Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izgradnja komunalne infrastrukture PZ Benkovačko Selo vrijedna 15,3 milijuna kuna

26.01.2019. 18:00
Izgradnja  komunalne  infrastrukture PZ  Benkovačko Selo  vrijedna 15,3  milijuna kuna


Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima je program  koji koristi sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova a  provode ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i  Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Program obuhvaća urbanu regeneraciju pet pilot područja-malih gradova putem Intervencijskih planova. Jedan od pilot područja je i Grad Benkovac sa svojim projektima  koji doprinose razvojnim prioritetima i ciljevima.


Izrada projektne dokumentacije
Jedan od projekata, koji su dio Intervencijskog plana Grada Benkovaca, kako se navodi na stranici Grada, je i „Izgradnja komunalne infrastrukture poslovne zone Benkovačko Selo“ ukupne vrijednosti  15.300.000,00 kuna.
Ugovoreni iznos od 300.000,00 kuna u sklopu projekta „Priprema dokumentacije i izgradnja kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova  malih gradova na ratom pogođenim područjima“ namijenjen je za izradu projektne dokumentacije s 85 % sufinanciranja Europskog fonda za  regionalni razvoj.
Predviđeni prostor za poslovnu zonu prostire se na površini od 37 ha.  Unutar obuhvatata planirano je 30 građevinskih parcela namijenjenih  za: izgradnju građevina proizvodne namjene, izgradnju manjih proizvodnih pogona s naglaskom na tradicionalnu proizvodnju (proizvodnja  kamena, poljoprivrednih proizvoda).
Od infrastrukture predviđena je gradnja unutarnje cestovne mreže i  priključka na državnu cestu, telekomunikacijske mreže, vodovodne  mreže, sustava odvodnje i sustava plinoopskrbe te spajanje odvodnje otpadnih voda na postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
Realizacijom ovoga projekta, sadašnji i potencijalni korisnici imat će  potpuno opremljenu infrastrukturu za početak poslovanja i stvaranje  profita kako za sebe tako i za zajednicu, te će se otvoriti mogućnost za  novo zapošljavanje smanjujući stopu nezaposlenosti.


Poljoprivredna i ekološka proizvodnja, održivi turizam…
U sklopu projektnih aktivnosti u tijeku je izrada projektno tehničke  dokumentacije: Geodetska podloga za komunalnu infrastrukturu, opis i  grafički prikaz za ishođenje posebnih uvjeta za komunalnu infrastrukturu, Glavni projekt za komunalnu infrastrukturu, Izvedbeni projekt za komunalnu infrastrukturu, Studija izvedivosti.
Nakon izrade projektne dokumentacije, projekt će se prijaviti na natječaj za izgradnju.
U Gradu Benkovcu navode kao prostorni cilj projkta – iskoristiti potencijale prostornog značaja Grada Benkovca kroz očuvanje i održivo  korištenje prostornih resursa, a kao gospodarski cilj povećanje kapaciteta na području Grada Benkovca za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, prerađivačke djelatnosti, trgovinu i održivi turizam.
Specifični cilj projekta je izgradnja infrastrukture u PZ Bekovačko Selo:  unutarnje cestovne mreže i priključka na državnu cestu, telekomunikacijske mreže, elektroenergetske mreže, javne rasvjete, vodovodne mreže,  sustava odvodnje i sustava plinoopskrbe te spajanje na postojeći kolektor.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.