Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MO Veli Iž traži hitnu sanaciju obalnog pojasa

27.01.2020. 15:00


Olujno jugo i bura, te neuobičajeno visoke plime, zbog kojih je velik broj pirobalnih mjesta ove zime bio pod morem, ostavile su traga na otočnom obalnom pojasu i brojnim rivama. Raspucani, razrušeni molovi, uništene šetnice, rezultati su nedavnog divljanja prirode koja je pokazala svoju punu snagu.
U trenucima dok Grad sanira plaže na gradskom području i investira veliki novac u razvoj obalnih dijelova i uređenja šetnica uz more u svojim kopnenim mjesnim odborima, izgleda da se pomalo zaboravljaju i otočni mjesni odbori, odnosno otoci koji su u sastavu Grada Zadra.​
Zbog brojnih oštećenja nekolicima otočnih mjesnih odbora koji su pod ingerencijom Grada Zadra uputili su upite s molbom za pomoć. Među njima su i predstavnici Mjesnog odbora Veli Iž, mjesta koje je tijekom protekle zime pretrpjelo velike štete.


"Znam za dopis i izaći ćemo čim prije na teren kako bismo smo vidjeli pravo stanje stvari te utvrdili količinu štete. Pored Velog Iža imamo dojave o oštećenjima obale i u Malom Ižu, na Silbi, Premudi… Međutim, bojim se da naš odjel neće imati dovoljno sredstava kako bi sanirao svu štetu"
Ivica KATIĆ


Brojne šetnice uz more, obalni pojas te điga na ulazu u mjesto, ionako odavno već načeti zubom vremena, mora i soli, sada su doslovno dokrajčeni.
– Mjesni odbor je uputio dopis gradonačelniku Zadra i na znanje Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo i Upravnom odjelu za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka temeljem nastale štete na lukobranu ispred hotela (kupalište), površine ispred praonice (na putu za Drage) i lungomare od kupališta do Draga. Nesporno je da se sve navedeno nalazi na k.č. 8774 k.o. Veli Iž i da su u nadležnosti Grada Zadra. Stoga MO u dopisu traži hitnu sanaciju nastalih oštećenja i hitan dolazak stručnih službi Grada Zadra na Veli Iž. Stanje je takvo da se gotovo sve navedene površine koriste skoro pa na vlastitu odgovornost i da svako odgađanje sanacije može predstavljati opasnost po život za mještane i njihove goste, navedeno je u pismenom priopćenju kojega su objavili iz Mjesnog odbora Veli Iž na društvenim mrežama.
U Gradu Zadru provjerili smo jesu li dobili dopise te koji su im planovi u vezi spomenutih oštečenja obalnog pojasa.
– Znam za dopis i izaći ćemo čim prije na teren kako bismo smo vidjeli pravo stanje stvari te utvrdili količinu štete. Pored Velog Iža imamo dojave o oštećenjima obale i u Malom Ižu, na Silbi, Premudi… Međutim, bojim se da naš odjel neće imati dovoljno sredstava kako bi sanirao svu štetu te će trebati priskočiti i drugi odjeli. Također, oštećenja ćemo rješavati po principu prioritetnosti, rekao nam je Ivica Katić, pročelnik UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.