Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fascinantne tehnike puhanja stakla

Autor: Ante Rogić

25.01.2013. 23:00
Fascinantne tehnike puhanja stakla

Foto: Marin GOSPIĆ



Drago mi je da u Zadru imamo priliku vidjeti način na koji nastaje staklo, kazala nam je jedna od brojnih posjetiteljica MAS-a


Četvrtu godinu zaredom Muzej antičkog stakla sudjeluje u Noći muzeja. Od 18 sati kroz zadarski muzej stakla prodefilirao je veliki broj Zadrana, ali i jedan mali dio onih koji u našem gradu borave u prolazu. Već tradicionalno Zadranima se Muzej antičkog stakla predstavlja onime što ova institucija nosi u svom naslovu – radionicama izrade stakla.
Marko Štefanec i Bojan Podhraški pred velikim brojem zainteresiranih održali su prezentaciju puhanja stakla, a Antonija Gospić je demonstrirala izradu staklenog nakita na plameniku.
Uz tradicionalne radionice ove godine je u MAS-u održana radionica puhanja stakla na plameniku, ali iz cijevi, a nju je za Zadrane priredila Ivanka Pašalić.
– Usitinu je fascinantno vidjeti ove tehnike. Drago mi je da u Zadru imamo priliku vidjeti način na koji nastaje staklo, kazala nam je jedna od brojnih posjetiteljica MAS-a. Ravnatelj i djelatnici ovog zadarskog muzeja i ove godine bili su zadovoljni odazivom posjetitelja.
Već je postala tradicija da u Noći muzeja Muzej antičkog stakla priređuje koncert. Ove godine imali smo prilike slušati renesansnu glazbu, u izvedbi zadarskog trija “Cobbler Renesta String”.
Kao središnji događaj večeri priređeno je otvaranje dviju izložbi – “50 godina Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru”, te “Iluminacije, arheološki crteži Krešimira Rončevića” – Arheološki muzej u Zagrebu”.