Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Silba će dobiti trajektno pristanište vrijedno 88 milijuna kuna

27.01.2020. 08:45


 Prošlo je tek mjesec dana od njegova izbora za predsjednika Mjesnog odbora Silba, a Nenad Burić već se sastao s gotovo svim gradskim pročelnicima. Prije toga se sastao i s gradonačelnikom Brankom Dukićem, što je kako sam kaže, uspio zahvaljujući svojoj upornosti.
Naime, Burić je kao član Narodne stranke reformista za čelnika Mjesnog odbora imenovan prilikom trećeg pokušaja konstituiranja ovog mjesnog odbora 19. prosinca, nakon neuspjela čak dva pokušaja između kandidata dvaju nezavisnih lista.
Kako je Silba i u ranijem mandatu bila bez predsjednika MO-a, situacija je na otoku bila ne osobito dobra te je Burić odmah nakon imenovanja za čelnog čovjeka Silbe dobro zasukao rukave kako bi ovu situaciju što prije promijenio. U tome ima i podršku svojega rukovodstva na čelu s predsjednicom Županijskog odbora, Vesnom Sabolić, koja je svojedobno i predložila ovu neobičnu, ali očito najbolju kombinaciju, da njihov kandidat preuzme mjesto zbog nemogućnosti dogovora nezavisnih Geralda Baranovića i Dijane Klanac.
Burić je tako odmah krenuo u borbu za svoje mjesto, a nakon sastanka s pročelnicima kazao nam je što je sve s njima dogovoreno, što već napravljeno, te kada bi mogao krenuti dugoočekivani projekt gradnje mjesne luke.
Riječ je o projektu pripremanom dugih deset godina i vrijednom 88 milijuna kuna. Velik je to financijski zalogaj, zbog čega mještani čekaju povlačenje sredstava iz europskih fondova.
– Imao sam sastanke s gotovo svim pročelnicima, sretan sam što se dio štete od nedavnog nevremena sanirao i sada dogovaramo što dalje rješavati. Najvažniji nam je plan novo trajektno pristanište koje se nalazi na sjevernoj strani strani mjesta jer su sadašnja pristaništa neupotrebljiva za velike brodove, pa čak i ljeti kada zapuše jači maestral, kaže Burić dodajući kako se nada da bi realizacija ovog projekta uskoro mogla započeti.
– Uvjeren sam da ćemo trajektnu luku početi graditi još u mom mandatu jer već imamo i građevinsku dozvolu. Svjestan sam toga da je 88 milijuna kuna velika svota, ali kako već imamo i građevinsku dozvolu, nadamo se i pomoći države. Oni bi, prema najnovijim informacijama, dali između 15 i 20 posto sredstava, a ostalo bi se osiguralo iz europskih fondova. Prošlih deset godina na ovom smo projektu radili u fazama jer se drugačije i nije moglo. Ali, tada nije bilo novca iz EU fondova, a sada ih možemo povlačiti, pa sam na ovim sastancima htio najprije vidjeti kada bi to moglo početi. Mještani su sretni zbog ovog projekta jer ćemo konačno dobiti i bolju povezanost s kopnom, ali i mogućnost prihvata većih brodova. Nakon sastanka s pročelnicima konačno smo riješili i dio štete od nevremena krajem prošle godine. Sada dalje polako idemo u nove planove, najavjuje predsjednim Mjesnog odbora Silba, zadovoljan poacima koji se već polako vide u mjestu.


BURIĆ IZABRAN KAO KOMPROMISNO RJEŠENJE
Nenad Burić, član Narodne stranke reformista, izabran je za predsjednika Mjesnog odbora Silba zbog nemogućnosti dogovora nezavisnih Geralda Baranovića i Dijane Klanac, čije su liste osvojile po dva vijećnička mandata