Pružanje ljubavi i skrbi neminovno mijenja živote i djece i udomitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ravnateljica CZSS-a Zadar o udomiteljstvu u Zadarskoj županiji
Autor: 
Ono što smatramo najvažnijom aktivnošću potrebnom za uspješno udomiteljstvo je podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti o udomiteljstvu kao obliku skrbi za djecu izvan vlastite obitelji, jer se još uvijek, u nekim sredinama smatra da su prave obitelji isključivo one nastale kroz biološko nasljeđe, iz čega proizlazi ponekad neprimjerena reakcija okoline, ali i stručnjaka, naglašava Čuljak Jovančević
Trenutačno je na području Zadarske županije 41 udomiteljska obitelj

Jedan od zakona koji se donosi u reformi sustava socijalne skrbi je i Zakon o udomiteljstvu. S obzirom na to da su nastojanja Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike usmjerena na prevenciju institucionalizacije, poticanje specijaliziranog udomiteljstva i povećanje broja udomiteljskih obitelji, CZSS Zadar, uz suradnju CZSS Benkovac i CZSS Biograd na Moru, predložio je i provodi niz aktivnosti za unaprjeđenje i promociju udomiteljstva na području Zadarske županije.

Plemenitost i odgovornost

- Udomiteljstvo je plemenita i izuzetno odgovorna odluka jer utječe na život djece koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i na udomiteljsku obitelj te ju je iz tog razloga važno odgovorno i promišljeno donijeti, poznavajući pri tome sve činjenice kao i zakonsku regulativu vezanu uz udomiteljstvo, ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, Martina Čuljak Jovančević, dipl. socijalna radnica.
Udomiteljstvo je oblik skrbi za dijete u zamjenskoj obitelji kada se njegova biološka obitelj, iz bilo kojeg razloga, nije u stanju brinuti o njemu. Potrebno je naglasiti da je ovaj oblik skrbi privremen, bilo dok se ne promijene okolnosti u njegovoj biološkoj obitelji, bilo do donošenja odluke o drugačijem obliku skrbi djeteta, npr. posvojenjem.
- S obzirom na tu činjenicu, vidljivo je da je svrha udomiteljstva osigurati skrb, podršku i poticajno obiteljsko okruženje kako bi dijete prevladalo teškoće i izazove odrastanja te izgradilo zdrav identitet koji ujedinjuje njegove biološke korijene s pozitivnim udomiteljskim iskustvom. Ponekad je potrebna ljubav, posvećenost i privrženost samo jedne osobe koja na taj način mijenja život djeteta koje je u tom trenutku ranjivo, nesigurno i zanemareno. Također, pružanje takve ljubavi, neminovno mijenja i živote ljudi koji su je spremni pružiti, ističe Čuljak Jovančević.

Mobilni tim stručnjaka

Svrha unapređenja udomiteljske skrbi za djecu je jačanje kapaciteta i povećanje podrške postojećih udomitelja i povećanje broja novih udomitelja. To podrazumijeva i jačanje kapaciteta različitih stručnjaka koji rade s udomiteljskim obiteljima.
Trenutačno na području Zadarske županije postoji 41 udomiteljska obitelj, koja skrbi o djeci, od toga ukupno 32 srodničke i 9 nesrodničkih obitelji.
- Na obveznoj edukaciji za udomitelje koja traje 40 sati naši udomitelji često ističu problem s kojim se susreću te iskazuju potrebu za pružanjem podrške, što uključuje psihološko, pravno savjetovanje, kao i socijalnu podršku. Upravo zato je od velikog značaja spomenuti kako je pri CZSS Zadar od 1. prosinca 2021. formiran mobilni tim koji čine psiholozi i socijalni radnici, a koji obilazi udomiteljske obitelji u našoj županiji te se na taj način omogućuje udomiteljima da se lakše nose s poteškoćama u svakodnevnom funkcioniranju, da bolje upoznaju svoja prava, kao i način ostvarivanja istih, omogućuje im se da se, s obzirom na specifičnosti udomljene djece, bolje međusobno povežu tako budu potpora jedni drugima, tumači Čuljak Jovančević.

Povećavanje naknada

Iskustva razvijenih zemalja, kao i istraživanja, ukazuju da je za razvoj i poticanje udomiteljstva znatno važnije podizanje socijalne osviještenosti društva prema potrebama djece koja su bez odgovarajuće roditeljske skrbi nego što je to financijski kontekst i ostale kategorije kao što su zdravstveno osiguranje i mirovinski staž.
To je u skladu s mišljenjem, govori Čuljak Jovančević, njihovih udomitelja, koji i sami naglašavaju da novac nikada nije bio motiv kako bi udomili dijete. No, bez obzira na to, bitno je socijalne naknade za udomitelje uskladiti s rastom životnih troškova. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike novim prijedlogom Zakona, fleksibilizacijom uvjeta i povećanjem naknada želi poboljšati kvalitetu skrbi u udomiteljskim obiteljima, kao i povećati broj djece u udomiteljskim obiteljima.
- Ono što smatramo najvažnijom aktivnošću potrebnom za uspješno udomiteljstvo je podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti o udomiteljstvu kao obliku skrbi za djecu izvan vlastite obitelji, jer se još uvijek, u nekim sredinama smatra da su prave obitelji isključivo one nastale kroz biološko nasljeđe, iz čega proizlazi ponekad neprimjerena reakcija okoline, ali i stručnjaka poput odgojitelja, nastavnika, zdravstvenih radnika. Poželjno je usmjeriti pažnju na senzibilizaciju javnosti i edukaciju stručnjaka, koja je vezana uz specifičnosti različitih obitelji pa tako i udomiteljskih, naglašava Čuljak Jovančević.

Zadovoljavanje uvjeta

Kako biste postali udomitelj, prvi korak je, objašnjava Čuljak Jovančević, podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka dobivanja dozvole za udomiteljstvo. Zahtjev se podnosi u Centru za socijalnu skrb prema prebivalištu. Nakon zaprimanja zahtjeva, Tim za udomiteljstvo pozvat će vas u Centar za socijalnu skrb i u razgovoru s vama, pružiti sve potrebne informacije. Zatim slijedi dolazak djelatnika Tima za udomiteljstvo u stambeni prostor kako bi utvrdio odgovaraju li stambeni uvjeti propisanim uvjetima. U postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za obavljanje udomiteljstva provodi se i obiteljska procjena u kojoj se procjenjuje obitelj i motivi obitelji za obavljanje udomiteljstva, odnosi u obitelji, kapaciteti i rizici obitelji te druge činjenice koje bi mogle utjecati na zadovoljavanje potreba i najbolji interes korisnika.
Ako su ispunjeni svi propisani uvjeti, Tim za udomiteljstvo upućuje na osposobljavanje za udomitelje u trajanju od 40 sati. Nakon uspješno završenog osposobljavanja, Centar donosi rješenje za obavljanje udomiteljstva na rok od 5 godina, koja se nakon isteka navedenog roka može obnavljati.
Udomitelj koji obavlja udomiteljstvo kao zanimanje ima pravo na opskrbninu, naknadu za rad udomitelja, prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti kao zaposlena osoba u skladu s posebnim propisima.
- Ipak, iako su pozitivni napori zakonodavca kao i stručnjaka zaposlenih u području socijalne skrbi od iznimne važnosti, nikad ne smijemo zaboraviti da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi nisu posao koji svi mi moramo obaviti, oni se trebaju udomljavati isključivo ukoliko su određeni uvjeti zadovoljeni i prilagođeni njihovim specifičnim potrebama i životnim okolnostima, zaključuje ravnateljica Centra Čuljak Jovančević.

Prava udomitelja

1. na osobni dignitet i privatnost
2. biti upoznat sa svim informacijama o korisniku, uključujući informacije o njegovu
prijašnjem obiteljskom životu
3. sudjelovati u izradi individualnog plana promjene i imati saznanja o ciljevima plana
za udomljenog korisnika
4. na sigurnost članova vlastite obitelji
5. na stručnu pomoć u svladavanju poteškoća pri prijemu i odlasku korisnika
6. biti upoznat sa svim postupcima vezanim uz svoju ulogu udomitelja
7. na potporu u obavljanju udomiteljstva kroz redovitu superviziju i grupe podrške
8. na osposobljavanje i edukacije koje organizira centar ili drugi pružatelji usluga
9. na pristup drugim oblicima potpore u brizi za korisnika u svom domu, uključujući
pravodobnu pomoć stručnih radnika centra ili drugih pružatelja usluga

Kontakt

Za više informacije, nazovite: 023 235 631, pošaljite mail na: udomiteljstvo.zadar@gmail.com ili se osobno javite u CZSS prema mjestu stanovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)