»Što seljak ne poznaje, to ne jede«

Slika korisnika martinazd
I Zadrani u globalnom prosvjedu protiv uvođenja 5G tehnologije
Cilj akcije je podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima zračenja bežičnih tehnologija, primjenu načela opreza (princip ALARA), kvalitetniju zakonsku legislativu i transparentnu javnu raspravu
Arif SITNICA
Prosvjed protiv uvođenja 5G tehnologije istovremeno je organiziran u pet hrvatskih gradova

I u Zadru je jučer održan prosvjedni skup protiv uvođenja 5G tehnologije – pete generacije mobilne komunikacije, čiji učinci na ljude i okoliš nisu istraženi. Građanska inicijativa »Stop 5G« organizator je ovog prosvjeda, koji je istodobno održan u nekoliko hrvatskih gradova, a kojim se željelo ukazati na brojna neodgovorena pitanja i nedoumice s obzirom da se radi o tehnologiji čiji učinci na zdravlje nisu istraženi.
- Nameće nam se tehnologija o kojom se nedovoljno zna, a za koju postoje opravdane sumnje od strane svjetskih znanstvenika, da štetno djeluje na ljudsko zdravlje. Ne želimo biti pokusni kunići, tim više što u Hrvatskoj ne postoje propisana pravila koja osiguravaju zaštitu ljudskog zdravlja od mogućih posljedica svakodnevnog i kontinuiranog izlaganja elektromagnetskom zračenju, kaže Maja Lerga Smokrović, članica Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja i koordinatorica za Zadarsku županiju. Posebno je zabrinjavajuće, dodaje Maja Lerga Smokrović, što su bazne stanice prisutne u područjima povećane osjetljivosti poput dječjih vrtića, igrališta, bolnica i sl.

Prisutnost baznih stanica

Cilj Građanske inicijative »Stop 5G Croatia« je, doznajemo dalje, okupiti i povezati ostale građanske inicijative i udruge u Hrvatskoj, koje se zalažu za podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima zračenja bežičnih tehnologija, primjenu načela opreza (princip ALARA), kvalitetniju zakonsku legislativu i transparentnu javnu raspravu.
Prosvjedu za obustavu 5G tehnologije, koja kao jedinu prednost donosi brži internet, pridružili su se i neki od poznatijih Zadrana poput županijskih vijećnika Renate Sabljar-Dračevac, potpredsjednice Županijske skupštine iz SDP-a i Drage Čuline iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.


»Nameće nam se tehnologija o kojom se nedovoljno zna, a za koju postoje opravdane sumnje od strane svjetskih znanstvenika, da štetno djeluje na ljudsko zdravlje. Ne želimo biti pokusni kunići

Maja Lerga Smokrović, članica Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

- Kako kaže jedna bavarska poslovica »Što seljak ne poznaje to ne jede«, tako ni mi ne trebamo prihvatiti nešto čije posljedice se još ne znaju, a mogu biti štetne za ljudsko zdravlje ili život. Brojni znanstvenici širom svijeta upozoravaju na štetan utjecaj elektromagnetskog zračenja na stanice ljudskog tkiva, među kojima i na mozak, kaže Drago Čulina, ističući da je ova tehnologija štetna i za čovjeka kao pojedinca, ali i za čovječanstvo u cjelini. Cilj prosvjednika nije, ističe Čulina, da se 5G tehnologija zabrani, nego da se njeno korištenje obustavi dok se ne ispitaju učinci na ljudsko zdravlje, kako kratkoročni, tako i dugoročni.

Nesagledive promjene u okolišu

Ova tehnologija, upozoravaju znanstvenici, osim štetnog utjecaja na ljude može dovesti i do nesagledivih promjena u okolišu na globalnoj razini.
Na tu činjenicu i moguće posljedice nesmotrenog uvođenja te tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. Apel je potpisalo više od 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od dvije tisuće stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja.
Navedimo još kako je uz Zadar prosvjed organiziran i u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dubrovniku i Osijeku, a upravo je Osijek grad koji je među prvima u Hrvatskoj dobio ovu komunikacijsku tehnologiju.


252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja potpisalo je apel UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se sve znanstveno utvrdi


 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno