Civilni stradalnici dobivaju trg i spomenik ispred crkve svetog Krševana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon desetogodišnjeg čekanja postignut dogovor
Gradonačelnik nas apsolutno podržava, na sastanku je bio i njegov savjetnik za branitelje Tihomir Bakarić te mi je izuzetno drago da smo se usaglasili jer već deset godina tražimo postavljanje spomenika. Ovaj smo problem ponovno aktualizirali kada je na čelo Zadra došao gradonačelnik Dukić, a postavljanje spomenika čak je došlo i na Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica i trgova koji su nam uzvratili dopisom u kojemu navode da doista zaslužujemo trg, kaže Ljubica Krcić
Marin GOSPIĆ
Kip bi se trabao izmjestiti, a trg preimenovati

Nakon višegodišnjeg čekanja na spomenik civilnim stradalnicima, rukovodstvo zadarske Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata sastalo se s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Čelnica udruge, Ljubica Krcić, kaže kako su izuzetno zadovoljni sastankom s gradonačelnikom jer ne samo da ih je podržao, već je i dao ideju za - preimenovanje Trga svetog Krševana u Trg civilnih stradalnika Domovinskog rata!
- Realizacija ovog projekta zastala je s obzirom da je prostor predviđen za postavljanje spomenika u vlasništvu države te smo zatražili sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Ne želimo da se ovo više oduljuje jer je od rata prošlo 30 godina, a civilni stradalnici Domovinskog rata nemaju niti jedno svoje obilježje u gradu. Nadam se da će ga ipak biti i zato pohvaljujem ideju gradonačelnika da se kip Petra Zoranića sa sadašnjeg Trga svetog Krševana izmjesti tamo gdje mu je i mjesto, na Trg Petra Zoranića. Tako bismo dobili ne samo spomenik, nego i svoj trg koji bi se zvao Trg civilnih stradalnika Domovinskog rata, ističe Krcić dodajući kako su u cilju što brže realizacije u udruzi osnovali Odbor za izgradnju spomenika.

Podrška Grada

- S obzirom da je autor spomenika, Dragan Kwiatovski, u međuvremenu, nažalost, preminuo, vidjet ćemo hoće li se raspisati novi natječaj kako bi se izabralo najbolje idejno rješenje ili da se prihvati ovo koje je već gotovo. Sadašnje idejno rješenje spomenika predstavlja obitelj, majku oca i dijete. Gradonačelnik nas apsolutno podržava, na sastanku je bio i njegov savjetnik za branitelje Tihomir Bakarić te mi je izuzetno drago da smo se usaglasili jer već deset godina tražimo postavljanje spomenika. Ovaj smo problem ponovno aktualizirali kada je na čelo Zadra došao gradonačelnik Dukić, a postavljanje spomenika čak je došlo i na Odbor za utvrđivanje prijedloga naziva ulica i trgova koji su nam uzvratili dopisom u kojemu navode da doista zaslužujemo trg, ističe Krcić, dodajući kako će, unatoč svim preprekama s kojima su se dosad suočili, ustrajati na što skorijoj realizaciji ove ideje.
- Idućeg tjedna odbor naše udruge stoga ide na sastanak s gradskom pročelnicom za kulturu i sport. Ideja o imenovanju prostora ispred crkve svetog Krševana u Trg civilnih stradalnika Domovinskog rata zapravo je ideja zadarskog gradonačelnika. Svjesni su da mi to zaslužujemo i da smo svih ovih godina diskriminirani kada su u pitanju obilježja iz Domovinskog rata. Od spomenika zato ne odustajemo, a ako treba neka ponište trenutno idejno rješenje spomenika kako bi se napisao novi natječaj. Što se tiče financiranja, obratit ćemo se i Ministarstvu branitelja neka nam i oni daju dio sredstava, a tražit ćemo i donacije. S obzirom da nas je gradonačelnik podržao, očekujemo i pomoć Grada Zadra, najavljuje Krcić.

Očekuju pomoć Ministarstva branitelja

Kao što je poznato, zadarska Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata već godinama nastoji od nadležnih ustanova ishoditi postavljanje spomenika civilnim žrtvama Domovinskog rata Zadarske županije smatrajući kako su zaslužni za slobodu Hrvatske. Predsjednica Udruge već niz godina kontaktira različite ustanove kako bi projekt u čast svim poginulim civilima konačno bio priveden kraju. Međutim, do najnovije je odgode došlo zbog odluke o novoj lokaciji. Naime, udruga je dosad čekala rješavanje imovinskopravnih odnosa parka pored stare Tehničke škole budući da je riječ o vlasništvu države. Javit će se i na najnoviji natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja koji se redovito objavljuje s ciljem financijske pomoći udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Naime, dosadašnja je cijena spomenika 280.000 kuna s PDV-om, međutim, ukoliko bude raspisan natječaj za novo idejno rješenje, i financijska će situacija zasigurno bit drukčija.

Izborili se za vlastiti zakon

No, udruga s ovako vrijednim vodstvom zacijelo će ostvariti ovu dugo željenu ideju jer su žestoko ustrajali i u donošenju Zakona o civilnim stradalnicima kojega je Sabor u konačnici izglasao u srpnju prošle godine. Riječ je o zakonu koji omogućuje priznavanje statusa civilnog invalida rata koje se može zatražiti na osnovi oštećenja organizma izazvanog bolešću povezane s Domovinskim ratom. Najavljeno je kako će novi zakon omogućiti korištenje obiteljske invalidnine svim članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog radnog odnosa, mirovine, registriranog obrta ili dobne granice, a članovi obitelji civila nestalih u Domovinskom ratu koji još nisu proglašeni umrlima moći će ostvariti prava i prije proglašenja nestale osobe umrlom.
- Kao predsjednica udruge Ministarstvu sam se obratila vezano za ovaj zakon s obzirom da prvi put imamo zakon namijenjen samo civilnim stradalnicima. Dosadašnjim su zakonom bili obuhvaćeni i partizani Drugog svjetskog rata, domobrani, mirnodopski vojni invalidi i ostali, a sada smo se izborili za vlastiti zakon, kaže Krcić, napominjući kako u udruzi imaju teških slučajeva djece bez donjih ekstremiteta ili roditelja ubijene djece te kako svi oni zaslužuju dostojanstveniji život.
Naime, dosad su imali samo pravo na naknade, ali je udruga tražila da novim zakonom steknu i pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, što dosad nisu imali. Problem je bio u tome što obitelji poginulih nisu imale ništa jer ukoliko rade ili su, pak, u mirovini nemaju pravo na naknadu za ubijenog člana svoje obitelji, što znači da su te obitelji socijalno ugrožene zbog zapreka u ostvarivanju svojih prava, kazala je Krcić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)