Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Katastarska izmjera vrijedna 15 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

25.02.2009. 23:00
Katastarska izmjera vrijedna 15 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Radi se o investiciji u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna. Ove izmjere financirat će Državna geodetska uprava s oko 60 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 40 posto vlasnici parcela i Općina, istaknuo je Colić


Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Marin Colić potpisao je ugovor o katastarskoj izmjeri na području ove općine. Ugovor je potpisan s Državnom geodetskom upravom.
– Radi se o investiciji u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna. Ove izmjere financirat će Državna geodetska uprava s oko 60 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od oko 40 posto vlasnici parcela i Općina, istaknuo je Colić.
Zastarjele zemljišne knjige
Dakle, upravo kreću poslovi na katastarskoj izmjeri svih zemljišnih čestica na području Općine Sv. Filip i Jakov, odnosno u katastarskim općinama Sv. Filip i Jakov (1.151 ha), Raštane (1.112 ha) i Turanj (2.577 ha), koju provodi Državna geodetska uprava, koja je za to ovlaštena od Vlade RH i koja je s ovim opsežnim projektom sređivanja katastarskoga stanja započela još 1996. godine. U Zadarskoj županiji je proteklih godina dosta toga sređeno, mnogo je mjesta na kopnu i otocima dobilo svoje zemljišne knjige, no posla ima još mnogo jer treba pokriti sva mjesta u županiji.
– Problem katastra koji ne prati stvarno stanje i zastarjelih zemljišnih knjiga sve je izraženiji, a nije rijetkost da se komplikacije oko vlasničkih odnosa povlače i po nekoliko desetaka godina. Stvarni vlasnici svoje vlasništvo ne mogu dokazati i zbog toga ne mogu ni raspolagati svojim kućama, drugim vrstama građevinskih objekata i zemljišnim parcelama. Problem je to koji ne pogađa samo privatne osobe, nego i samu državu, odnosno jedinice regionalne i lokalne samouprave. Nerijetko se događa da se zbog vlasničkih odnosa odugovlače neki važni javni projekti, rekao je Colić dodavši kako je ovo za općinu izuzetno važan projekt, kako bi se napokon sredili imovinskopravni odnosi u posjedovnici i gruntovno.
Poznato je da se izmjere i katastarska sređivanja knjiga financiraju iz državnoga proračuna, iz proračuna županija, gradova i općina, ali dobrim dijelom i iz europskih fondova. Spor je to i mukotrpan posao, ali ide i naselja pomalo dobivaju prave katastarske podatke, koji su temelj sigurnosti u pravnome prometu nekretnina. Naime, katastar i zemljišne knjige su jedni od temeljnih registara na kojima počiva pravna država.
Priprema za avionsko snimanje
– O tome do kolikih komplikacija dolazi zbog neadektvatnih ili nepostojećih zemljišnih knjiga ne treba posebno govoriti, a problemi su najizrazitiji kada se ide u rješavanje projektne dokumentacije za izgradnju novih objekata. Treba naglasiti da je ovo vrlo značajna stvar za ova mjesta, budući da će nakon završetka formiranja zemljišnih knjiga svi koji imaju nekretnine na ovim područjima konačno imati upisano svoje vlasništvo, a uvid u podatke bit će dostupan i preko interneta, rekao je Colić dodajući kako će uspjeh ovih opsežnih radova, na dobrobit korisnika (vlasnika i drugih nositelja prava), uvelike ovisi o suradnji građana.
– Dakako, prije početka katastarske izmjere održat će se tribine na kojima će se građane upoznati s katastarskom izmjerom. Naime, mnogo ovisi o pripremi zemljišta za avionsko snimanje, poručio je Colić.
Inače na području ove općine čiji je proračun oko 8 milijuna kuna u tijeku su radovi na kapitalnim infrastrukturnim projektima “teškim” preko 100 milijuna kuna osiguranih iz resornih ministarstava, Zadarske županije, pretpristupnih fondova Europske unije i općinskog proračuna. Pored katastarske izmjere vrijedne 15 milijuna kuna tu je i izgradnja nove škole i trodijelne sportske dvorane u sveukupnom iznosu od 40 milijuna kuna (10 milijuna kuna općina, 30 milijuna resorno ministarstvo iz međunarodnog programa CEB 5), izgradnja prve faze kanalizacijskog sustava na priobalju vrijednog 20 milijuna kuna, izgradnja vodoopskrbnog sustava zaobalnog dijela općine u iznosu od 20 milijuna kuna te sveobuhvatno saniranje i adaptacija ceste Sikovo – Raštane Donje koja košta 5 milijuna kuna. Sve je to “krivica” općinskog čelništva koje je na vrijeme pripremilo projekte, prostorne planove i u pravo se vrijeme kandidiralo se za određena sredstva.
– Istovremeno je u tijeku postupak izmjene i dopune općinskog Prostornog plana. Nakon izrade UPU-a obalnog pojasa u izradi su još 20 UPU-a i četiri DPU-a. Dobivena je i suglasnost za UPU neizgrađenog dijela Sv. Filipa i Jakova, kazao je Colić.