Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Davimo se u dimu od ćevapa

Autor: Suzana Bandić

25.02.2009. 23:00
Davimo se u dimu od ćevapa

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Otkada su probušili rupu ispod našeg prozora više ne možemo otvoriti prozor ni zbog svježeg zraka, a ni zbog sunca. U vitrini mi posuđe zvecka od vibracija, a zidovi su u svim prostorijama popucali. Ovo nisu normalni uvjeti za život
Nagomilano nezadovoljstvo i napeti međususjedski odnosi koji traju već gotovo tri godine između Nevena Kasapa, vlasnika pečenjarnice Vilenjak u Kovačkoj ulici u zadarskoj Varoši i Željka Opačića koji stanuje iznad spomenute pečenjarnice, kulminirali su i doveli do verbalnog okršaja u noći s ponedjeljka na utorak, a potom su rezultirali i kaznenom prijavom Opačiću zbog prijetnji smrću.
Naime, Kasap je još 2007. godine u prizemlju zgrade u Kovačkoj ulici na kućnom broju 1 otvorio pečenjarnicu, koja prema tvrdnjama Opačićevih koji žive u stanu iznad pečenjarnice i stanara na kućnim brojevima 1 i 4 ne udovoljava uvjetima za obavljanje takve vrste djelatnosti.
Suprotno njima, supružnici Kasap, pak, ističu da je inspekcija utvrdila da njihova pečenjarnica zadovoljava minimalne uvjete za obavljanje djelatnosti, a isto tako da posjeduju i sve dozvole za postavljanje klimatizacije kakva ona i jest.
Noćni susret
Sve je započelo kada je Kasap htio provući dimnjak kroz stražnje dvorište zgrade, na što su se Opačići odmah pobunili. Potom je probušio rupu promjera košarkaške lopte koja služi kao dimnjak. Opačićevi su negodovali jer im se nalazi samo metar ispod kuhinjskog prozora. No, s Kasapom nisu uspjeli postići dogovor oko uklanjanja dimnjaka. U noći s ponedjeljka na utorak Opačić je oko ponoći došao u stan, a kada je zatekao suprugu i kćer budne, jer je Kasapu nakon zatvaranja pečenjarnice ostala uključena napa koja stvara buku te širi smrdljive pare i uzrokuje vibracije preko drvenog poda Opačićima, on je izgubio strpljenje i zaputio se Kasapovima na kućna vrata. Na Belafuži gdje Kasapovi stanuju Opačić je došao petnaestak minuta poslije ponoći, pozvonio i zamolio vlasnika obrta Vilenjak da se vrati u poslovni prostor i ugasi napu.
– Istina je da je moj suprug otišao na vrata Nevenu Kasapu nešto poslije ponoći. Došao je u kuću iz šupe u prizemlju gdje inače provodimo većinu vremena otkada se otvorila pečenjarnica i zatekao mene i kćer budne. Pitao nas je zašto ne spavamo, a onda mu je kći rekla da ne možemo od buke jer su u pečenjarnici zaboravili ugasiti napu. Samo je tiho izišao vani, a nama ništa nije ni rekao – priča vidno uzrujana Jadranka Opačić-Colić, dodajući da je cijela njezina obitelj na rubu živčanog sloma zbog buke, dima i vibracija koje trpe već gotovo tri godine.
– Otkada su probušili rupu ispod našeg prozora više ne možemo otvoriti prozor ni zbog svježeg zraka, a ni zbog sunca. O vibracijama da i ne govorimo. Ovo je stara zgrada i podovi su nam od dasaka i drvenih greda. U vitrini mi posuđe zvecka od vibracija, a zidovi su u svim prostorijama popucali. Ovo nisu normalni uvjeti za život – rekla je pokazujući u kutu i u dnu zidova pukotine.
Pobuna susjeda
– Upozoravali smo gospodina Kasapa na sve ovo, ali on se uvijek ogluši. Nemamo ništa protiv da on radi, jer svima nam je potrebna plaća za egzistenciju, ali neka i nama osigura normalne uvjete za život. Ova buka i vibracije utječu nam na psihu. Zato je suprug tu večer i otišao k njemu. Vrata mu je otvorila supruga, jer je on već otišao spavati. Istina, ustao je, došao ovamo i ugasio napu, ali je i mog supruga prijavio za prijetnje smrću njemu i njegovoj obitelji, što nije istina. Samo mu je rekao da njegova djeca mirno spavaju, a da njegova vibriraju – rekla je te dodala da je možda on prijetnjom shvatio što je njezin suprug dodao i da mu je dosta svega, pa da će vidjeti hoće li on sutra ponovno upaliti napu.
Spomenula je da su ona i suprug kucali na vrata raznim inspekcijama i gradskim uredima, ali ni kod njih nisu naišli na razumijevanje. Poslali su i pismeni dopis zadarskoj Sanitarnoj inspekciji, u kojem su naveli sve svoje probleme, a u tome ih je potpisima podržalo i 19 susjeda, jer ni oni ne mogu otvoriti prozore zbog smrada od užeglog ulja i dima od ćevapa.
– Vibracije osjetite i sami, a možete zamisliti kakav je to dim i smrad kad se peku ćevapi i pljeskavice na ploči – rekla nam je na kraju gospođa Jadranka, napominjući da se nada da će barem novinski napisi uroditi nekim rješenjem za stanare Kovačke ulice.
Iskaz policiji
Inače, nakon što su u policiji zaprimili dojavu o prijetnji, dvojica su policajaca u utorak ujutro poslije devet sati došli na kućnu adresu Opačićevih. Željka su zatekli u kućnom dvorištu, a kad su mu rekli o čemu je riječ dragovoljno je pošao s njima u postaju gdje je dao iskaz u kojemu tvrdi da nikada nije prijetio Kasapu ni njegovoj obitelji.
Suprotno tvrdi i gospođa Kasap koju smo zatekli u pekari samo 10-ak metara od pekarnice.
– Ne mogu razumjeti kakav je to čovjek koji vam u noći dođe prijetiti na kućna vrata, a onda otiđe priču dati u novine. Iskreno, razmišljam sada da bih i sama možda trebala poći na policiju podnijeti prijavu, jer ga se bojim. Tko zna što je on u stanju napraviti – rekla je gospođa Kasap o cijelom neugodnom incidentu.
Kao odgovor na njezinu izjavu gospođa Jadranka je rekla da ima više razloga za strah budući se ispod stana nalazi petnaestak plinskih boca.