Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

AUTOHTONO Modna revija i radionica udruge Ruta na Škrapingu i Sajmu otočnih proizvoda

26.01.2019. 10:49
AUTOHTONO  Modna revija i  radionica udruge  Ruta na  Škrapingu i  Sajmu otočnih  proizvoda


Na 10. Sajmu otočnih proizvoda koji se održava za vrijeme  Škrapinga 2019. sudjelovat će i Udruga „Ruta“ s Cresa koja će na štandu izložiti originalne predmete od creske vune i slikovnicu „Majstor  Macmalić“.
Svi zainteresirani imat će priliku pogledati i zanimljivu modnu reviju  s njihovim originalnim odjevnim predmetima od vune koji imaju oznaku HOP a  koja će se održati u subotu, 09. ožujka navečer od 19:00 sati  u restoranu „Sovinje“ u Tkonu, nakon svečanog proglašenja pobjednika Škrapinga 2019.  Modeli koji će nositi modnu reviju će biti upravo  natjecatelji škraperi i škraperice, koji će uveličati događanje i istaknuti  vrijednost nematerijalnih proizvoda koji imaju oznaku HOP.
U nedjelju 10. ožujka 2019. u Galeriji na katu Škraping centra Udruga  „Ruta“ s  Cresa održat će i edukativnu radionicu filcanja vune i izrada  cvijeta od vune, a moći će se  razgledati  i izložba fotografija nastalih  kroz projekt „Tajna Macmalića“.
Na ovaj način manifestacija Škraping spaja „Hrvatski otočni proizvod“ sa svim posjetiteljima te upoznaje javnost sa vrijednosti projekta  HOP kojeg je nositelji i Škraping od 2010. g.


Očuvati i oživjeti stare zanate
Udruga „Ruta“ osnovana je 2000. godine s ciljem obogaćivanja  društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta i otoka  Cresa. Svojim djelovanjem i aktivnostima nastoje oživjeti i/ili očuvati  stare zanate, znanja, iskustva i tradicije te humanizirati turističku ponudu. Polazeći s osnova održivog razvoja otočne sredine, Ruta danas  svoj rad bazira na radu kroz projekte koji imaju za cilj popularizaciju  rada s vunom kroz kreativne radionice sa djecom, mladima i ostalim  zainteresiranima, a osnova rada je izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od vune Creske ovce Pramenke, tehnikom filcanja.
Udruga je organizator brojnih projekta koji su odavno prešli granicu  otoka Cresa i naše države. Radionice filcanja i problem odbačene vune  prezentiraju diljem Hrvatske, a sve češće i u susjednim državama.  Tečajeve obrade vune tehnikom filcanja za djecu i odrasle održali su u  Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Omišlju, Krnjaku, Krku, Zadru,  Puli, Novoj Gradiški, Varaždinu, Sanskom mostu, Bjelovaru, Poreču, na otocima Braču  i Murteru i u Luksemburgu, a tečajeve je dosad završilo oko 5.000 polaznika.


Legenda o patuljku
U udruzi koja broji desetak aktivnih članova djeluje i velik broj volontera, a sve aktivnosti koordinira voditeljica Vesna Jakić. Udruga „Ruta“ dobitnik je brojnih priznanja za rad i kvalitetu, a njihovi proizvodi   nose i prestižnu oznaku „Hrvatski otočki proizvod“. Udruga od početka  2015. provodi projekt ”Majstor Macmalić” kojeg financira Europski socijalni fond, a riječ je o legendarnom creskom patuljku Macmaliću koji  nosi i oznaku  „HOP“.
Pozivamo svih da posjete radionicu i modnu reviju u sklopu Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda.
Organizatori su Orlić d.o.o., TZ Općine Tkon i Općina Tkon, a više informacija može se na ći preko linkova: www.skraping.hr i www.sajam- tkon.hr.