Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NEPREDVIDIVI VIRUS Koronavirus ušao u dom u Poljicima, zaobišao dom u Vrsima

26.01.2021. 08:35


Usprkos maksimalnom pridržavanju svih epidemioloških mjera i opreza koronavirus je na području Zadarske županije ušao u više ustanova za brigu o starijima i nemoćnima. Opasni virus je ušao i u Dom za starije Sveta Marta u Poljicima gdje je zaraženo 15 štićenika i djelatnika.
– Nakon što je utvrđeno kako je koronavirusom zaražena jedna djelatnica testirani su svi štićenici i djelatnici. Testiranje je pokazalo da je12 štićenika i tri djelatnika pozitivno na Covid-19, kazala vlasnica Dom za starije Sv. Marta koji je otvoren 2019. godine.


Zaraženi se dobro osjećaju
U stalnom su kontaktu s, kaže ona, zadarskim epidemiolozima i nadležnim ministarstvima kako bi primijenili sve odgovarajuće mjere za skrb zaraženih koronavirusom ali i spriječili njegovo širenje.
– Pozitivni na koronavirus se osjećaju dobro, osim kašlja nemaju druge simptome, a ni povišenu temperaturu, istaknula je Zlatka Prtenjača,
​Zbog 12 zaraženih štićenika morali su reorganizirati smještaj u domu, a prostori se konstantno dezinficiraju.
– Naši korisnici imaju odgovarajuću njegu, a najviše im nedostaju njihove obitelji, rekla je Prtenjača.
Sada kada sve nade ovise o cjepivima protiv bolesti Covid-19 proizvođači su za Hrvatsku zaustavili isporuke cjepiva. A prema Planu cijepljenja prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije i nemoćne osobe i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo.


Kriza cjepiva
– Iako smo u prvoj prvoj fazi za cijepljenje naš Dom Sv. Marta još nije došao na red za cijepljenje, naglasila je Zlatka Prtenjača.
Korone nema u drugom domu u Općini Vrsi, u Obiteljskom domu Giovanni, zasad ih je zaobišao.
– Nažalost, prema Obiteljskom domu Giovanni nanesena nepravda jer je na portalima objavljeno da je u našem domu zaraza koronavirusom. Što naravno nije istina, hvala dragom Bogu, kazala je Vesna Perinić, vlasnica vrškog doma.
Obiteljski dom u Vrsima otvoren je 2016. godine, prethodno je bio udomiteljski dom.
– Dom je kapaciteta 18 korisnika, trenutno ih je 16. O njima brine osam djelatnika, reći će Perinić, supruga poznatog vrškog mužikaša Giovannia.




U vrškom domu polovica cijepljenih
A da cijepljenje između ostalog ovisi i o redoslijedu ambulanta opće i obiteljske prakse za dostavu toliko potrebitog cjepiva dobar primjer je svakako vrški dom.
– U protekli četvrtak, 21. siječnja, u ambulanti u Ninu se protiv bolesti koronavirusa cijepilo 12 od 16 štićenika, te četiri od osam djelatnika. Među njima i ja sam se cijepila, rekla je Perinić.
Svi cijepljeni u vrškom domu po drugi put bi se trebali cijepiti 11. veljače, naravno ako se ne zakomplicira sa cjepivom.
– Preostalih četvero štićenika i četvero djelatnika će se cijepiti kod svoje liječnice, naravno kad ta ambulanta opće i obiteljske prakse dobije Pfizerovo ili Modernino cjepivo, istaknula je Vesna Perinić.