Još jedna Noć muzeja obilježena posjedicama pandemije koronavirusa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ovogodišnja manifestacija ima temu Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize – Vol. 2
Arheološki muzej Zadar ove godine obilježava 190. obljetnicu osnutka i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Narordni muzej Zadar, između ostalog predstavlja video materijal »ZDRAVI BILI! - MUZEJ U SLUŽBI ZDRAVLJA«. MAS priprema lutriju za posjetitelje
Vedran SITNICA
Arheološki muzej priprema videouradak od #D digitalizaciji pluteja iz crkve sv. Nediljice

Zadarski su muzeji već spremni za ovogodišnju Noć muzeja, koja je na rasporedu u petak, 28. siječnja. U jeku pandemije koronavirusa, ovogodišnja manifestacija ima temu Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize – Vol. 2.

Bogat program na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja

Djelatnici Arheološkog muzeja Zadar, samostalno ili u suradnji s vanjskim suradnicima ili ustanovama, ove su godine pripremili 3D virtualne šetnje, digitalnu pamtilicu, videopriloge i neizostavne nagradne igre, koji će biti dostupni samo na Facebook stranici Muzeja od 18 do 1 sat, dok muzej neće biti otvoren za posjetitelje. U godini kada AMZD obilježava 190. obljetnicu osnutka, slave i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Program tako započinje predstavljanjem novog promotivnog videospota Muzeja »Jedan muzej - bezbroj priča«. Nastavlja se pamtilicom »Muzej + igra = Pamtilica« Nevena Mazića, AnabeleTeslić i Jelene Vekić Bašić, videoprilogom »Rimski hram uz moderne tehnologije« Vladimira Kusika, Roberta Maršića, Kornelie A. Giunio i Nevena Vlakića, »3D virtualnim prikazom trećeg šivanog broda iz antičke luke Zaton kod Nina« Dušanke Romanović, videoprilogom »Keramička amfora s natpisom »Felix Arba«, suvenir antičkog doba« Martine Rajzl i predstavljanjem projekta »3D dokumentacija materijalne kulturne baštine na primjeru pluteja iz crkve sv. Nediljice«, koju su proveli Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Arheološki muzej Zadar. Ove godine AMZD obilježava 190. obljetnicu osnutka i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Za kraj programa je tako na rasporedu film iz muzejske produkcije koji je pratio izložbu »Lux in Tenebris« otvorenu u Noći muzeja 2009. godine.

NMZ priprema bogat program u muzeju i online

Posjetitelji Narodnog muzeja Zadar će moći uživati u izložbi »Opus« Lazera Roka Lumezija, doajena suvremenog hrvatskog umjetničkog nakita, koji u Zadru predstavlja svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnoj produkciji. U Maloj izložbenoj dvorani može se pogledati izložba »Strip - internet našeg doba Majstori baluna«, autora Julija Jelaske, koja će biti dostupna i na mrežnim stranicama muzeja. Izvedbom Zadarskog plesnog ansambla »Izložba kroz pokret« otvorit će se izložba »Pulcinella; izložba kostima i maski«. Osim u izložbama, posjetitelji će moći uživati i u radionici »Plesni pokret« u atriju Kneževe palače, koja je namijenjena vrtićkim skupinama, te radionici »Maske« u Edukativnoj dvorani. U Koncertnoj dvorani braće Bersa projicirat će se snimka izvedbe Brahmsove Druge i Treće simfonije s Glazbenih večeri u Sv. Donatu. U Gradskoj loži posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbu »Znakovlje i odore iz Domovinskog rata« kolekcionara Tomislava Lonića, koja će biti dostupna i na mrežnim stranicama muzeja. Od sadržaja na digitalnim mrežama izdvajamo i video materijal »ZDRAVI BILI! - MUZEJ U SLUŽBI ZDRAVLJA«, koji organizira Dokumentacijska službe NMZ - a, te video materijal »Beskompromisno« u susret izložbi Ratka Petrića – »Baciti istinu u lice!«, u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Za kraj, video materijal »Priprema, pozor – MAHOVINE« organizira Prirodoslovni odjel NMZ – a.

Predstavljanje donacije Iris Bondore Dvornik u MAS-u

Fabija Franulović iz Muzeja antičkog stakla potvrdila nam je kako će se ovogodišnji program Muzeja antičkog stakla u Zadru bazirati uglavnom na virtualnim sadržajima.
- Ove ćemo godine predstaviti donaciju poznate umjetnice Iris Bondore Dvornik na stvarnoj izložbi u Muzeju i istovremenoj virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Muzeja. Naslov obiju izložbi je »Stakleni kabinet čuda – Predstavljanje donacije Iris Bondore Dvornik«. Tu je još i virtualna izložba pokrajinskog muzeja Maribor – »Pohorsko staklo«, koja se također može pogledati putem linka na službenoj stranici Muzeja, kazala je Franulović i dodala kako će muzej nagradnom lutrijom, koja će biti dostupna na muzejskom Facebooku i Instagramu razveseliti ljubitelje umjetnosti i dugogodišnje pratitelje njihovih programa.
- Komentiranjem i dijeljenjem objave o nagradnoj igri, korisnici će imati mogućnost osvojiti čak deset vrijednih nagrada - unikatnih staklenih suvenira, publikacija i promo artikala iz muzejske suvenirnice, zaključila je Franulović.

Važna i lijepa gesta

Iris Bondora Dvornik bila je jedna među prvima, koji su izlagali suvremeno umjetničko staklo u MAS - u. U muzejskoj Zbirci donacija nalaze se tri rada Iris Bondore Dvornik. Upravo je u tom svjetlu još i važnija lijepa gesta Iris Bondore Dvornik da Muzeju antičkog stakla u Zadru daruje jedan dio svog opusa, koji se naravno veže uz staklo i tako oplemeni tu zbirku, ali i da nađe adekvatan dom svojim radovima. U doniranoj zbirci Muzeju antičkog stakla u Zadru nalazi se 28 radova, od toga 14 slika na pleksiglasu ili vivak podlozi, 13 slika – asamblaža na staklu ili drvetu te jedan akrilik na platnu. Autorica obiju izložbi je Jadranka Belevski, visa kustosica dokumentaristica Muzeja, voditeljica Zbirke donacija suvremenog umjetničkog stakla Muzeja antičkog stakla u Zadru.

U Noći muzeja sudjeluju i muzeji u Biogradu i Benkovcu

Draženko Samardžić iz Zavičajnog muzeja Biograd na Moru potvrdio nam je kako je u 18 sati na rasporedu otvorenje izložbe slovenskog kulturnog društva »LIPA« Zadar – Slobodna tema, na kojoj će biti predstavljeno 30 - tak radova članova slovenskih društava koja djeluju u RH i BiH. U glazbenom dijelu programa nastupit će profesori Glazbene škole Biograd na Moru kao i nekoliko domaćih pjesnika. Od 19 sati bit će moguće razgledavanje postava, stalnih i povremenih izložaba uz mogućnost stručnoga vodstva.
- Zavičajni muzej Benkovac još je zatvoren zbog EU projekta »Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac«, te će se u ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja uključiti putem virtualne izložbe »Benkovac na starim katastarskim mapama XVIII. i XIX. stoljeća«, koja će biti dostupna na mrežnoj stranici muzeja, potvrdio nam je Marin Ćurković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno