Od 20 tisuća umirovljenika u Zadru 60 posto ima mirovinu 2 tisuće kuna

Slika korisnika valentinam
KONFERENCIJA ZA MEDIJE HSU-a
Što se tiče domova umirovljenika, naša je inicijativa da se bivši hotel Iž prenamjeni za smještaj umirovljenika, a ovaj je objekt u relativno dobrom stanju. Mislim kako bi se zajednički uz pomoć novca iz EU fondova , Grada Zadra i ostalih, ovaj projekt mogao realizirati, rekao je Duško Vuković
Vedran SITNICA
Konferencija za medije održana je u prostorijama Hrvatske stranke umirovljenika

Sufinanciranje smještaja u domovima umirovljenika, kao i trenutna socijalna slika umirovljeničke populacije u Zadarskoj županiji, bile su teme zajedničke konferencije za medije Županijskog i Gradskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika i Matice hrvatskih umirovljenika Zadarske županije. Kako je naglasio Branislav Jelenić, predsjednik ŽO HSU-a subvencioniranje smještaja u umirovljeničke domove, koji su u vlasništvu privatnih osoba dio je koalicijskog sporazuma s HDZ-om i predizbornog programa na prošlogodišnjim lokalnim izborima, a prema kojemu umirovljenici imaju pravo na mjesečnu subvenciju od 500 kuna.

- Za pomoć u kući na području Zadarske županije, koja se odnosi na starije i nemoćne, alimentira se iznos od 420 tisuća kuna, kazao je Jelenić. Predsjednik GO HSU-a Duško Vuković naglasio je kako čak 60 posto od 20 tisuća umirovljenika na području grada Zadra ima mirovinu od dvije tisuće kuna što je veliki socijalni problem, koji se pokušava rješavati jednokratnim novčanim mjerama, poput uskrsnice od 200 kuna, a kako je naglasio HSU će tražiti da se u proračunu Grada Zadra za sljedeću godinu uvrsti i isplata božićnice najugroženijim umirovljenicima.

- Što se tiče domova umirovljenika, naša je inicijativa da se bivši hotel Iž prenamjeni za smještaj umirovljenika, a ovaj je objekt u relativno dobrom stanju. Mislim kako bi se zajednički uz pomoć novca iz EU fondova, Grada Zadra i ostalih, ovaj projekt mogao realizirati. Trenutno se za smještaj u domove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave čeka i 5-6 godina, dok što se tiče privatnih domova nemaju standard isti kao i u onima u vlasništvu Zadarske županije. Mislimo kako bi se u subvencioniranje smještaja u privatnim domovima trebao uključiti i Grad Zadar. Što se tiče pomoći u kući, ova je mjera dobra, ali bi u nju trebao biti uključen veći broj umirovljenika od onoga koji ovo trenutno koristi, naglasio je Vuković, te smatra da je ova potpora važna onima koji žive sami i nemaju pomoć bliskih članova obitelji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)