Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Usavršavanje sustava zaštite i spašavanja

Autor: Tomislav Jerak

25.02.2009. 23:00
Usavršavanje sustava zaštite i spašavanja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



O aktivnostima i budućim planovima Područnog ureda Zadar, uz prezentaciju u power pointu, govorio je Ivan Knez, ravnatelj zadarskog područnog ureda. Predstavljene su sve akcije spašavanja u prošloj 2008. godini, od kojih je zadnja bila potraga za nestalom Cessnom
U povodu 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije danas se održao radno-svečani sastanak proširenog Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije. Na sastanku je pročelnik Ivan Knez prisutnima prikazao trenutačno stanje zaštite i spašavanja na području naše županije te ih upoznao s budućim zadacima i planovima.
Prije spomenute prezentacije riječ je imao Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koji je u kratkim crtama opisao povijest te djelovanje DUZS-a.
– Državna uprava za zaštitu i spašavanje je samostalna, strukovna i upravna organizacija u Republici Hrvatskoj koja priprema, planira i rukovodi operativnim snagama te koordinira djelovanje svih sudionika zaštite i spašavanja. Službe koje djeluju unutar DUZS-a su Služba za civilnu zaštitu, Služba za vatrogastvo, Služba za sustav 112, Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja te Služba zajedničkih poslova. Glavna misija nama u DUZS-u je ustrojiti i održavati moderan sustav zaštite i spašavanja u RH, koji će svim raspoloživim resursima biti sposoban odgovoriti potrebama u zaštiti ljudi, dobara i okoliša u stradanjima i drugim izazovima modernog društva, a prema potrebi pružiti pomoć drugim ili primiti pomoć drugih zemalja, kazao je Trut.
Osim o sadašnjem stanju, bilo je govora i o budućim ciljevima DUZS-a, odnosno o uspostavljanju novih sposobnosti sustava zaštite i spašavanja kroz objedinjavanje sustava zaštite i spašavanja, zatim kroz jedinstvenu pripremu, planiranje, postupanje, opremanje te osposobljavanje, potom kroz uspostavljanje sustava jasnih ovlasti i nadležnosti, kroz jedinstvenu koordinaciju djelovanja sustava zaštite i spašavanja, učinkovitost i racionalizaciju upotrebe resursa, skraćivanja vremena reagiranja te efikasan nadzor spremnosti.
PUZS Zadar ima ukupno 33 djelatnika i dijeli se na Županijski ured 112, zatim na Odjel za planiranje, preventivu i nadzor te na Odjel državne intervencijske postrojbe (DIP). O aktivnostima i budućim planovima Područnog ureda Zadar, uz prezentaciju u power pointu, govorio je Ivan Knez, ravnatelj zadarskog područnog ureda. Predstavljene su sve akcije spašavanja u prošloj 2008. godini, od kojih je zadnja bila potraga za nestalom Cessnom. Također su izneseni svi planovi za 2009. godinu, od kojih je posebno zanimljiva edukativna vježba pod nazivom “Dom i sigurnost 2009.”, koja će se održati 27. ožujka na području Zemunika, točnije u Domu za odrasle Zemunik, OŠ Zemunik te u zgradi Općine Zemunik.