Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čekajući DPU za uvalu Bršanj

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.02.2009. 23:00
Čekajući DPU za uvalu Bršanj

Foto: Filip BRALA



Boli nas što je nepostojanje detaljnih planova za uvalu Bršanj prepreka za legalizaciju našeg objekta, no ne i za izdavanje dozvola strancima u toj istoj zoni. Neslužbeno smo doznali da će godine proći dok se ne izrade detaljni planovi uređenja, no to ne sprječava strance i pridošlice s podebljim lisnicama da uredno rješavaju dozvole, ogorčena je obitelj Gaćina


Nedavno objavljivanje teksta o trajektnom pristaništu u uvali Bršanj na otoku Ižu potaknulo je brojne Ižane da ukažu na niz važnih činjenica o spomenutom kapitalnom projektu, koji je u travnju 2006. godine otvorio ministar Božidar Kalmeta.
Uz činjenicu da trajektno pristanište ni tri godine nakon otvaranja nije dobilo javnu rasvjetu, Ižani su ukazali i na nemogoćnost legalizacije ugostiteljskog objekta koji je nekoć radio u uvali Bršanj, a putnicima služio kao svojevrsni zaklon od sunca, vjetra i kiše jer na pristaništu ne postoji nikakav drugi objekt gdje bi se sklonili dok čekaju trajekt.
Trnovit put legalizacije
Spominjanje ugostiteljskog objekta u kontekstu problema vezanih uz trajektno pristanište na otoku Ižu, potaknula je njegova vlasnika, točnije obitelj Gaćinu, da iznese činjenice vezane uz uvalu Bršanj, gdje su naslijedili zemljište te kasnije izgradili navedeni objekt.
– Moja obitelj prije nekoliko godina naslijedila je zemljište na samom trajektnom pristaništu u uvali Bršanj. Vidjevši da se trajektna luka počinje uređivati i rekonstruirati te da je spomenuto zemljište u T2 zoni namijenjeno za ugostiteljstvo i turizam, došli smo na ideju da na svojoj djedovini, zemljištu, izgradimo jedan mali ugostiteljski objekt koji će osigurati našoj obitelji nekakvu egzistenciju na otoku. Krenuli smo u realizaciju ideje, no tu su počeli naši problemi, navodi Gaćina te ističe da su od samoga početka nastojali legalizirati objekt, no nikako nisu mogli doći do potrebne dokumentacije.
Iako nisu imali potrebne dokumente, obitelj Gaćina izradila je ugostiteljski objekt prema svim tada važećim zakonima, nastojeći legalizirati objekt u više navrata. No, to nije bilo moguće jer, kako navodi Gaćina, Grad Zadar, kojemu otok Iž administrativno pripada, nije imalo razumijevanja za njihov slučaj.
– Kako nitko od nas tada, a ni sada, u obitelji nije stalno zaposlen, bili smo primorani otvoriti ugostiteljski objekt bez dozvole. Nadali smo se da ćemo u međuvremenu dobiti papire, no ništa od toga. Lokal već godinama ne radi i propada, a putnici u luci su bez ikakvog zaklona satima čekaju trajekt neovisno o vremenskim uvjetima, na suncu i kiši, što očito nikoga u Gradu Zadru ne zabrinjava, navodi Gaćina te pojašnjava da zemljište, na kojemu je spomenuti lokal, kao jedan dio uvale Bršanj po prostornom planu spada u T2 zonu koja je namijenjena za turizam i ugostiteljstvo.
Shodno tomu, obitelj Gaćina je prije nekoliko godina predala zahtjev za legalizaciju ugostiteljskog objekta u uvali Bršanj, no odgovor je bio negativan, točnije zahtjev je ocijenjen neosnovanim.
Zakulisne igre
U odgovoru se navodi da zahtjev za legalizacijom nije osnovan jer, razmatrajući isti i uvidom u dokumente prostornog uređenja, utvrđeno je da se predmetna čestica nalazi u građevinskom području, zoni turističko-ugostiteljske namjene, za koju je obvezna izrada detaljnog plana uređenja. Uz propisanu obvezu izrade detaljnog plana stoji da se zabranjuje bilo kakva izradnja novih sadržaja ili proširenje postojećih unutar zone turističko-ugostiteljske namjene prije donošenja detaljnog plana uređenja. Kako detaljni plan nije donesen, zahtjev obitelji Gaćina je ocijenjen kao neosnovan, točnije odbijen.
– Zadnji put predali smo zahtjev za legalizaciju u siječnju prošle godine. Evo, već je prošlo 13 mjeseci, a mi nismo dobili nikakav odgovor. Čini se da te turističke zone nisu namijenjene nama otočanima nego stranicama koji sada mogu nesmetano kupovati i to po niskim cijenama. Naime, dok nema detaljnog plana, zemljište nema ni cijenu, pa kad se sve rasproda, onda će Grad vjerojatno po hitnom postupku ići u izradu planova jer strancima to ne smije biti prepreka na putu prema navodim ulaganjima, ogorčena je obitelj Gaćina.
Ovaj primjer, navodi Gaćina, najbolji je dokaz da za otočane i strance ne važe ista pravila. Naime, na Ižu u uvali Bršanj u spomenutoj turističkoj zoni, gdje obitelj Gaćina nije mogla dobiti papire za legalizaciju objekta, strancima se bez problema izdaju dozvole iako detaljni planovi nisu napravljeni.
– Boli nas što je nepostojanje detaljnih planova za uvalu Bršanj prepreka za legalizaciju našeg objekta, no ne i za izdavanje dozvola strancima u toj istoj zoni. Neslužbeno smo doznali da će godine proći dok se ne izrade detaljni planovi uređenja, no to ne sprječava strance i pridošlice s podebljim lisnicama da uredno rješavaju dozvole, navodno po starim zakonima. Dakako da to nije istina te je sve skupa jako sumnjivo, navodi Gaćina i ističe da zahvaljujući zakulisnim igrama i nerazumijevanju županijskih i gradskih vlasti razmišljaju o prodaji zemljišta i odlasku s Iža.