Plan Povljane: Turizmom udariti temelje cjelogodišnjoj zaposlenosti

Slika korisnika admin
Ljekovito blato u Povljani - samo jedan od turističkih aduta

Povljana je tijekom razdoblja od formiranja općine od male seoske sredine postala prava turistička oaza. Broj gostiju, kako stranih tako i vikendaša svake se godine povećava.

- Sve više ulažemo u razvoj turizma u Povljani, najviše u plaže, ali i održavanje javnih površina na kojima je posljednjih petnaestak godina puno rađeno. Povljana tijekom ljeta ima i do deset puta više stanovnika nego zimi tako da o tome treba razmišljati. Mislim da se s time nosimo i više nego dobro, a što je čini mi se zaključila i komisija koja dodjeljuje i nagradu, rekao je Neven Tičić, direktor Turističke zajednice Povljana.

Povljanu nije zadesila sudbina koja je zadesila Pag i Kolan, odnosno da su zbog vremena i karaktera smještaja imali protekle godine turistički pad. Povljana je sa svojih 2.350 ležajeva i 155.000 noćenja ponovila uspjeh. Legalizacija odnosno ozakonjenje privremene mogućnosti prijave gostiju u nizu objekata koji nisu imali dozvolu izvukle su statističke brojke.

- Oko 70 posto su strani turisti. Najviše ih je iz Češke, Slovenije i Slovačke, navodi Tičić.

Glavni adut turističke ponude Povljane su plaže na kojima je more među najčišćima u Zadarskoj županiji. Turisti uživaju šetajući uz uređeni povljanski lungomare kojim bi se ponosila i veća turistička mjesta. Šetnica je opremljena svim potrebnim sadržajima - od klupa, kanti za smeće, rasvjete te je hortikulturno uređena.

Povljana je okrenuta turizmu i na ovim prostorima predstavlja pokušaj, uspješniji od drugih, da se masovna gradnja apartmana i vikendica dogodi na civilizirani način i uz zaštitu obalnog pojasa. Povljanske čarobne plaže zalog su budućnosti turizma posebice sada kada je unaprijeđena vodoopskrba, odvodnja i pročišćivač. Dosta je razvojnih planova posebice u segmentu ozbiljnijeg i ambicioznijeg kampinga, kojem se skoro nadaju, kao i iskoraku prema nautici.

Od ukupno 14 staza koje presjecaju otok Pag, četiri biciklističke staze nalaze se na području povljanske općine. Turistička zajednica Zadarske županije i Turističke zajednice otoka Paga pripremile su sve popularnije mape biciklističkih staza otoka Paga za staze Ptica, Veliko blato, Smokvica, Prutna i Rt Dubrovnik.

Unatoč tome što već niz godina bilježi rekordne rezultate, a i nakon uspješne prošle sezone nije se Povljana uspavala na lovorikama. Intenzivno se radilo i nadalje, učvršćivala su se stara, ali i osvajala nova tržišta, što je u konačnici i moralo rezultirati uspjehom.

- Povljana je mjesto za odmor u duhu s prirodom, tradicijom, kulturom i romantikom. Povljanski turizam mora biti ukorak s mediteranskim turizmom, s tendencijom da se razvije u jedan cjelogodišnji turizam i da postane prvi temelj cjelogodišnje zaposlenosti, razvoja i rasta te bogatstva naše općine, govori Tičić.

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda afirmirali su Povljanu u poželjnu turističku destinaciju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno