud” iz Metkovića, vlasnika Mate Volarevića, dopremljen sadni materijal.
Tisuće sadnica
Riječ je o projektu koji Općina Privlaka već niz godina sustavno provodi, a koji se realizira u okviru projekta daljnjeg unapređenja i subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje te maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva. Njime je privlačkim maslinarima, vinogradarima i voćarima podijeljeno 1.040 sadnica maslina sorti levantinka, istarska bjelica, žutica, leccino, pendolino, tenera, ascolano i cimpressino te 1.400 kalemova vinove loze sorti plavac, babić, debit, maraština, merlot, sauvignon, igni blanc, sirah i drugih kao i 70-ak sadnica voćaka trešanja, limuna, mandarina, naranči i malina. Naravno, riječ je o osobama koje su tijekom lanjske 2010. godine prema Općini Privlaka podmirile dugovanja za komunalije, porez, odvoz smeća, katastarske izmjere i sl.
Na platou ispred ulaza u oronulu zgradu nekadašnjeg Doma kulture gdje se dijelio sadni materijal vrvjelo je kao u košnici. Ni bura ni zimska studen nisu mogli odvratiti brojne privlačke maslinare, vinogradare i voćare da preuzmu sadnice što su im ih uz prvotno predočenje uplatnica dijelili zaposlenici općinskog Komunalnog odjela. Pune ruke posla imao je i referent općinskog Komunalnog odjela te ujedno koordinator čitavog projekta Pelegrin Mustać, čiji je ured bio pretijesan da primi sve one koji su došli uplatiti sadnice za koje su se prije mjesec dana na istom mjestu uredno pribilježili.
Premda su morali čekati i proći zadanu proceduru u ovakvim prilikama, po onome što se dalo uočiti maslinari, vinogradari i voćari nisu krili zadovoljstvo zbog ove akcije koju im je priuštila općinska uprava na čelu s načelnikom Ivom Surićem.
Revitalizacija poljoprivrede
Jer u ovo doba štednje i recesije svakako nije nevažno kad se umjesto tržišne cijene od 35 do 40 kuna, za sadnicu masline plati 18 kuna, a za lozni cijep simboličnih 5 kuna ili pak za sadnicu voćke 18 do 20 kuna ovisno o sorti.
Zdravko Mustać Prcak, pobjednik prve degustacije ulja koja je pod pokroviteljstvom privlačke Udruge uljara, maslinara i vinogradara održana koncem prosinca prošle godine na prostoru općine Privlaka, kaže da je ova akcija vrlo stimulirajuća.
– Po mojoj procjeni sadni materijal je visoke kvalitete, a i cijene su više nego prihvatljive. Ako se ovako nastavi za ovdašnje maslinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo ni ubuduće ne treba strahovati. Naravno, moralo bi se sada uz pomoć struke organizirati jedno edukativno predavanje što bi nam svima u konačnici jamčilo još bolje rezultate, rekao je Mustać.
Ivan Buškulić također nije krio zadovoljstvo projektom.
– U prvom redu hvala našoj Općini koja nam na ovaj način maksimalno izlazi u susret, još više potiče da se okrenemo poslovima revitalizacije naših pomalo zaraslih vrtova, polja i oranica. Ja imam maslinik sa zasađenih 70-ak stabala maslina i ovim ću ga sadnicama znatno obnoviti. Na nama je da mislimo i na generacije koje će doći nakon nas, a ovo je idealna prilika za to, kazao je Buškulić.
Referent općinskog Komunalnog odjela Pelegrin Mustać kazao je da je u ovogodišnji projekt, koji je Općina Privlaka poduprla sa 50.000 kuna, uključeno 48 maslinara, 40 vinogradara i desetak voćara, što je nešto više u odnosu na lanjsku godinu. Vjerujemo i duboko se nadamo da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovim projektom, koji prvenstveno ima za cilj naše maslinare, vinogradare i voćare vratiti poljoprivredi. Jer je od pamtivijeka poznato kako je Privlaka uz sabunjare, pomorce i ribare, bila i ostala mjesto vrsnih vinogradara, maslinara i voćara, zaključio je Mustać.