Uskoro izbor izvođača i početak gradnje kuće u Crnom za zajedničko stanovanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Deinstitucionalizacija od presudne važnosti
Što se tiče gradnje kuće u Crnom, trenutačno je raspisana javna nabava za izvođače radova. Napravljen je glavni projekt, izvedbeni projekt s troškovnicima, ishodovana građevinska dozvola, tako da uskoro očekujemo izbor izvođača i početak radova, kazala je Šarić
Marin GOSPIĆ
Zgrada iz koje je odselio Dom za odgoj djece trenutačno se rekonstruira

Dom za odgoj djece i mladeži u prošloj je godini prošao kroz mnoge promjene. Trenutačno rade u bivšoj Osnovnoj školi Voštarnica, a radi na unaprjeđenju kapaciteta za daljnji rad Doma.
Više o radu Doma i projektima u kojima sudjeluju kazala nam je Ljiljana Šarić, zamjenica ravnateljice Doma za odgoj djece i mladeži Zadar.

Preseljenje u nove prostorije

- Početkom rujna smo preselili u bivši prostor Osnovne škole Voštarnica. Prostor zadovoljava naše potrebe, prozračan je i brzo smo se prilagodili novonastaloj promjeni. Naime, nešto duže je trajala preinaka kuhinje jer je trebalo preseliti napu, kuhinjski inventar koji je puno veći nego onaj škole Voštarnica. Oni nisu kuhali, već samo dijelili dovezenu hranu, a u našoj kuhinji se kuha hrana za sve naše korisnike. Za sada sve dobro funkcionira kazala je Šarić te pojasnila u kojoj je fazi izgradnja kuće u Crnom, u kojoj bi se trebala pružati socijalna usluga zajedničkog stanovanja.
- Što se tiče gradnje kuće u Crnom, trenutačno je raspisana javna nabava za izvođače radova. Napravljen je glavni projekt, izvedbeni projekt s troškovnicima, ishodovana građevinska dozvola, tako da uskoro očekujemo izbor izvođača i početak radova. Za prostor Centra za socijalnu skrb trenutačno je u izradi projekt rekonstrukcije s troškovnicima, a kada se ishoduje građevinska dozvola također kreće javna nabava za izvođače radova. Ne mogu prognozirati kada će biti gotova kuća u Crnom i rekonstrukcija prostora CZSS-a, ali nadam se okvirno za 18 - 20 mjeseci, objasnila je Šarić te kazala kako očekuje da će se okončanjem gradnje kuće u kojoj će se pružati socijalna usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga, jer će navedena lokacija svojim prostorom i opremom omogućiti provođenje tretmanskih programa (slobodne aktivnosti, radno - okupacijske aktivnosti, slobodno vrijeme itd), Ostvarit će se kvalitetniji rad s korisnicima i time utjecati na korekciju problema, ali i na proces osamostaljivanja, a time i zrelosti i odgovornosti.

Zaposleno 10 mladih stručnjaka

- U jednom stanu u stambenoj zgradi pružamo uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu bez roditelja i/ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Aktualno je navedenom uslugom obuhvaćeno četvero djece (dva dječaka i dvije djevojčice). Kapacitet je pet korisnika, a očekujemo uskoro realizaciju pružanja usluge za još jedno dijete, kazala je Šarić i naglasila kako u jednoj obiteljskoj kući koju su iznajmili kroz projekt »Za bolje sutra, za sretnija jutra« pružaju socijalnu uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju na način da je prizemlju jedna odgojna grupa, a na katu, odvojenog ulaza, druga odgojna grupa. Trenutno se usluga pruža šestorici korisnika.
Što se tiče projekta »Za bolje sutra, za sretnija jutra«, ugovor je potpisan 1. srpnja 2021. godine, a odnosi se na razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije.
- Dom za odgoj djece i mladeži Zadar se potpuno deinstitucionalizirao, uveo novu uslugu (uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu bez roditelja i/ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi) te kroz projekt zaposlio 10 mladih stručnjaka (psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi). Kao što sam već navela, iznajmili smo jednu obiteljsku kuću, a stan u stambenoj zgradi smo dobili od Ministarstva državne imovine i uz podršku našeg resornog ministarstva potpuno renovirali i opremili, tako da sad imamo tri odgojne skupine. Korisnici se u novim prostorima osjećaju potpuno drugačije nego u prostoru bivše zgrade koja je zahtijevala potpunu rekonstrukciju, što je uveliko utjecalo i na promjene njihovog ponašanja, istaknula je Šarić i kazala kako u Domu djeluje i mobilni tim.

Rad mobilnog tima

- Mobilni tim ostvario je suradnju sa svim centrima za socijalnu skrb na području Zadarske županije te ispostavama u Gračacu, Obrovcu i Benkovcu. Na tim područjima pružamo socijalnu uslugu savjetovanja i pomaganja pojedincu, kao i socijalnu uslugu savjetovanja i pomaganja obitelji, bilo da je navedena usluga izrečena temeljem Zakona o socijalnoj skrbi ili je nadležni centar priznaje temeljem izrečene odgojne mjere posebne obveze (Zakon o sudovima za mladež). Stava smo da je ova usluga i rad mobilnog tima od iznimnog značaja i da je već sada polučio svrhu, a to je multidisciplinarna pomoć pojedincu i obitelji, posebice jer se radi o ruralnim područjima koja su do sada bila uskraćena za ovakav oblik rada. Mobilni tim izravno odlazi na određeno područje, izravno radi sa pojedincima i obiteljima u njihovoj mikro sredini što je važno i za kvalitetu rada, ali i dostojanstvo i osjećaj da netko skrbi o populaciji na tim područjima, zaključila je Šarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno