Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Horor film festival ovog vikenda u Sv. Filip i Jakovu!

26.01.2020. 22:09


Svi ljubitelji filmske strave i užasa u dane nadolazećeg vikenda, odnosno u petak 31. siječnja i subotu 1. veljače, moći će uživati u ovom filmskom žanru koji se u sklopu 4. Fjaka film festivala održava u kinu u Sv. Filipu i Jakovu!
– U najavljenom izdanju festivala, koji se organizira u sklopu projekta KINO – Centar za Kulturu, inovaciju i obrazovanje, pozivamo vas da uz klasike žanra poslušate predavanje filmskog kritičara i kolumnista Ivice Perinovića o horor filmu, posjetite izložbu starih horor postera te uživate u glazbenoj slušaonici i filmskom horor kvizu.


Projekcije, predavanja, izložba…
Projekcije filmova, predavanje i izložba održat će se u novouređenom filipjanskom kinu, a kviz i slušaonica u Picigin baru na rivi u Sv. Filip i Jakovu. Ulaz na sve događaje je besplatan, kažu organizatori dodajući kako je u sklopu festivala pripremljen program i za one najmlađe – filmske radionice za djecu koje će trajati tri dana, odnosno od 1. do 3. veljače u vremenu od 15:00 do 18:00 sati. Filmskom radionicom želi se pokazati polaznicima kako film može poslužiti za predstavljanje raznih ideja te da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme! Organizatorima je cilj da djeca s vremenom počnu više cijeniti filmsku umjetnost i odlazak u kino te mogu steknu motivaciju da se u budućnosti bave upravo nekim vidom filmske umjetnosti.
Fjaka Film Festival je u proteklih nekoliko godina osmislila mala skupina lokalnih entuzijasta i filmofila, čija je želja bila oživjeti lokalnu kino dvoranu te ukazati na bogatstvo filmske umjetnosti, ali i revitalizirati običaj odlaska u kino kao relevantan društveni trenutak.


Relevantnost filmskih festivala
Filmski festivali danas su relevantni, jer povezuju umjetnost vizualnog, kojem smo u potpunosti izloženi na svim razinama života ali ujedno i potiču socijalizaciju i koheziju društva i zajednice u razdoblju kada se naglašava individualnost te kada dolazi do sve veće otuđenosti pojedinaca.
– Nakon dosadašnjih vanjskih projekcija, ovogodišnji festival se prvi put održava u novo uređenom prostoru kina u Sv. Filip i Jakovu. Prvi dio festivala, koji traje dva dana, održava se u siječnju, a drugi dio održat će se u ožujku. Jedan i drugi dio festivala zamišljeni su kao žanrovski, što znači da se svake godine prikazuju horor filmovi iz različitih razdoblja filmske umjetnosti te kultni filmovi cijenjenih filmskih horor autora, najavljuju organizatori.




Program festivala
U petak, 31. siječnja u 18:30 sati održat će se predavanje filmskog kritičara i kolumnista Ivice Perinovića, a isti dan, pola sata kasnije, u planu je otvorenje uz izložbu starih horor plakata. Slijedi prikazivanje filma Haxan iz 1922. godine u 19:30 sati koji traje 91 minutu.Taj švedsko – danski nijemi film dovršen je 1920. godine, a objavljen 1922. Napisao ga je i režirao Benjamin Christensen, a dokumentarni stil filma dramatiziran je horor sekvencama. Djelomično je utemeljen na Christensenovoj studiji Malleus Maleficarum, njemačkog vodiča za ispitivače iz 15. stoljeća, Haxan je studija o tome kako praznovjerje i nerazumijevanje bolesti i mentalnih bolesti mogu dovesti do histerije u lovu na vještice.


»Festival ima dva dijela. Oba su zamišljena žanrovski, što znači da se svake godine prikazuju horor filmovi iz različitih razdoblja filmske umjetnosti te kultni filmovi cijenjenih filmskih horor autora.
Organizatori festivala