Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Gračačkoj Hitnoj 47 tisuća eura

Autor:

25.02.2009. 23:00
Gračačkoj Hitnoj 47 tisuća eura


Vlada Japana će donirati 47.302 eura Domu zdravlja Zadarske županije za nabavu vozila Hitne pomoći za radnu jedinicu u Gračacu, koja je zadužena za pružanje medicinske pomoći za više od 5.000 stanovnika na 1.010 četvornih kilometara, kaže Martina Zeković


U Veleposlanstvu Japana ovih je dana održana svečanost potpisivanja dvaju darovnih ugovora za “Projekt nabave vozila Hitne pomoći za radnu jedinicu Doma zdravlja Zadarske županije u Gračacu” i “Projekt pomoći za stručno obrazovanje žena u Drnišu”. Svečanosti su nazočili načelnik odjela za Aziju i Oceaniju Ministarstva vanjskih poslova i Eurpskih integracija Zoran Vodopija, dožupani Zadarske i Šibensko-kninske županije Josip Miletić i Ante Tanfara, ravnateljica Doma zdravlja zadarske županije Renata Bek te predsjednica udruge “Žena” Drniš. Ugovor za “Projekt nabave vozila hitne pomoći za radnu jedinicu Doma zdravlja Zadarske županije u Gračacu” potpisali su v.d. otpravnika poslova u Veleposlanstvu Japana u Republici Hrvatskoj Koichi Miyoshi i ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek.
– Vlada Japana će donirati 47.302 eura Domu zdravlja Zadarske županije za nabavu vozila Hitne pomoći za radnu jedinicu u Gračacu koja je zadužena za pružanje medicinske pomoći za više od 5.000 stanovnika na 1.010 četvornih kilometara. Radna jedinica Gračac trenutačno pokriva čitavo područje Gračaca i njegove okolice s četiri medicinska vozila koja se koriste, ne samo kao vozila Hitne pomoći, već i za prijevoz pacijenata u veće medicinske centre u Zadru i Gospiću ili rehabilitacijske centre u Rijeci, Zagrebu i Tuhelju, koji su prilično udaljeni od Gračaca.
S obzirom na nizak ekonomski standard, većina stanovništva nije u mogućnosti priuštiti si vozila za brdovite terene i zimske uvjete u Gračacu, a s obzirom da većinsko stanovništvo pripada starijoj dobnoj skupini, potrebne su konstantne medicinske intervencije i nadziranje kroničnih pacijenata, kaže Martina Zeković iz Veleposlanstva Japana, ističući da će novo vozilo Hitne pomoći poboljšati kvalitetu medicinske skrbi i osigurati veću razinu zdravstvene zaštite lokalnih ljudi zahvaljujući brzom i sigurnom prijevozu u situacijama kada je potrebna hitna pomoć.
Darovni ugovor za “Projekt pomoći za stručno obrazovanje žena u Drnišu” potpisao je Koichi Miyoshi i predsjednica udruge Milena Perčin.
– Za ovaj projekt bit će donirano 15.559 EUR udruzi “Žena” iz Drniša za kupnju sedam šivaćih mašina i dvije mašine za vezenje. Mašine će se koristiti za edukaciju nezaposlenih žena kako bi razvile vještinu šivanja i povećale svoje mogućnosti zapošljavanja, kaže Martina Zeković, dodajući da se tridesetak žena već prijavilo za sudjelovanje u ovom projektu, a mnoge od njih će svoje mjesto naći i u tekstilnoj industriji.
– Udruga “Žena” već godinama pruža pomoć nezaposlenim ženama na drniškom području, čija je životna situacija vrlo teška, a mnoge od njih su starije od 40 godina što im dodatno otežava pronalazak posla, kaže Martina Zeković.
Dodajmo da je ugovor potpisan i projekti moraju biti gotovi u roku od godinu dana.


 “JAPANSKI PROJEKTI”




Vlada Japana je 1998. započela implementaciju Programa pomoći za temeljne potrebe (Grassroots Human Security Projects) kako bi pomogla u poslijeratnom oporavku Republike Hrvatske. U tom razdoblju financirano je 78 projekata, uključujući dva projekta za koja će danas biti potpisani darovni ugovori, u ukupnom iznosu od tri milijuna eura. Do danas su financirani uglavnom projekti rekonstrukcije ili opremanja škola te medicinskih ustanova, rekonstrukcija vodovoda i prometnica. S obzirom na veliki napredak Hrvatske i njezino približavanje EU, fokus GGHSP Programa se usmjerava na revitalizaciju društva. U skladu s tim, prioritet dobivaju projekti usmjereni na razvoj zajednice, pomirbu društva i razminiranje, posebno u područjima posebne državne skrbi. Isključivo neprofitne organizacije poput nevladinih organizacija, lokalne vlasti te javne medicinske ustanove mogu se kandidirati za pomoć. Svaki projekt može primiti sredstva u visini do 10 milijuna Yena, što je otprilike 70.000 eura.