Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uvodi se zračna linija Zadar-Brno?

Autor: Z L

25.02.2009. 23:00
Uvodi se zračna linija Zadar-Brno?


Češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuhnl kazao je kako suradnju sa Zadarskom županijom često ističu kao primjer dobre suradnje, ali i to da bi u budućnosti željeli uspostaviti suradnju s nekom kontinentalnom županijom


Župan Stipe Zrilić sa svojim zamjenikom Josipom Miletićem primio je jučer u Domu Županije goste iz Južnomoravske regije u Češkoj predvođene Milošem Šifaldom, članom Vijeća Regije zaduženim za vanjskopolitičke odnose. Na sastanku je bio nazočan i veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj Karel Kuhln, izvjestila nas je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnika u Zadarskoj županiji.
Nakon što je goste upoznao sa položajem, ustrojem i radom Zadarske županije te njenim geografskim, kulturnim i povijesnim znamenitostima, župan Stipe Zrilić posebno je istaknuo velika ulaganja u prometnu infrastrukturu istaknuvši pritom luku Gaženica kao najveću investiciju. Župan je također govorio i rekordnim rezultatima u turizmu te o velikim investicijama koje će se dogoditi u narednom razdoblju kada je riječ o turističkim kapacitetima. Govoreći o dobroj prometnoj povezanosti naše županije župan Zrilić podržao je inicijativu gostiju iz Južnomoravske regije za uvođenjem izravne zračne linije iz Zadra za Brno i obratno koja bi, kako su kazali gosti, omogućila još veći dolazak čeških gostiju u Zadar, od kojih mnogi, čulo se, posjeduju brodice u zadarskim marinama.
Miloš Šifalda, član Vijeća Regije zadužen za vanjskopolitičke odnose zahvalio je na ugodnom boravku u Zadru te istaknuo kako želi još više intenzivirati suradnju s našom regijom, posebno među poduzetnicima, ali i privući veći broj hrvatskih državljana u posjet Južnomoravskoj regiji koja je uz ostalo poznata i po vinima.
Češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuhnl kazao je kako suradnju sa Zadarskom županijom često ističu kao primjer dobre suradnje, ali i to da bi u budućnosti željeli uspostaviti suradnju s nekom kontinentalnom županijom.
 Inače, predstavnici Južnomoravske regije, posjetili su u utorak, 24. veljače, otok Pag gdje su u organizaciji tamošnje Turističke zajednice obišli Benediktinski samostan Svete Margarite, Solanu i Siranu Pag, Galeriju paške čipke te staru gradsku jezgru. U sklopu posjeta otoku Pagu gosti su u pratnji zamjenika župana Đanija Bunje, direktora paške turističke zajednice Slavka Pernara i načelnika Općine Povljana Ivice Pogorilića posjetili i mjesto Povljana.
 Međuregionalna suradnja između Južnomoravske regije i Zadarske županije uspostavljena je 2007. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Prošle godine predstavnici Južnomoravske regije donirali su Općoj bolnici Zadar sredstva u iznosu od 80 tisuća eura za kupnju ultrazvučnog aparata za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a građanima Zadra predstavili su svoju Regiju kulturno-umjetničkim programom na Narodnom trgu te večerom u Arsenalu.
 Suradnja se nastavila u siječnju ove godine kada je TZ Grada Paga gostovala je u Brnu na značajnom sajmu Regiontour. Turističke mogućnosti Grada Paga ponovno će se predstaviti u Brnu 25. ožujka ove godine, a ponovni posjet gostiju iz Južnomoravske regije Zadru očekuje se na Dan Zadarske županije 16. travnja 2009. godine.