Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PRVA FAZA Djelatnici zadarske bolnice ipak će danas dobiti drugu dozu

26.01.2021. 08:47


Govoreći o sve većem odazivu građana na cijepljenje protiv covida-19, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Edi Karuc, kazao je kako bi njihovi djelatnici drugu dozu cjepiva trebali primiti upravo danas. S obzirom da farmaceutska tvrtka Pfizer već tjednima kasni s isporukom, provjerili smo ima li Bolnica tu dozu već na zalihama ili je djelatnici neće dobiti zbog neisporuke koju je još 22. siječnja najavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Iz Bolnice ipak stižu dobre vijesti jer nam je dr. Karuc jučer kazao kako s cijepljenjem djelatnika Opće bolnice Zadar nastavljaju prema predviđenom planu.
– Sutra će u postupak krenuti primjena druge doze prve faze cijepljenja protiv bolesti covida-19, kazao nam je zamjenik ravnatelja.


Nije bilo reakcija na cijepljenje
To praktično znači da neće propasti prve doze cjepiva te da će djelatnici zadarske bolnice ostati maksimalno zaštićeni protiv koronavirusa. I dr. Karuc ističe kako je cijepljenje najjeftinija i najučinkovitija metoda i kao takva najbolja u sprječavanju covida, što je ujedno razlog zašto i bolnica apelira na građane neka se cijepe. Proces liječenja covida je skup, težak i vrlo rizičan, a cijepljenjem izbjegavamo sve te posljedice koje bi ljudi mogli dobiti ukoliko se zaraze. Ova metoda cijepljenja pokazala se dobrom, pouzdanom i sigurnom, pa i u Općoj bolnici ističu kako svi koji su se cijepili nisu imali nikakvih reakcija.
Bolnica je, srećom, osigurala i ovu drugu dozu prve faze te se cijepljenje danas nastavlja po planiranom rasporedu. Naime, zbog kašnjenja u isporuci cjepiva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je da sljedećih nekoliko tjedana ne mogu nastaviti s cijepljenjem te do nove isporuke većih količina cjepiva moraju usporiti proces cijepljenja protiv covida.


U bolnici se cijepile 594 osobe
Ovdje treba istaknuti kako i hrvatska Vlada čini sve da građani Hrvatske dobiju nove isporuke cjepiva te je i premijer Andrej Plenković jučer istaknuo da su on i ostali čelnici izrazili vrlo čvrst stav o tome kako Europska komisija treba poštivati zacrtanu dinamiku isporuke cjepiva. Upozorio je kako se situacija s cjepivom zapravo pretvara u »vaccine hijacking ili kidnapiranje«, budući da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila Europska unija.
Premijer stoga otvoreno upozorava da ovdje dolazi do postupanja sasvim izvan onih dogovorenih, ali će Vlada RH svejedno inzistirati na poštivanju tih ugovora. Ovdje je važno podsjetiti i na dogovor oko toga da se države ne obraćaju pojedinačno proizvođačima zbog kašnjenja, stoga i premijer napominje kako je dogovor bio da se do ljeta cijepe najugroženije skupine.
Dobra je vijest i da su se u prvom ciklusu u zadarskoj bolnici cijepile čak 594 osobe, među kojima i 464 djelatnika. Osim toga, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo napominje kako odgoda primanja druge doze cjepiva, nakon više od 21 dan od primanja prve doze, nema negativan učinak na razinu zaštite koja se postiže cijepljenjem. Naprotiv, u kliničkim ispitivanjima ova druga doza cjepiva primjenjivala se čak 42 dana nakon primitka prve doze, a rezultati su svejedno bili dobri.