AUTOHTONO Modna revija i radionica udruge Ruta na Škrapingu i Sajmu otočnih proizvoda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Škraperi i škraperice okušat će se kao manekeni
Modna revija će se održati u subotu, 09. ožujka navečer od 19:00 sati u restoranu „Sovinje“ u Tkonu, nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019. Modeli koji će nositi modnu reviju će biti upravo natjecatelji škraperi i škraperice, koji će uveličati događanje i istaknuti vrijednost nematerijalnih proizvoda koji imaju oznaku HOP
Manifestacija Škraping spaja „Hrvatski otočni proizvod“ sa svim posjetiteljima te upoznaje javnost sa vrijednosti projekta HOP

Na 10. Sajmu otočnih proizvoda koji se održava za vrijeme  Škrapinga 2019. sudjelovat će i Udruga „Ruta“ s Cresa koja će na štandu izložiti originalne predmete od creske vune i slikovnicu „Majstor  Macmalić“.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu modnu reviju  s njihovim originalnim odjevnim predmetima od vune koji imaju oznaku HOP a  koja će se održati u subotu, 09. ožujka navečer od 19:00 sati  u restoranu „Sovinje“ u Tkonu, nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019.  Modeli koji će nositi modnu reviju će biti upravo  natjecatelji škraperi i škraperice, koji će uveličati događanje i istaknuti  vrijednost nematerijalnih proizvoda koji imaju oznaku HOP.

U nedjelju 10. ožujka 2019. u Galeriji na katu Škraping centra Udruga  „Ruta“ s  Cresa održat će i edukativnu radionicu filcanja vune i izrada  cvijeta od vune, a moći će se  razgledati  i izložba fotografija nastalih  kroz projekt „Tajna Macmalića“.

Na ovaj način manifestacija Škraping spaja „Hrvatski otočni proizvod“ sa svim posjetiteljima te upoznaje javnost sa vrijednosti projekta  HOP kojeg je nositelji i Škraping od 2010. g.

Očuvati i oživjeti stare zanate

Udruga „Ruta“ osnovana je 2000. godine s ciljem obogaćivanja  društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta i otoka  Cresa. Svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje oživjeti i/ili očuvati  stare zanate, znanja, iskustva i tradicije te humanizirati turističku ponudu. Polazeći s osnova održivog razvoja otočne sredine, Ruta danas  svoj rad bazira na radu kroz projekte koji imaju za cilj popularizaciju  rada s vunom kroz kreativne radionice sa djecom, mladima i ostalim  zainteresiranima, a osnova rada je izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od vune Creske ovce Pramenke, tehnikom filcanja.

Udruga je organizator brojnih projekta koji su odavno prešli granicu  otoka Cresa i naše države. Radionice filcanja i problem odbačene vune  prezentiraju diljem Hrvatske, a sve češće i u susjednim državama.  Tečajeve obrade vune tehnikom filcanja za djecu i odrasle održali su u  Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Omišlju, Krnjaku, Krku, Zadru,  Puli, Novoj Gradiški, Varaždinu, Sanskom mostu, Bjelovaru, Poreču, na otocima Braču  i Murteru i u Luksemburgu, a tečajeve je dosad završilo oko 5.000 polaznika.

Legenda o patuljku

U udruzi koja broji desetak aktivnih članova djeluje i velik broj volontera, a sve aktivnosti koordinira voditeljica Vesna Jakić. Udruga „Ruta“ dobitnik je brojnih priznanja za rad i kvalitetu, a njihovi proizvodi   nose i prestižnu oznaku „Hrvatski otočki proizvod“. Udruga od početka  2015. provodi projekt ”Majstor Macmalić” kojeg financira Europski socijalni fond, a riječ je o legendarnom creskom patuljku Macmaliću koji  nosi i oznaku  „HOP“.

Pozivamo svih da posjete radionicu i modnu reviju u sklopu Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda.

Organizatori su Orlić d.o.o., TZ Općine Tkon i Općina Tkon, a više informacija može se na ći preko linkova: www.skraping.hr i www.sajam- tkon.hr.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com