Puljić: U društvu se krivnja često svaljuje na crkvu, ali nećemo se povući

Slika korisnika valentinam
Služena misa u povodu godišnjice smrti nadbiskupa Ivana Prenđe
Danas su vjernici i oni koji vjeru propovjedaju sve češće izloženi strašnim uvredama. Primjer za to je nedavna kazališna predstava u kojoj su biskupu Mili Bogoviću stavili svinjsku glavu i prikazali ga kako pričešćuje kokainom, požalio se nadbiskup mons. Želimir Puljić u propovijedi
Marin GOSPIĆ
Misa zadušnica služena je u katedrali sv. Stošije

Povodom osme godišnjice smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe sinoć, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, koncelebriranu misu zadušnicu u katedrali sv. Stošije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U svojoj propovijedi mons. Puljić podsjetio je na značenje i ulogu biskupa u katoličkoj crkvi ističući kako on nije privatni vjernik, već javni svjedok vjere koji je dužan ne samo svjedočiti i njegovati ono u što vjeruje, već prosuđivati i na primjeren način naglašavati ono u što se ima vjerovati.

- Njegova je dužnost promicati zajedništvo u kleru te biti otac i brat svojih svećenika, biti kuća i škola zajedništva. Pokojni Ivan, pastir crkve zadarske, trudio se služiti evanđelju. Slušali smo večeras čitanje koje nam je donijelo biografski opis apostola Pavla, kad je započelo njegovo obraćenje te kako je obraćen pošao i nije stao sve dok ga je služilo tijelo. Pavao je širio vjeru i pisao pisma koja su i danas podloga teološkim učenjima. Zahvalni smo nadbiskupu Prenđi što je zadarsku crkvu, zajednicu Božjega naroda, okupljao oko stola Gospodnjega. Kad je uzeo geslo "Ljubiti Crkvu", htio je naglasiti koga želi zastupati te istaknuti kako je spreman za nju i s ljubavlju trpjeti ako treba, a posebice zbog radikalnog sekularizma koje je proživio i koji i mi danas proživljavamo, istaknuo je mons. Puljić iznoseći kako se danas najavljuje vrijeme isčezavanja vjere te nestajanje morala kao bitnog društvenog stava na radijima, televizijama, u tiskanim nedijima i kazalištima.

- Arhitekti žanju bogate plodove, osobito nakon francuskog prevrata, Marxovoga materijalizma, Freudove psihoanalize, Staljinova komunizma i Hitlerova rasizma. Plodove siju na području kulture, odgoja, obiteljskog i društvenog života te uvjeravaju kako je vjernike i one koji vjeru propovijedaju najbolje što prije maknuti iz društva. I dok se stoljećima civilno zakonodavstvo usklađivalo s deset Božjih zapovijedi, pa su moral i zakonodavstvo bili u nekom skladu, danas su ne samo u neskladu, već se zapovijedi i crkvu koja ih navješta gleda preko nišana, naglasio je mons. Puljić te dodao kako je jednaka situacija kod nas i na europskoj sceni.

Spomenuo je kako se često svaljuje krivnja na crkvu i to baš za sve, te je poručio kako treba slušati upute pape Benedikta koji je kazao kako na te prozivke treba odgovoriti odvažnim protivljenjem destruktivnim i totalitarnim režimima i zaštititi ljudsko i vjerničko dostojanstvo koje je danas ugroženo.

Mons. Puljić je napomenuo kako je u našem društvu crkvi spočitava štošta, te podsjetio kako su upravo vjernici svojim molitvama i žrtvom doprinijeli stvaranju demokratskog društva.

- U zdravom sekularnom ustroju institucije trebaju štititi svoje građane, njihovo dostojanstvo, prava i sve što je povezano sa životom čovjeka. Imaju obvezu štititi ih od vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, nasilja i uvreda. Ali danas su vjernici i oni koji vjeru propovjedaju sve češće izloženi strašnim uvredama. Primjer za to je nedavna kazališna predstava u kojoj su biskupu Mili Bogoviću stavili svinjsku glavu i prikazali ga kako pričešćuje kokainom. Očekujemo od institucija, ali i drugih vjerskih zajednica te udruga koje se, kako ističu, bore za ljudska prava, da i vjernike zaštite uvreda i ponižavanja, poručio je mons. Puljić zaključujući kako se pred spomenutim nitko neće povući u sakristiju jer je, kako je kazao, polje svećeničkog rada svijet. Poručio je kako će ući i tamo gdje ih ne žele i širiti Kristovu riječ i ljubav nadahnuti misionarskim duhom apostola Pavla te biti svjedoci vjere.

- U ovo naše izazovno vrijeme osjećamo se poput onih prvih kršćana, pozvani u ime Kristovo biti subjektom povijesnih zbivanja, rekao je na kraju propovijedi zadarski nadbiskup.

Nadbiskup Prenđa je iznenada preminuo 25. siječnja 2010. godine u Nadbiskupskom domu u Zagrebu u 71. godini života, nakon 46 godina svećeništva i 20 godina biskupstva.

Rođen je 31. prosinca 1939. godine u Zemuniku Gornjem. Bio je 112. pastir Zadarske crkve u 17 stoljeća njenog postojanja te 68. zadarski nadbiskup. Pokopan je 30. siječnja u grobnici zadarskih nadbiskupa u pokrajnjoj lađi u katedrali Sv. Stošije u Zadru, gdje su se sinoć, nakon mise zadušnice, svećenici i puk pomolili nad njegovim grobom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)