Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za početak dresure psa nikad nije prerano

26.01.2021. 14:31


Kinološko društvo Dalmatinski pas iz Zadra počinje s proljetnim tečajevima za pse. Vrše se upisi na početni tečaj »Osnova poslušnosti i socijalizacije« te na napredniji tečaj namijenjen prvenstveno onima koji su već odradili osnovni tečaj. Radi se o edukaciji namijenjenoj pripremi za polaganje ispita »Pas građanin«.


Tečajevi početkom veljače
Na tečajeve se moguće prijaviti putem facebook stranice Kinološkog društva Dalmatinski pas ili na broj mobitela 095 196 8211. Potrebno je dostaviti osobne podatke, ime, prezime, broj telefona, dob psa te u slučaju da je čistokrvan, navesti kojoj pasmini pripada. Pošto je broj mjesta ograničen, a poziv je trenutno otvoren bilo bi dobro da se zainteresirani vlasnici pasa jave što prije kako bi osigurali svoje mjesto. Planirano je da tečajevi krenu s održavanjem početkom veljače, a za sve dodatne informacije moguće se obratiti Kinološkom društvu putem njihove facebook stranice. Značajno je da prema Pravilniku o školovanju pasa i polaganju ispita po nacionalnim programima školovanje vodiča i pasa po nacionalnim programima mogu voditi samo članovi HKS-a koji su stekli stručni kinološki naziv voditelja tečaja i pomoćnika voditelja tečaja, sukladno Pravilniku o stručnim kadrovima za SRK, a školovanju mogu pristupiti svi psi.


Odaziv dobar
Za komentar smo zamolili Branka Šaru, Zadranina i predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza.
– Za početak rada na dresuri pasa nikad nije prerano tako da se na početni tečaj »Osnova poslušnosti i socijalizacije« može doći i s odraslim psima, ali i sa štencima. Nema dobne granice, jedina je razlika u tome što se sa štencima radi kraće jer ne mogu jednako dugo biti koncentrirani kao odrasli psi. Što se tiče tečaja »Pas građanin« poželjno je da pas bude stariji od godinu dana ili da je već naučio osnove poslušnosti. Nakon tečaja slijedi ispit, a cilj programa je da se osposobe ljudi kako bi vladali svojim psom i smanjili potencijalne neugodnosti na način da stvore stabilnog psa koji nije agresivan te na taj način svima povećaju ugodu življenja, kaže Šare dodajući kako je odaziv dobar te još primaju zainteresirane, a vjerojatno će na kraju sudjelovati između 25 i 30 pasa.
– Bit će organizirane vjerojatno i tri grupe s po sedam, osam pasa, ne više jer želimo da se voditelj svima uspije posvetiti. Vjerojatno će dvije grupe prolaziti početni tečaj, a jedna napredni. Tečaj će krenuti uskoro, održat ćemo nulti sat, sve objasniti sudionicima. Obično počnemo između 10. i 15. veljače jer nastojimo pričekati da se vremenske prilike malo stabiliziraju s obzirom da radimo na otvorenom, objašnjava Šare.