Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prečani u lancunima

Autor: Dragana Glavočić

25.02.2009. 23:00
Prečani u lancunima

Foto: Adam VIDAS



Nekad davno u koloni je bilo od 300 do 400 Prečana – muškaraca i žena mlađe životne dobi, a doživljaj je bio efektniji jer nije bilo javne rasvjete te se mogla vidjeli samo svjetlost ferala. Za mjesto Preko tradicionalna povorka oduvijek je bila poseban doživljaj za mlade i stare


U povodu blagdana Čiste srijede – Pepelnice mještani Preka organizirali su stoljetnu tradicionalnu povorku poznatu pod nazivom “Lancuni”, koja je krenula iz predjela Preka znanog kao Dvorina kroz mjesto. Svi sudionici ove povorke svoja su tijela prekrili bijelom plahtom, lice posuli brašnom umjesto pepelom, kao znak pokore i odricanja. Obilazeći Preko izgovarali su riječ “blom” kojom se simbolizira zvonjava crkvenih zvona s obzirom da je znano da od Pepelnice pa do Uskrsa crkvena zvona ne zvone.
Prema nekim tumačenjima, izgovarajući riječ “blom” žele se istjerati zli duhovi te pozvati pučanstvo na čišćenje od svakog grijeha.
Kroz mjesto je krenula kolona od 90-ak Prečana odjevenih u “lancune”. Na početku i na kraju kolone nosio se feral, a neki su imali zvončiće. Zadnji u povorci imao je u ruci veće zvono.
Nekad davno u koloni je bilo od 300 do 400 Prečana – muškaraca i žena mlađe životne dobi, a doživljaj je bio efektniji jer nije bilo javne rasvjete te se mogla vidjeli samo svjetlost ferala. Za mjesto Preko tradiconalna povorka oduvijek je bila poseban doživljaj za mlade i stare.
Ovo je, inače, prastari običaj jedinstven u Hrvatskoj, a najvjerojatnije i u svijetu. Vrijeme nastanka nije poznato, ali je zanimljivo da se održao do danas bez ikakve posebne organizacije.
Ne postoji pisani dokument koji bi odredio otkad postoji ova tradicija u Preku na Pepelnicu. Prema nekim tumačenjima, na blagdan Pepelnice spominjemo se biblijskog citata koji kaže: “Čovječe, spomeni se da si od praha nastao i u prah se vraćaš.” Time se želi ukazati na čovjekovu raspadljivost. U davna vremena tijelo pokojnika umatalo se u bijelu plahtu te je tako bilo zakopano. Održavanjem tradicionalne povorke “Lancuni” mještani Preka prisjećaju se svojih pokojnih te im odaju poštovanje.
Na dan Pepelnice mještani Preka uvijek čekaju da sunce zađe te bude potpun mrak kako bi vizualni i auditivni doživljaj bili što efektniji. Mrak i upaljeni ferali stvaraju mističnu atmosferu u kojoj na poseban način odjekuje “blom”. Postoji već tradicionalna ruta kojom povorka prolazi, a to je kroz Varoš, kao najstariji i najnaseljeniji dio Preka. Dok povorka prolazi, mještani se ne pojavljuju na prozorima i vratima svojih kuća. Nevjerojatno je da se do sada ta tradicija očuvala.
Nakon povorke mjestom Prečani se međusobno posjećuju te se počaste vinom i fritulama.