Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Slovenski turisti pod udarom politike i recesije

Autor: Elza Radulić-Toman

25.02.2009. 23:00
Slovenski turisti pod udarom politike i recesije

Foto: Adam VIDAS



Koliko će politika utjecati na ovogodišnju turističku sezonu sada je teško reći, ali znajući ljude na ovim geografskim prostorima, nije teško zaključiti da se dio njih, nažalost, povodi za političarima


U jednome razgovoru o najnovijim odnosima između Slovenije i Hrvatske, kakvih je ovih dana u nas mnogo, jedna gospođa iz Veloga Iža navodi da se mnogi iznajmljivači u Zadru i na njegovim otocima pribojavaju da ovoga ljeta neće biti Slovenaca, barem ne koliko ih je bilo prošlih godina.
Naime, kod privatnih iznajmljivača dosad, a kraj je veljače, uopće nema bukinga iz susjedne države, koja je u nekim zadarskim sredinama proteklih godina držala prvo mjesto u turističkome prometu. Baš na otocima, na otoku Ižu, u Malom i Velom Ižu, Slovenci su zauzimali prvo ili drugo mjesto po broju turističkih posjeta i ostvarenih noćenja. Lani su se Slovenci “utrkivali” s Austrijancima i dijelili prvo mjesto u dolascima. Bilo je, zapravo, Slovenaca u kućnoj radinosti nešto malo manje nego godinu ranije, ali ih je više bilo u iškom hotelu “Korinjak”, čak za 14 posto. Slovenski jezik se, uz iški, najčešće čuje tijekom ljeta u oba iška naselja. Tajnik Turističkog ureda Veli Iž Joško Strgačić također nije veliki optimist u očekivanju turista, ne samo Slovenaca, te potvrđuje da još nema ovogodišnjih prijava, osim možda kod privatnih iznajmljivača, za što ne zna. Slično govore i na drugim zadarskim otocima.
Kad se analiziraju lanjski ukupni podaci turističkih ostvarenja na području grada Zadra, onda se vidi da su Slovenci bili nešto malo podbacili i prošle godine. Lani ih je bilo 17.231, a 2007. godine 18.146. Indeks je podjednak i u dolascima i u noćenjima, oko pet posto.
Koliko će politika utjecati na ovogodišnju turističku sezonu sada je teško reći, ali znajući ljude na ovim zemljopisnim prostorima, nije teško zaključiti da se dio njih, nažalost, i privatno povodi za političarima i politikom.
Ove će sezone na ukupne rezultate sigurno utjecati i opće, globalne financijske nedaće, čemu u prilog idu i još uvijek polovične najave kruzerskih dolazaka u Zadar, čija sezona bi trebala započeti uskoro u ožujku. Zasad su optimistične turističke vijesti stizale uglavnom s njemačkoga tržišta i to onoga sjevernoga, iz Hamburga, koji se ubraja u bogatiji dio te velike zemlje, čiji su turisti i prošle godine bili na prvome mjestu po turističkim posjetima Zadru.