Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zemlja soli, vode, sira i čipke

Autor: Velimir Brkić

25.02.2009. 23:00
Zemlja soli, vode, sira i čipke

Foto: Velimir BRKIĆ



UNDP će u Program poticanja zelenog poduzetništva uložiti preko pola milijuna dolara u svaku od četiri dalmatinske županije, a županije još dodatnih vlastitih 100.000 američkih dolara
U organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije i Grada Nina te u suradnji s UNDP – Projekt COAST i MICRO projektom d.o.o. jučer je u ninskoj Baroknoj kući održan Info dan eko i ruralnog turizma. Cilj Info dana bila je prezentacija “Plana razvoja eko i ruralnog turizma” koju je za potrebe UNDP-a izradila najveća regionalna konzultantska tvrtka Micro projekt koja djeluje na području jugoistočne Europe. Osnovni cilj plana je stvoriti stratešku i operativnu podlogu za razvoj eko i ruralnog turizma uz promicanje ideje održivog razvoja te očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti dalmatinske obale.
Planom razvoja eko i ruralnog turizma obalna područja u širem prostoru Ninske lagune, Novigradskog i Karinskog mora te jugoistočnog dijela otoka Paga predstavljena su kao zemlja soli, vode, sira i čipke. Mjesto za vrhunski autentični doživljaj pustolovine, prirode, tisućljetne baštine i kulture… U radu ovog vrlo važnog dokumenta sudjelovali su stručnjaci iz Micro projekta, predstavnici Razvojne agencije Zadarske županije, predstavnici turističkih zajednica iz ovog područja te predstavnici gospodarstvenika koji se bave ruralnim i eko turizmom.
Cilj Programa zelenog poduzetništva je poticanje gospodarskog razvoja uz održivo korištenje i očuvanje vrijedne prirode obalnog područja Dalmacije. Program poticanja zelenog poduzetništva pokrenuo je UNDP u suradnji s četiri dalmatinske županije: Zadarskom, Šibensko-kninskom, Splitsko-dalmatinskom i Dubrovačko-neretvanskom te njihovim razvojnim agencijama u okviru projekta COAST. Program osigurava potporu za projekte i poduzetničke ideje u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi te zaštiti prirode i okoliša. To se u prvom redu odnosi na ponudu eko i ruralnog turizma, razvoj ekološke poljoprivrede, uzgoj autohtonih sorti i pasmina, školjkarstvo i slično. Program je otvoren za sudjelovanje svim poljoprivrednim proizvođačima, poduzetnicima, zadrugama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, tvrtkama, udrugama, javnim ustanovama te gradskim i općinskim upravama s obalnog područja sve četiri dalmatinske županije.
Uspostavom ovog Programa, svi zainteresirani za zeleno poduzetništvo i očuvanje prirode imaju pravo aplicirati na sredstva iz Programa, a odabranim će se projektnim idejama osigurati tehnička pomoć u razradi projektnih prijedloga, uključujući i pomoć u apliciranju na druge izvore financiranja, te financijska pomoć u obliku darovnica ili u formi djelomične garancije za kredite. UNDP će u Program poticanja zelenog poduzetništva uložiti preko pola milijuna dolara u svaku od četiri dalmatinske županije, a županije još dodatnih vlastitih 100.000 američkih dolara.
Planovi su izrađeni uz sudjelovanje predstavnika županija, njihovih gradova i općina, turističkih zajednica, udruga, turističkih agencija i ostalih zainteresiranih građana. Cilj Plana je stvoriti podlogu za razvoj eko i ruralnog turizma u navedenim županijama uz promicanje ideje održivog razvoja te očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti dalmatinske obale.
Tematiku na Info danu predstavili su ninski gradonačelnik Emil Ćurko, zamjenik voditelja projekta COAST Ognjen Škunca, voditeljica Odjela za kreditiranje i jamstva županijske Razvojne agencije Željko Pletikosa te direktorica regionalne razvojne agencije Micro projekt d.o.o. Ivana Bujas Rupić.