Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MAS će raditi iskorake i nastaviti doprinositi kulturnom životu Zadra

27.01.2020. 13:00


Dr. sc. Hrvoje Manenica, novi je ravnatelj Muzeja antičkog stakla i na čelnom mjestu ove zadarske muzejske ustanove zamijenit će dosadašnjeg ravnatelja dr. sc. Ivu Fadića koji je na toj dužnosti bio od otvaranja MAS-a 2009. godine, a koji odlazi u mirovinu.
Dr. sc. Hrvoje Manenica, koji je donedavno bio pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, upravo ovih dana i tehnički preuzima ravnateljsko mjesto i, kako ističe, raduje se novoj dužnosti u ovome muzeju koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.


Prepoznata i uhodana ustanova sa stručnim djelatnicima
– Muzej antičkog stakla je u jedanaest godina rada postao prepoznatljiva ustanova od strane Zadrana, ali i svih ostalih posjetitelja koji su prepuni pozitivnih dojmova ne samo zbog muzejske ponude već i načina na koji je bogata građa prezentirana, kaže dr. sc. Manenica i podsjeća da MAS posjeduje jedinstvenu zbirku od oko 5.800 različitih staklenih predmeta, od kojih je otprilike polovica izložena. Prezentirana građa bazira se isključivo na antičkom staklu kojim zadarski kraj obiluje, a koja je baštinjena iz Arheološkog muzeja Zadar, s kojim MAS ostvaruje suradnju od samih početaka, a koja se, kako ističe ravnatelj, planira obostrano intenzivirati kako na području arheologije, tako i na polju muzejsko-galerijske djelatnosti.
– MAS nije statična ustanova već živi organizam gdje posjetitelji mogu vidjeti različite tehnike izrade stakla, odnosno dobiti »uživo« uvid kako su se stakleni predmeti stvarali u doba antike, što naš muzej također čini jedinstvenim, kaže dalje ravnatelj Manenica.
Tako u muzeju tijekom cijele godine djeluje staklarska radionica koju vodi zadarski puhač Marko Štefanac. U radionici se metodom ručnog puhanja izrađuju replike antičkog stakla. Radionicu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku i izrade suvenira metodom fuzije vodi iznimno talentirana zadarska umjetnica Antonija Gospić.
– U budućnosti ćemo razmisliti i o izlaganju zbirki koje su se u međuvremenu u MAS-u formirale, a koje bi trebalo valorizirati i na način javne prezentacije, a radi se o staklenoj građi srednjeg i novog vijeka. I nadalje ćemo nadopunjavati zbirke i nastojati intervenirati u postav s materijalom, kao i prostorno, kaže dr. sc. Manenica i naglašava da on preuzima vodstvo već nadaleko prepoznate i uhodane ustanove, sa stručnim djelatnicima koji su se već dokazali svojim radom i na stručnom i na znanstvenom području. Stručni djelatnici MAS-a su svi u višim zvanjima od čega su tri doktora znanosti i dvoje na poslijediplomskom studiju.


Bogata suvenirnica, dvorane za izložbe, filmove…
No, kako se vremenom budu mijenjale potrebe i očekivanja posjetitelja, ističe dalje ravnatelj Manenica, tako će se i MAS prilagođavati i raditi iskorake gdje god je to moguće.
S približavanjem predsezone u muzeju se odvijaju uobičajene pripreme, vezane uz nabavku materijala za radionice, te manje zahvate na zgradi, kako bi se spremno dočekao veći broj svakodnevnih posjetitelja.
Nastavit će se, doznajemo dalje, uspješna suradnja s ostalim hrvatskim arheološkim muzejima, ali i drugim muzejsko-galerijskim ustanovama koje čuvaju povijesnu građu baziranu na staklu, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Uz bogatu suvenirnicu u kojoj posjetitelji mogu kupiti brojne publikacije i različite suvenire izrađene u muzejskim radionicama, u muzeju se nalaze i dvije polivalentne dvorane za povremene izložbe, predavanja, predstavljanje knjiga i projekciju dokumentarnih filmova o izradi stakla, pa je tako ovaj muzej postao i mjesto različitih okupljanja svih dobnih skupina čime je također dao svoj veliki doprinos kulturnom životu grada Zadra.
Inače, dr. sc. Hrvoje Manenica radio je kao viši kustos za razdoblje kasnog srednjeg vijeka i novog vijeka u Arheološkom muzeju Zadar od prosinca 2011. do srpnja 2018. godine. Bio je ravnatelj i kustos Arheološkog muzeja Narona (od 2006. do 2011.), te restaurator u Državnom arhivu u Zadru (od 2004. do 2006.).
Doktorat humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekao je 2016. godine obranom disertacije »Urbanizacija između Raše i Krke u vrijeme ranog principata«.