Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

JERKO JURLINA Priliku sam dočekao spreman

26.01.2021. 15:13


Vaterpolisti zagrebačke Mladosti osvojili su Hrvatski kup pobjedom u finalu u Rijeci nad dubrovačkim Jug AO s 15:13 (4:3, 3:6, 3:2, 5:2). Dubrovčani su bolje započeli utakmicu, drugu četvrtinu su dobili sa 6:3, a u zadnju ušli s golom prednosti. No, Mladost je u zadnjoj četvrtini napravila veliki preokret, zabili su pet, a primili dva gola, što im je bilo dovoljno za trofej koji su osvojili drugu sezonu zaredom. Veliki doprinos uspjehu kluba sa Save dao je zadarski vratar Jerko Jurlina (1999.) koji je na poluvremenu na golu zamijenio Ivana Marcelića i do kraja utakmice upisao deset obrana. Odluka trenera Zorana Bajića o uvođenju Jurline tako se pokazala jednim od ključnih poteza.
– Jurlina na vratima? Trebalo je imati hrabrosti. Marcelić nije imao svoj dan, Jerko na sreću jest – izjavio je Bajić.
Zbog okupljanja reprezentacije igrači Mladosti, koji nisu na popisu izbornika Ivice Tucka, dobili su tjedan dana odmora.
– Imao sam i do sada dobrih utakmica za Mladost, branio sam u Ligi prvaka, ali ovaj nastup je bio poseban jer nam je donio trofej. Drago mi je da sam spreman dočekao priliku koju sam dobio, a još sam više sretan zbog trofeja koji smo osvojili. Zna se kvaliteta Juga i ovo je veliki uspjeh za nas – ističe Jurlina koji je u Zagreb stigao u ljeto 2017. Prethodno je u mlađim uzrastima u Zadru imao odličnih izvedbi i brzo napredovao. U Mladosti se nastavio razvijati do statusa vratara na kojeg se ozbiljno računa. Ovogodišnji Kup mu nije prvi seniorski trofej sa »žapcima« (Hrvatski kup 2020., Regionalna liga 2019. i 2020.), ali način na koji je došao do njega daje mu posebno zadovoljstvo. Naime, do sada nije dobivao minutažu u utakmicama u kojima su se dijelili pobjednički pokali.
– Čim sam ušao u igru imao sam nekoliko obrana, što je meni i suigračima dalo puno samopouzdanja. U napadu je odlično igrao Rus Konstantin Harkov koji je zabio čak sedam golova. Na kraju se sve pretvorilo u timsku pobjedu koja nam jako puno znači.
Mladost ove sezone nije uspjela ući u Euroligu pa se natječe u Europskom kupu gdje je jedan od favorita. Osvajanje Kupa potvrda je i velikih ambicija u Prvenstvu Hrvatske i regionalnoj ligi, koja se ove sezone igra u novom obliku.
– Svjesni smo da se od nas uvijek traže trofeji i nadamo se da će ih ove sezone biti još – zaključio je Jurlina kojem sve značajnija minutaža u klubu u budućnosti daje velike mogućnosti koje sežu možda i do potencijalnog debija za seniorsku reprezentaciju…      
 


Zadarska škola
Jurlina nije bio jedini Zadranin na završnom turniru Kupa. Mladost je u polufinalu pobijedila Primorje (11:6) za koje su igrali Roko Jurišić (postigao jedan gol) i Ivan Vrbnjak. Za riječki klub nastupa i Marin Jovančević koji je trenutačno ozlijeđen. Sva četvorica su članovi generacije koja se okupila 2009. kada se otvorio bazen na Višnjiku, i koja je u mlađim uzrastima svom klubu donijela puno uspjeha.
– Često treniramo s Primorjem, a to je uvijek prilika za druženje sa suigračima iz Zadra. Žao nam je što klub u kojem smo počeli ne može biti na višoj razini u seniorskom vaterpolu i nadam se da ćemo jednog dana ponovno zajedno zaigrati na Višnjiku. Sretni smo zbog mogućnosti napretka u jačim sredinama, ali i malo tužni što u Zadru nije bilo uvjeta za bolje rezultate prvog sastava. Sigurno je da su naši uspjesi priznanje i zadarskom vaterpolu – ističe Jurlina.
 


Vrlić, Miljković i Skelin najbolji u 2020.
Josip Vrlić, igrač Mladosti i hrvatske reprezentacije, proglašen je za najboljeg hrvatskog vaterpolista u anketi koju po tradiciji desetljećima provodi Večernji list. Vrlić je u 34. izboru dobio 42 boda, Maro Joković (Brescia) 29, Luka Bukić (Mladost) i Loren Fatović (Jug AO) 26, Toni Popadić (Jug AO) 18… Najbolju momčad godine čine Toni Popadić, Andro Bušlje, Loren Fatović, Luka Bukić, Maro Joković, Xavi Garcia, Josip Vrlić. Emmi Miljković i Matea Skelin, članice Mladosti, najbolje su vaterpolistice 2020. godine. Nagrade im je uručio Josip Pavić.