Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

»Kujundžiću više tvojih afera nego ginekologa«

27.01.2020. 06:45


»Skrbi li itko za javno zdravstvo’«, »Zdravlje je ljudsko pravo«, »Kujundžiću više tvojih afera nego ginekologa«, »Skrbi na ne svrbi«, »Dukić se vraća«, »Primalje znaju« samo su neki od brojnih natpisa koje su nosili organizatori, aktivisti i građani na prosvjedu protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadru koji je upriličen u nedjelju na Narodnom trgu. Kiša koja je povremeno padala pa stala utjecala je da se na njemu okupilo samo stotinjak ljudi.
Sudionici prosvjeda bili su i županijski ginekolozi u primarnoj zaštiti koji su nosili transparent »Ginekologiju na pregled«. Među onima koji su došli podržati borbu žena za svoja Ustavom zajamčena prava zdravstvene zaštite bili su nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić te glumci Tamara Šoletić i Jure Aras.
Govoreći o razlozima organiziranja ovoga prosvjeda Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu kazala je kako zahtijevaju da se prestane privatizirati javno zdravstvo i da se zdravstvo vrati građanima.


Prestanimo privatizirati javno zdravstvo
– Imamo podatak da je u Hrvatskoj više od 400 tisuća žena ostalo bez primarne ginekološke skrbi, što se u jednoj socijalnoj državi uistinu ne smije dogoditi. U Zadru je nedavno 13 tisuća žena ostalo bez ginekologa. Ove pacijentice se prepušta privatnicima koji jedan pregled naplaćuju 600 kuna, što je apsolutno nedopustivo jer građani već uplaćuju doprinose u javno zdravstvo, istaknula je Karmelić, dok je Marija Jerončić iz udruge Antifjaka u Zadru rekla kako zahtijevaju da premijer Andrej Plenković pokrene izradu akcijskog plana za zdravlje žena.
– Na potrebu izrade tog plana već dulje upozorava udruga Roda, međutim to nije ni krenulo. Također zahtijevamo ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je svojom nekompetetnošću i aferama pokazao da na svojoj funkciji radi na štetu žena. Županije i gradovi bi kroz svoje proračune trebali financirati domove zdravlja, naglasila je Jerončić dodajući kako traže i vraćanje digniteta struci primalja koje svojim radom mogu rasteretiti ginekologe.


»Moj prijedlog je bio da se obavi pregled kod privatnog ginekologa kod kojeg bi se uzeo račun iznos na kojem bi onda HZZO refundirao. HZZO je izravno kriv za ovu situaciju, pa bi za to bi trebali snositi i posljedice
Dr. Ivo Žuvela, ginekolog




– Tražimo da javno zdravstvo bude dostupno svim ženama, bez obzira žive li u većem ili manjem gradu, okolnim područjima, ili selima. U Zadru imamo situaciju s nedomicilnim studenticama koje, ako žele kod ginekologa, moraju ići privatno ili odlaziti u svoja prebivališta i ondje ostvariti potrebe, a tamo im se događa da na pregled najčešće čekaju po više sati, upozorila je ova aktivistica.
Inicijativu Antifjake za organizacijom prosvjeda pohvalio je poznati ovdašnji ginekolog primarac dr. Ivo Žuvela koji je kazao kako ginekolozi rade u nemogućim uvjetima, budući da ne mogu na ovaj način pružiti skrb koju žene zaslužuju.


Nemogući uvjeti rada ginekologa
– Ovakav sustav ne funkcionira i treba ga korjenito mijenjati, međutim prvenstveno treba pozvati na odgovornost sve koji su uključeni u ovakvo stanje kakvo je danas u Zadru, a i u Hrvatskoj nije ništa bolje. Oni koji su odgovorni su ministar zdravstva i Županija kao osnivač Doma zdravlja. Mi postojeći ginekolozi u primarnoj zaštiti u županiji trenutačno imamo od četiri, šest pa do čak devet tisuća pacijentica koliko ima dr. Perinčić. Nije poenta u tome koliko imamo pacijentica, već koliku skrb svakoj od njih možemo pružiti svakog mjeseca. Preventivni pregledi su osnova, a njih ne možete provoditi po ovom sustavu i na ovaj način, istaknuo je dr. Žuvela dodajući kako se s jedne strane promovira preventiva kao u subotu za Dan mimoze, a s druge strane se preventiva ne može provoditi po ovom sustavu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


»U Zadru je nedavno 13 tisuća žena ostalo bez ginekologa. Ove pacijentice se prepušta privatnicima koji jedan pregled naplaćuju 600 kuna, što je apsolutno nedopustivo jer građani već uplaćuju doprinose u javno zdravstvo


Petra Karmelić, Platforma za reproduktivnu pravdu


– Zadarski ginekolozi su izašli sa svojim prijedlozima kako popraviti ovdašnje stanje. Moj prijedlog je bio da se obavi pregled kod privatnog ginekologa kod kojeg bi se uzeo račun iznos na kojem bi onda HZZO refundirao. HZZO je izravno kriv za ovu situaciju, pa bi za to bi trebali snositi i posljedice. Smatram da se mogu izmijeniti propisi na način da privatnici, koji trenutačno imaju sve više posla jer mi javni ginekolozi ne možemo fizički stići pregledati sve pacijentice, mogu imati mogućnost izdavati doznake, otvarati bolovanja i izdavati uputnice, poručio je ovaj ginekolog navodeći primjer kako je doznaku ispisao zamjenik ravnateljice Doma zdravlja, pa je onda može i HZZO.


HZZO zaradio milijardu kuna
Podršku prosvjedu došla je pružiti i dr. Marija Divić, specijalist ginekologije i porodiljstva iz Splita i predsjednica Sekcije ginekologa ugovornih ordinacija za Hrvatsku, koja je kazala kako ovo nije problem samo u Zadru, već da puno desetljeće upozoravaju kako nedostaje ginekologa, pedijatara, ali i liječnika obiteljske i dentalne medicine.
– Pola milijuna osiguranika, naših građana koji plaćaju zdravstveno osiguranje nema svog liječnika. A to znači da HZZO zarađuje na način da pola milijuna građana ne daje pravo na izbor svih spomenutih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Najgori problem je u ginekologiji jer 430 tisuća žena nema svog izabranog liječnika. Ako ćete svakoj pacijentici pružiti tri minute pregleda, moći ćete pregledati četiri tisuće pacijentica u godinu dana. Doktorima će njihovo zdravlje onemogućiti da odrade svoj posao. Onda će se dogoditi slučajevi kao Metković, Obrovac ili nešto drugo i opet će stradati pacijentica, naglasila je dr. Divić dodajući kako su sve ove manjkavosti zdravstvenog sustava dovele do toga da je HZZO 2019. godinu završio sa zaradom od milijarde kuna.


Iskustva pacijentica
Inače, osim samih zahtjeva koji su upućeni hrvatskoj Vladi i ministarstvu zdravstva aktivistice su na skupu pročitale iskustva raznih ginekoloških pacijentica koje su im se obratile, a iza svakog od njih zviždalo se zviždaljkama i udaralo u bubnjeve. Jedna od tih pacijentica je tako napisala kako je bila upisana kod određene ginekologinje.
– Na prvi pregled sam čekala devet mjeseci! Zbog tako dugog čekanja, požalila sam se nadležnom ministarstvu, na što su mi odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti. Nije bilo koristi ni žaliti se Domu zdravlja. Kad sam konačno došla na red, doktorica je bila vrlo ljubazna i s pregledom sam bila zadovoljna. Otkako je ta doktorica otišla u privatnike, ostala sam bez ginekološke skrbi., požalila se ova pacijentica dodajući kako radi po cijeli dan i jednostavno nema vremena obijati vrata drugih prepunjenih ordinacija.
 


Dr. Divić: Tražimo ostavku Plenkovića
Dr. Marija Divić je kao rješenje ovih problema navela kako najprije treba promijeniti premijera Plenkovića koji već šest mjeseci nije odgovorio na pismo Udruge liječnika ugovornih ordinacija i na pismo Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu.
– Osim premijera ne vrijedi ni njegova vlast skupljena sa svih strana. Pustili su nas na milost i nemilost župana i gradonačelnika Zagreba koji ne poštuju Zakon koji je donio premijer i sadašnji ministar. Nakon što se Zakon šest mjeseci nije provodio, ministar je rekao da im šaljemo dopise, a onda su vratili te dopise kazavši kako ih treba riješiti županija. Ako ministar ne štiti Zakon koji je donio i ne kažnjava, tko će to štititi, zapitala je dr. Divić.


Upisivali pacijentice kod dr. Dukića
Sudionici prosvjeda bili su i istaknuti zadarski SDP-ovci koji su se u njega aktivno uključili s transparentom koji je vjerojatno prešao rub ukusa, a na njemu je, uz natpis »Dukiću p(r)oviri«, bio nacrtan i ženski spolni organ. S gradonačelnikom i bolničkim ginekologom dr. Brankom Dukićem na puno primjereniji i bitno zabavniji način našalili su se sami organizatori iz udruga Antifjaka i Platforma za reproduktivnu pravdu koji su postavili veliki papir s natpisom »Nova ginekološka ordinacija dr. Dukić – upisi u tijeku«, na koji su se sve ‘zainteresirane pacijentice’, a koje su trenutačno bez izabranog ginekologa primarne zdravstvene zaštite, mogle upisati kako bi ostvarile svoja prava iz zdravstvene zaštite.