Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Naše navijače u Beogradu policija će štititi 24 sata

25.01.2012. 23:00
Naše navijače u Beogradu policija će štititi 24 sata


Troje hrvatskih navijača ozlijeđeno je i stotinjak automobila oštećeno u napadu huligana nakon utakmice Francuska-Hrvatska. Privedeno je 12 napadača, a Hrvatima zajamčena sigurnost na utakmici u Beogradu


Predstavnici hrvatske policije koji su uoči nastavka Europskog rukometnog prvenstva upućeni u Srbiju održat će sastanak s tamošnjim kolegama kako bi se povećala sigurnost navijača, prije svega hrvatskih, koji su napadnuti nakon pobjede “kauboja” nad Francuskom.
– Srpska policija već je privela 12 osoba zbog tog napada, a u tijeku je utvrđivanje identiteta i ostalih napadača, izjavio je srbijanski direktor policije Milorad Veljović potvrđujući kako su hrvatski policajci već uključeni u istraživanje incidenata što su se u utorak navečer dogodili u Novom Sadu i Rumi. Prema prvim informacijama, privedeni huligani uglavnom su iz Beograda.
Spriječiti nasilje
Veljović je istaknuo kako će srbijanska policija osigurati zaštitu svim navijačima reprezentacija koje sudjeluju na Europskom prvenstvu, dodajući kako se moraju spriječiti oni kojima su od sporta važnije druge stvari. Veljović je savjetovao svim stranim državljanima da se već prilikom ulaska u Srbiju identificiraju kao navijači, kako bi im srbijanska policija pružila svu moguću zaštitu.
– Srbijanska policija će im biti na raspolaganju 24 sata, danonoćno, rekao je Veljović, koji se ispričao hrvatskim navijačima zbog napada u Novom Sadu i Rumi.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH potvrđeno nam je kako je nakon utakmice preko graničnih prijelaza u Srbije u Hrvatsku ušlo gotovo stotinu oštećenih automobila s hrvatskim registracijskim oznakama.
– Radilo se o oštećenjima od raznih bačenih predmeta ili udaraca palicom, a za sada nitko nije prijavio tjelesne ozlijede, doznajemo u MUP-u iz kojeg podsjećaju kako je još uoči Europskog rukometnog prvenstva potpisan sporazum o suradnji policija.
– Zajednički nam je cilj spriječiti nasilje, poručuju iz MUP-a RH, koje je jučer izrazilo i prosvjed veleposlaniku Republike Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću zbog napada u Novom Sadu i Rumi.
I srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako će srbijanska policija u nastavku europskog rukometnog prvenstva “na najodgovorniji način” pristupiti mogućim sigurnosnim rizicima na preostalim utakmicama.
 Najmanje petnaestak razbijenih automobila i jedan zapaljeni kombi sa hrvatskim navijačima, više desetaka oštećenih i ružnim parolama i porukama išaranih vozila (četiri “C”, “Ubij Hrvoja”, “Ustaše” i slično), barem tri ozlijeđene osobe – epilog su teških napada koji su se u utorak navečer dogodili na nekoliko mjesta u Novom Sadu, nakon utakmice Francuska – Hrvatska na Europskom rukometnom prvenstvu.
Maskirani napadači
Dobar dio hrvatskih navijača, kojih je u dvorani Spens bilo gotovo 4.000, nije stigao proslaviti veliku pobjedu hrvatskih rukometaša, jer su ih na nekoliko mjesta u Novom Sadu i okolici “zaskočili” očito dobro organizirani srpski huligani. Najgore je bilo u prigradskom naselju Veternik, gdje je u klasičnoj “sačekuši” na dva raskrižja, po procjeni, pedesetak maskiranih napadača kolone automobila s hrvatskim registracijskim pločicama (u nekima su bile i žene i starije osobe) zasulo ciglama, kamenjem i betonskim blokovima te udarajući sjekirama. Sve je počelo odmah iza 20 sati. “Bio je to pravi horor. Odjednom su se stvorili pokraj auta i počeli bacati kamenje i cigle. Uplašila sam se, mislila sam da smo gotovi. Jedan kamen me pogodio u vrat, ali srećom, uspjeli smo se izvući bez težih ozljeda”, priča šokirana Renata Bičanić iz Županje, čijoj je prijateljici Dragani Majstorović pozlilo uslijed šoka, pa su joj pomoć ukazali liječnici novosadske Hitne pomoći. Manje sreće imala su dvojica mladića koji su prevezeni u novosadsku bolnicu jer ih je kamenje pogodilo u glavu. Također, jedan je hrvatski navijač, neslužbeno doznajemo, uboden nožem na drugoj lokaciji, ali također nije teže ozlijeđen. Nešto kasnije, oko 21.30 sati, na benzinskoj postaji u Rumi zapaljen je kombi hrvatskih navijača. Oni koji su pak napadnuti u Veterniku okupili su se na tamošnjoj benzinskoj postaji Avia, gdje su se, nakon dvosatnog očevida, pod policijskom pratnjom zaputili preko granice. Mnogi su, iako još pod velikim stresom, najavljivali da ih ovo neće pokolebati i da će ići i u Beograd na utakmicu.
Više “sačekuša”
Crni BMW 530 osječkih registracijskih pločica, kojim je upravljao 49-godišnji Osječanin Radoslav Malbašić-Rašo, bio je prvi u koloni automobila koju je u novosadskom Veterniku presrela “sačekuša”.
– U mojem autu bili smo trojica prijatelja i ja, kada su nas nazvali prijatelji koji su automobilom, na koji su stavili češke registracijske pločice, bili nekoliko kilometara ispred nas. Upozorili su nas da odemo nekim drugim putem jer je nekoliko hrvatskih automobila nešto dalje već dočekala jedna “sačekuša”, priča Rašo. No, kaže, nisu stigli promijeniti smjer jer je novosadski taksi ispred njih odjednom počeo kočiti i hrvatska kolona iza njega morala je stati. Tada je s obje strane, i s pločnika i sa ceste, izletjelo pedesetak mladića. Bili su maskirani kapuljačama, kukuljicama i šalovima preko lica.
– Prvi od njih zabio mi je sjekiru u “šajbu” i razbio je. Staklo je počelo prštati, a nekoliko komadića posjeklo mi je ruku. Ostali su počeli bacati kamenje, sa svih strana. Bilo je gadno, a ja sam tada, vidjevši da je vrag odnio šalu, stao na gas i odjurio. Usput sam odbacio njih trojicu-četvoricu… Da to nisam napravio, tko zna kako bismo prošli, priča ljutiti Rašo.
On i njegovi prijatelji sumnjaju da je sve bilo vješto isplanirano i da je taksist bio u dosluhu s napadačima, a razočaran je neorganiziranošću policije. “Policija nam je trebala odmah dati pratnju i ovo se ne bi dogodilo”, zaključuje Rašo, koji tvrdi kako neće odustati od odlazaka na iduće utakmice naše rukometne reprezentacije.


 STAKLA FRCALA NA SVE STRANE




Put u Novi Sad ostat će u pamćenju i Belomanastircima Renatu Tuksaru i Željku Radmaniću. Kući su se razbijenih stakala na Željkovom Golfu.
 – Prepričavali smo detalje sa utakmice i dogovarali odlazak u Beograd na polufinale, kada je odjednom nešto grunulo. Prepad se dogodio na semaforu, 500-injak metara od dvorane. Komadići vjetrobranskog stakla frcali su na sve strane, prisjeća se Željko, koji je nakon toga nagazio na papučicu gasa. Zastao je na jednoj benzinskoj crpki gdje je policija  obavila uviđaj. “I za to vrijeme iz okolnih skupina dobacivali su nam da iz Srbije nećemo tako lako izaći”, kaže Željko, dodajući da ih je policijska ophodnja na nekoliko minuta čak i ostavila same. Novi policajci stigli su za nekoliko minuta i ispratili ih do granice. (I.G.)