Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bilo kuda imperativ svuda

Autor: Roman Morović

25.02.2009. 23:00
Bilo kuda imperativ svuda

Foto: Zvonko KUCELIN



Moramo nastaviti ono što smo započeli, a to znači da se u Beograd ne idemo natjecati tko će dati više koševa, nego odigrati dobru obranu i ne dopustiti im da se razlete – kaže Zmago Sagadin
Nakon velike pobjede u Kazanu košarkaši Zadra sutra u Beogradu protiv FMP-a traže potvrdu dobre forme i pobjedničkog ritma. Utakmica je to o kojoj praktički ovisi cijela Zadrova sezona, a slobodno se može reći i trogodišnji ciklus bodovanja za Euroligu. Četiri su kola do kraja i svaka iduća utakmica u NLB ligi ulazi u okvir prethodne rečenice. Pobjedom u Kazanu Zadrani su dobili dvije vrlo važne stvari. Prva je prilika da u Eurokupu osvoje još koji bod u toj utrci za Euroligu, a druga velika injekcija samopouzdanja uoči spomenute završnice NLB lige. Za pobjedu protiv FMP-a Zadrani će morati primijeniti isti recept iz Kazana, a to je čvrsta obrana, borbenost i agresivnost svih 40 minuta. Nije to nikakav problem reći ili napisati, ali u praksi je to sasvim jedna druga priča. Trener Zadra Zmago Sagadin za sada je pokazao da ono što kaže zna sprovesti u djelo. Napredak u igri momčadi se vidi, no imperativ rezultata je nemilosrdan i ne dopušta Zadranima više niti jedan kiks. Jer do sada su ih imali i previše.
Primijeniti recept iz Kazana
– Ja sam iskusan trener i znam što i kada mogu očekivati od svoje momčadi. Znam da za neke stvari treba više vremena, ali isto tako katkada ti se neke stvari mogu poklopiti kao što su se nama poklopile u Kazanu i uz malo sreće dobiješ utakmicu. Ako se unaprijed predaš i ako ne vjeruješ u pobjedu, nećeš nikada ništa postići. Ako vjeruješ i napraviš sve što je u tvojoj moći na terenu onda ti se neke stvari mogu i vratiti – počeo je Sagadin i objasnio kako je to Zadar došao do velike pobjede u Kazanu.
– Protiv smo Unicsa igrali hrabro, pošteno, bili smo borbeni, željeli smo tu pobjedu i nismo se predavali niti u jednom trenutku. Ove dvije pobjede protiv Unicsa velika su nagrada za naš uložen trud u ovom razdoblju. Sigurno da je to dodatna inekcija samopouzdanja igračima, a uz to nam otvara vrata Final Eighta Eurokupa, što nije mala stvar. U takvoj atmosferi lakše podnosimo i ova naporna putovanja i nadam se da će nam ova pobjeda u Kazanu biti dodatan poticaj da u idućim utakmicama nastavimo na tom putu.
Ono što sigurno neće ići na ruku Zadranima jest termin odigravanja utakmice. Jer nakon teške utakmice u Kazanu i dvodnevnog putovanja umor se mora osjetiti.
– Vrlo smo umorni što zbog utakmice što zbog dugačkog puta, ali uvijek je lakše podnijeti te napore ako pobjeđujemo. Lakše se regeneriramo i s više samopouzdanja ulazimo u svaku iduću utakmicu. Umor je prisutan, ali od žaljenja nećemo ništa dobiti. Osvježili smo se koliko smo mogli i večeras smo opet spremni dati svoj maksimum. Nadam se da će to biti dovoljno za pobjedu. Da se utakmica igra u nedjelju, ja bih odmah potpisao da ćemo dobiti, ali imali smo vrlo malo vremena za odmor. Ovo će biti jedna vrlo teška utakmica i mi ćemo morati dati sve od sebe da je dobijemo.
Protiv Cibone Zadar je odigrao loše, dopustio je protivniku da se razigra, nije dobro odradio posao u obrani i izgubio duel u skoku. Protiv Unicsa sasvim druga priča. Utakmica na malo koševa, dobra obrana i borba do posljednje lopte bez ove sezone karakterističnog pada u završnici susreta. Svaka utakmica, dakako, nudi nešto novo, a protiv FMP-a Zadrani će se sasvim sigurno željeti ponoviti ili se barem približiti igri iz Kazana.
– U protekle dvije utakmice igrači su mogli vidjeti kako, kada ne dopustiš protivničkoj momčadi da se raspuca, ona postane nervozna, a onda je puno lakše protiv nje igrati. Protiv Cibone to nismo uspjeli, ali protiv Unicsa jesmo i ako koristiš glavu i igraš pametno možeš dobiti utakmicu i protiv najjačih. Očekujem da ćemo protiv FMP-a igrati otprilike tako kao što smo igrali u Kazanu.
Ne podcijeniti protivnika
Što reći o FMP-u? Beograđani s devet pobjeda i trinaest poraza drže deveto mjesto regionalne lige i više nemaju velikih ambicija u ovom natjecanju. Ipak, protiv Zadra motiva nikada nije nedostajalo, a jedan dodatan motiv može biti prva utakmica ovih protivnika ranije ove sezone kada je Zadar u Krešinom domu slavio s uvjerljivih 88:53. Sasvim je sigurno da ova utakmica neće biti niti približno slična toj prvoj, a svjestan je toga i trener Sagadin.
– FMP je prije šest mjeseci izgledao prilično smiješno, mlado i naivno. Oni imaju vrlo dobru mladu selekciju već godinama, ali su na početku lige izgledali dosta slabo. Ipak, sada su već odigrali dvadesetak utakmica u NLB ligi pa još nešto u Eurokupu i pomalo su preboljeli te dječje bolesti, stekli samopouzdanje, dobili iskustvo i sada su u posljednjem dijelu sezone vrlo opasni.
Momci iz Železnika igraju vrlo brzo i agresivno.
– Ta agresivnost za nas neće biti baš dobra tako da ćemo morati vrlo racionalno rasporediti snage kako bismo sve to izdržali. Vrlo je važno stoga da konačno imamo malo više igrača jer ću neke moći odmoriti barem nekoliko minuta. Moramo nastaviti ono što smo započeli, a to znači da se u Beograd ne idemo natjecati tko će dati više koševa nego odigrati dobru obranu i ne dopustiti im da se razlete. Nadalje moramo izjednačiti, ako ne i dobiti, duel u skoku što smo dosta dobro odradili u Kazanu. Iz utakmice u utakmicu popravljamo organizaciju igre na način da imamo ravnotežu između igre po dubini i po širini. Još uvijek radimo puno pogrešaka, imamo previše izgubljenih lopti i to ćemo morati smanjiti koliko god je moguće – zaključio je Sagadin.


 ULAZNICE ZA TURK TELEKOM


Ulaznice za utakmicu 5. kola drugog kruga Eurokupa između Zadra i Turk Telekom, koja se igra u utorak 3. ožujka u 19 sati, prodavat će se dan ranije (ponedjeljak) od 9 do 17 sati, odnosno na dan utakmice od 9 sati do početka utakmice.




 KALKULACIJE TEK U NEDJELJU


Iako nikada nije dobro kalkulirati unaprijed, svakako valja istaknuti da se u ovom kolu sastaju izravni suparnici za mjesto na završnom turniru Crvena Zvezda i Hemofarm. Ako Vršćani ponove igru iz Eurokupa od prije par dana kada su pregazili Zvezdu u Beogradu 65:91, situacija na tablici mogla bi se dodatno zakomplicirati jer bi tada četiri momčadi (naravno, u slučaju pobjeda Zadra i Cibone) bile na samo jednu pobjedu razlike. No, košarka se mnogo puta dosada pokazala nepredvidim sportom tako da bilo kakva računica rađena unaprijed u potpunosti gubi svoj smisao.


 U BEOGRADU SVI


Pozitivna stvar je što će Zadar u Beogradu konačno imati dvanaest igrača u sastavu. Farmer i Car momčadi su se pridružili u srijedu u Zagrebu, a Vladimer Boisa danas u Beogradu. Iako je teško za vjerovati da će Boisa i Car sa samo jednim treningom odigrati neku zapaženiju ulogu, svaki igrač u rotaciji za Zadar zlata je vrijedan.
– Farmer je u sistemu i on će sigurno igrati malo više, a Boisu ću možda koristiti pet-šest minuta jer je on već radio sa mnom i poznaje neke moje akcije, način rada i zna što od njega očekujem. Možda i Car zaigra nekih pet minuta, no jasno je da se još uvijek na njih ne možemo osloniti, jer će trebati proći barem još neko vrijeme da se uigraju – kaže Sagadin.