Zadarskim udrugama Ministarstvo hrvatskih branitelja dalo 113.500 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U protekloj godini financirano 15 projekata na području Zadarske županije
Koliko god nam Ministarstvo branitelja pomoglo, Grad je taj koji nas spašava jer ne samo da sufinancira naše programe, nego su nam uvijek na raspolaganju kada su u pitanju teške zdravstvene situacije naših članova, kaže dopredsjednik HVIDR-e, Klaudio Vidaić
Vedran SITNICA
Nedavno obilježavanje 29. obljetnice akcije Maslenica financijski je pomogla i Zadarska županija

Početkom godine Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Otvoreni javni poziv za financiranje/sufinanciranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2022. godini. Za udruge je dobro da je rok prijava ove godine produljen čak do 1. listopada tekuće godine.
Naime, 2020. godine isti ovaj poziv imao je rok od samo 30 dana od objave poziva, što je nekim udrugama ostavljalo malo vremena za kvalitetnu pripremu programa i prijava s kojima apliciraju na sredstva Ministarstva branitelja. Na pitanje koliko je braniteljskih udruga Zadarske županije protekle godine zatražilo financijsku pomoć te koliko im je sredstava odobreno za tu svrhu, u Ministarstvu su nam odgovorili:
- Temeljem Otvorenog javnog poziva za financiranje/sufinanciranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2021. godini, Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo je 15 projekata udruga s područja Zadarske županije u ukupnom iznosu od 113.500,00 kuna - stoji u odgovoru.

Udruge prijavljuju svoje programe

Da nema dotacija Ministarstva, osobito obilježavanja velikih događaja iz Domovinskog rata poput nedavne obljetnice akcije Maslenica, udruge ne bi mogle same financirati svoje obljetnice i stradavanja ratnih kolega. Predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ivica Mikulić, kaže kako su od Zadarske županije dobili sredstva za obilježavanje akcije Maslenica te da bi bez financijske pomoći Grada, Županije i Ministarstva teško bilo realizirati sve programe te dostojanstveno obilježiti sve datume iz povijesti njihovih udruga:
- Ministarstvo nam sufinancira važne obljetnice, međutim, moram reći da je zbog pandemije koronavirusa mnogo manje ovakvih događaja nego ranije, pa nam i treba manje sredstava. Naše brigade obilježile su svoje velike obljetnice, 30 godina od osnivanja, te smo i osigurali sredstava za njihovo dostojanstveno obilježavanje. I ove ćemo se godine javiti na natječaje za financiranje obilježavanja obljetnica i pogibija naših branitelja u Domovinskom ratu jer idemo i dalje s našim programima - kaže Mikulić.

Vidaić: Spašava nas Grad

Jedna od braniteljskih udruga koje trebaju sredstva ne samo zbog obilježavanja obljetnica, već i radi pomoći svojim članovima od kojih su mnogi teško bolesni je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata. Njen dopredsjednik, Klaudio Vidaić, kaže kako novca još uvijek »dobivaju na kapaljku«:
- Ipak se uspijemo nekako pokrpati i obilježiti sve najvažnije obljetnice, kao i državne praznike i važne događaje poput vojno-redarstvenih akcija Oluja i Maslenica. Sredstva Ministarstva branitelja su minimalna, ali razumijemo da više od toga ne možemo dobiti, pa se nekako pokrijemo s ovim što dobijemo - otvoreno će Vidaić, napominjući:
- Ono što uvijek ističem je činjenica da bez pomoći Grada Zadra ne bismo mogli ništa. Oni nas potpomažu financirajući koliko god mogu naše projekte čak i u ovim teškim vremenima koronakrize i pandemije. Zato moram otvoreno reći da, koliko god nam Ministarstvo branitelja pomoglo, Grad je taj koji nas spašava jer ne samo da sufinancira naše programe, nego su nam uvijek na raspolaganju kada su u pitanju i teške zdravstvene situacije naših članova - poručio je dopredsjednik HVIDR-e.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno