Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tri para blizanki u istom razredu zemuničke škole!

27.01.2020. 12:00


U klupama drugog razreda Osnovne škole Zemunik sjedi točno 20 učenika. Ovaj razred poseban je po tome što ga pohađaju čak tri para blizanki. Lucija i Petra Brcanija, Angelina i Gabriela Buljat te Ana i Marija Mitrović nerazdvojne su od rođenja, a to se nije promijenilo ni u školi, gdje dijele klupe.
– Poznato je kako su blizanci nerazdvojni, a njihova posebna i jedinstvena veza započinje još u majčinoj utrobi, kazala je učiteljica Tina Perić.
Prijatelji u razredu sa simpatijama gledaju na blizanke s kojima su se odmah sprijateljili.
– Dijete je najdragocjeniji dar i sreća. Blizanci su dupla sreća, a zamislite razred u kojem uče tri para blizanki, ponosno će učiteljica.


Starija pet minuta od sestre Petre
Iako su blizanci vrlo slični, naročito jednojajčani, ne treba zaboraviti da je svatko od njih osoba za sebe pa se prema njima tako i treba ponašati.
– To im pomaže da se razvijaju kao osobe, da steknu zajedničke i osobne prijatelje te da nauče uživati i u društvu svoje sestre blizanke ili brata blizanca, ali u društvu druge djece, poručila je učiteljica Tina Perić.
Lucija Brcanija je starija sestra blizanka, rodila se pet minuta prije sestre Petre. Uvijek ih, kažu, baš i pitaju koja je od njih starija.
– Oni koji nas bolje poznaju, lako nas raspoznaju, drugi nas zamijene pa se mi malo nasmijemo. Kažu da je imati sestru blizanku velika radost. Osim što su nerazdvojne u školskoj klupi, sestre Brcanija su i najbolje prijateljice kod kuće.
Angelina Buljat je starija dvije minute od svoje sestre blizanke Gabriele.
– Kod kuće najprije operemo ruke, ručamo, odmorimo se, onda zajedno uradimo zadaću, a zajedno se i igramo. Učiteljica nas ponekad zamijeni jer nas se ne može baš lako razlikovati. Zajedno sjedimo u klupi, zajedno rješavamo zadatke i lijepo se igramo, kažu nam Buljatice.


Dječje iskreno
I Anu Mitrović i njezinu pet minuta mlađu sestru Mariju Mitrović teško je raspoznati, pa smo ih pitali varaju li učiteljicu kad treba nešto odgovarati.
– Naravno da ne, nismo tako odgojene. Što bi nam rekli roditelji? Uče nas da se ne smije ni varati ni lagati, da moramo pošteno živjeti. Nas djecu puno, puno vole, uvijek nas vode u crkvu.
Osmogodišnje blizanke Mitrović, Brcanija i Buljat obožavaju biti ispred kamere, pjevati i plesati, tako da je bila milina biti u njihovom društvu i raditi priču o njima. Na zadovoljstvo učiteljice Tine, na postavljena pitanja odgovaraju tečno, onako dječje, iskreno i spontano. Jednostavno slušaju svoje srce.
– Učenica sam za ocjenu četiri i pet. Roditelji i naša učiteljica su zadovoljni, barem tako kažu, a ja bi htjela biti doktorica i brinuti o svojima, odgovorila je jedna od blizanki, a tko će je prepoznati koja kad su slične »kao jaje jajetu«.
U društvu Ane, Marije, Lucije, Petre, Angeline i Gabriele pokazalo se zašto je lijepo biti dijete.Tada vas i male stvari vesele.
– Dječja iskrenost dovodi nas nerijetko u situacije u kojima bismo najradije ‘propali u zemlju’, no ista ta djeca, baš zbog iskrenosti, znaju nas dobro nasmijati, doznajemo od spremačica u prostranom školskom holu kraj kuhinje iz koje je dolazio miris ‘bolonjeza’ namijenjenih za marendu koju od 174 učenika po cijeni od 7 kuna koristi njih 144.




Odgovor svima, veći broj djece
Zemunik je lijepa sredina, krase je djeca.
– Kako je župnik don Jerko Vuleta rekao za blagdan Tri kralja, protekle godine su bila 22 krštenja. U Zemuniku je tiho, opuštajuće. Tu čovjek može disati, nema opterećenja, zato imamo puno obitelji koje se doseljavaju, doznajemo od sugovornica koje su izbjegavale fotoaparat.
Blizanke Brcanija žive u peteročlanoj obitelji. Njihovi roditelji Ante i Iva Brcanija, oboje iz Zemunika Donjeg, imaju troje djece. Blizanke Buljat žive u šesteročlanoj obitelji. Njihovi roditelji Jurica Buljat i njegova supruga Anita su iz Zemunika Donjeg i imaju četvero djece.
Blizanke Mitrović žive u devetočlanoj obitelji, njihovi roditelji Radivoj Mitrović zvani Dragi iz Zelengrada i Branka iz Vrane imaju sedmero djece. Žive u Biljanima Donjim, a vikendom dolaze u Zelengrad u župu Prikazanja BDM Medviđa gdje su protekle godine na blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, Usičenja ili Usika, 29. kolovoza 2019.krstili sedmo dijete, sinčića Luku.
Odlazimo iz Zemunika bogatiji za lijepu priču kakvih bi trebalo biti što više.


Božena Župan: Blizanke su ponos naše škole i roditelja
Ravnateljica škole Božena Župan kaže da je ponosna na učenice blizanke u školi.
Sve one su naizgled iste, a zapravo su osobe za sebe. Vrijedne su, ponos su škole i svojih roditelja, poručila je Župan.
O vječnom pitanju jeli blizance bolje odvojiti ili ne u osmoškolskom obrazovanju studije pokazuju da proces razdvajanja blizanaca u različite razrede pravi veću štetu nego korist.
Novije studije pokazuju da su blizanci uspješniji u ispunjavanju zadataka i da imaju bolji uspjeh u školi ako su u istom razredu, kazala je Župan.