Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VIRUS POPUSTIO Iz karantene vraćeno 14 štićenika Doma Sv. Frane

26.01.2021. 15:24


Zadarski hotel koji se na početku pandemije koronavirusa koristio kao karantena opet je stavljen u funkciju. Čak 14 štićenika Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar zaraziilo se covidom-19, unatoč činjenici da su neki bili cijepljeni.
Simptomi su najprije utvrđeni kod jednog štićenika te je testiranjem otkriveno kako je još 13 njih pozitivno na koronu. Odmah su premješteni u hotel u kojemu su ovoga ljeta bili stranci kod kojih je, prilikom ulaska u našu zemlju, otkriven virus zbog kojega su dva tjedna morali provesti u izolaciji.
U Domu, pak, jučer saznajemo da su spomeniti štićenici vraćeni, a dio njih još je zadržan u izolaciji, ali ne u hotelu, već u prostorijama Doma. Naime, zbog ovako velikog broja oboljelih nisu svi mogli biti izolirani u domskim sobama te su evakuirani u hotel. S obzirom da je riječ o starim, često i bolesnim osobama, virus se lako proširio.


Nemaju više zaraženih
Situacija je, saznajemo od ravnateljice Vesne Dujić, sada ipak puno bolja i u ovom trenutku nemaju niti jednog zaraženog covidom.
– Od njihova izlaska iz Doma prošao je 21 dan, nalazi su im negativni i vraćeni su u Dom. Ovdje su također izolirani i nalaze se na posebnom katu te u ovom trenutku niti jedan naš štićenik više nije u karanteni. Imamo sobu za izolaciju i u njoj nam je svega nekoliko štićenika koji su oboljeli prije dva tjedna te oboljeljih od korona virusa više nemamo, kazala nam je ravnateljica Dujić.
Za karantenu je inače zadužen Županijski stožer civilne zaštite koji štićenicima domova u karanteni osigurava sve potrebno za 14-dnevnu samoizolaciju, a o njima od prvoga dana skrbi i medicinsko osoblje.
Načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković, pak napominje kako štićenike domova za starije i nemoćne premještaju u karantenu kada, zbog nedostatka kapaciteta, nije moguće samoizolaciju organizirati u njihovim prostorima. S obzirom da se dio štićenika žalio kako su im uvjeti u hotelskom objektu loši i da im je hladno, načelnika smo pitali je li to točno, odnosno jesu li im osigurani svi uvjeti normalnog boravka u samoizolaciji:
– To nije točno, imali su sve uvjete, od grijanja do tople vode, a tamo su bili i zaposlenici Doma kako bi se mogli skrbiti o njima, ističe načelnik.


Vicković: Zadovoljan sam stanjem
Zadarska županija inače bilježi sve manji broj oboljelih od covida-19 te je, nakon zadnjeg paketa mjera Nacionalnog stožera, situacija izuzetno povoljna.
– Jako sam zadovoljan trenutačnim stanjem i nadam se da će mjere polako početi popuštati kako bi naši žitelji koji žive od svojih usluga mogli početi prihodovati nešto. Puno je bolja i situacija u zadarskoj Općoj bolnici jer više nisu pod pritiskom kao što je nedavno bilo zbog porasta broja oboljelih. Ipak, i dalje smo maksimalno na oprezu jer se po Europi širi novi soj virusa, pa se ponašamo kao da imamo velik broj pozitivnih da bismo maksimalno zaštitili naše sugrađane i održali ovaj mali broj pozitivnih, kaže načelnik Šime Vicković.