Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Peić: Nitko mi nije rekao da je kuća privatno vlasništvo

Autor:

25.02.2009. 23:00
Peić: Nitko mi nije rekao da je kuća privatno vlasništvo

Foto: Adam VIDAS



– Prikolica ostaje u dvorištu, a ja u prikolici, kaže Rado Peić
Iz kuće u kojoj je djelovalo Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Goli Otok temeljem sudskog naloga u četvrtak je deložiran Rado Peić, glasnogovornik i bivši predsjednik društva. Rado seli u prikolicu, a njegova supruga se trenutačno preselila kod sestre kako bi izbjegla stres, dok im sin studira u Americi.
Peić se predstavlja najmlađim zatvorenikom zatvora Stara Gradiška gdje je zatvoren 1972. godine kao 18-godišnjak. Odležao je tri godine, kaže, zbog tvrdnje da će se Jugoslavija raspasti i da će Hrvatska biti neovisna. Potporu su mu pružili kolege iz društva, sadašnji predsjednik Ivan Brekalo i članovi Stjepan Hoborka i Rafael Brnada. Rado Peić tvrdi da je dobio rješenje za korištenje kuće koja je bila devastirana i vrijedila je 10 tisuća eura u koju je nakon povratka iz Njemačke uložio 100 tisuća.
– Nitko iz Ministarstva povratka i useljeništva nije mi rekao da je kuća nečije privatno vlasništvo, tvrdi Peić ističući da je na kuću koja je bila nedovršena dogradio drugi kat, a nije mu bilo ponuđeno pravo prvokupa.
Deložaciju je provodio sudski ovršitelj Šime Milanković koji je rekao da ima pravomoćnu sudsku odluku da iseli Radu Peića, jer je presuda bila u korist vlasnice kuće Lucije Šimić. Odvjetnik vlasnice Milenko Marinović je rekao da je ovrha pokrenuta jer je kuća u vlasništvu njegove klijentice.
– Ne mogu vam reći kada je kupljena kuća i tko ju je prodao, a ovršiteljica je osigurala radnika, prijevoz i bravara, kaže Marinović.
Nakon što je Rade Peić predao ključeve kuće u kojoj je stanovao, a u prostorije udruge Goli Otok je provaljeno, vidno uzrujani Peić je rekao da je deložacija nelegitimna.
– Provaljivanje vrata je izvršio čovjek koji nije kvalificiran za obavljanje takvoga posla. Nema licenciju ni obrt, kaže Peić tvrdeći da je sudski provoditelj nekompetentan te da mu nije pokazao papire sa suda po kojima on treba biti deložiran. Peić je rekao i da je ovu deložaciju inicirala Vlada Republike Hrvatske kojoj je cilj – onemogućivanje rada HDPZ Goli Otok.
– UDBA i KOS vuku konce u Republici Hrvatskoj, a cilj Vlade RH je onemogućavanje rada HDPZ Goli Otok, jer ukazujemo na politiku koja se jako dobro vidi, kaže Peić.
Peić je u svoju prikolicu stavio krevet, a prikolicu je smjestio u dvorište ispred kuće iz koje je deložiran.
– Prikolica ostaje u dvorištu, a ja u prikolici, kaže Rado ističući da se neće pridružiti ženi koja je kod svoje sestre, jer mora pokazati ustrajnost da bi javnost bila upoznata s njegovim problemom.
Predsjednik deložiranog HDPZ Goli Otok Ivan Brekalo kaže da njihovo društvo u Hrvatskoj ima više od 80 članova.
– Naše društvo putem interneta ukazuje na pogreške RH prema emigraciji, a jedan od slučajeva je i Perkovićev kojemu je obustavljeno suđenje u Münchenu, kaže Brekalo dodajući da će se društvo obratiti poglavarstvu Grada Obrovca, jer su sada bez prostora za rad.