JEKA za hitnu klimatsku akciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Eko Zadar partner u projektu jačanja eko aktivizma
Autor: 
U Zadru će se organizirati i lokalna grupa aktivista - volontera te će se provesti lokalna kampanja vezana uz podizanje svijesti o važnosti rješavanja problema za kojeg se utvrdi da je najhitniji za zadarsko područje i izravno vezan za temu klimatskih promjena
Vedran SITNICA
Važno je da Zadrani budu svjesni klimatskih promjena

Zadarska Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko Zadar partner je u projektu pod nazivom JEKA što znači skraćenicu za jačanje eko aktivizma za hitnu klimatsku akciju. Nositelj projekta je Zelena akcija, a osim udruge Eko Zadar, partner je još Brodsko ekološko društvo - BED i Udruga za zaštitu okoliša i prirode - Pan.
- Riječ je o projektu koji se provodi s ciljem rješavanja problema klimatske krize i izgradnje umreženog klimatskog pokreta u RH. Projektom će se kroz suradnju uključenih udruga, organizacija i volontera te aktivista provoditi razne aktivnosti, radionice i edukacije koje će pridonijeti njihovom pronalaženju i primjeni. Povećani kapaciteti aktivističkih grupa, pravnika, neformalnih inicijativa i organizacija civilnog društva zajedničkim će snagama kreirati čvrste klimatske politike i time doprinijeti na nacionalnoj razini, objasnila je Danira Travica iz Eko Zadra. Dodala je i kako će se u Zadru organizirati i lokalna grupa aktivista - volontera te će se provesti lokalna kampanja vezana uz podizanje svijesti o važnosti rješavanja problema za kojeg se utvrdi da je najhitniji za zadarsko područje i izravno vezan za temu klimatskih promjena.
Navela je primjer Okolišnog filmskog festivala u Zagrebu, lokalne i nacionalne edukacije i kampanje, izdavanje klimatske Aktivističke kuharice te zbirke kratkih priča i pjesama žanra klimatske fikcije – »Homo climaticum« što su tek neki od primjera dobre prakse koji će se provoditi, a kroz koje će se građanke i građani moći uključiti, izraziti te ponuditi svoje viđenje i moguća rješenja na izazove koje nose klimatske promjene.
Naime, planet Zemlja se tijekom prošlosti periodički zagrijavao i hladio, no danas se nalazimo u trenutku u povijesti u kojem su najveći uzrok njegovom zagrijavanju upravo ljudske aktivnosti poput sječe prašuma, uzgoja stoke te spaljivanja fosilnih goriva. Posljedice su katastrofalne: porast razine mora uslijed otapanja ledenjaka, migracije stanovništva, šumski požari, suše, poplave, uništena staništa...
No, ako svi zajedno probudimo svoju savjest možda još nije kasno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno