Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iz Železnika kreće posljednji vlak za Final four

Autor: Roman Morović

25.02.2010. 23:00
Iz Železnika kreće posljednji vlak za Final four

Foto: Zvonko KUCELIN



Sutra u Beogradu košarkaši Zadra love posljednji vlak koji bi ih mogao odvesti ka cilju zacrtanom prije početka sezone, završnom turniru NLB lige. Bez obzira na to što atmosfera, kako u momčadi tako i među navijačima, nakon serije poraza nije nimalo optimistična, te što je uprava kluba prije nekoliko dana priopćila da je cilj do kraja sezone u regionalnoj ligi osigurati plasman u Eurokup iduće sezone, činjenica je da šansa za plasman na Final four još uvijek postoji.
Da bi se ona produljila još najmanje tjedan dana, Zadrani sutra u Železniku moraju osvojiti dva boda protiv izrazito neugodne momčadi FMP-a. Bez obzira što je riječ o tek dvanaestoplasiranoj momčadi lige sa sedam pobjeda i dvostruko više poraza, ona je sasvim sigurno mnogo kvalitetnija i opasnija nego što to pokazuje trenutna pozicija na tablici, a uz to, forma igrača Vlade Đurovića je u uzlaznoj putanji. Ako tome pridodamo i činjenicu da je Zadar na sedam dosadašnjih gostovanja u beogradskom predgrađu pobijedio samo jednom, možemo zaključiti da Danijela Jusupa i njegove igrače sutra čeka jako težak posao.
FMP je očajno odradio prvi dio sezone u NLB ligi. U prvih petnaest kola slavio je samo četiri puta, na gostovanju kod Heliosa, te kod kuće protiv Zvezde, Radničkog i Širokog. Na kraju prošle godine situacija na tablici za „pantere” nije izgledala nimalo obećavajuće, upitan je bio čak i ostanak u ligi, ali kada su sredinom siječnja ove godine u svojoj dvorani deklasirali Cibonu sa 95:71, stvari su krenule na bolje. U vrlo važnoj utakmici za očuvanje NLB ligaškog statusa, u Železniku je stradao Helios (16 razlike), a nakon debakla kod Olimpije u Ljubljani (95:54), kao melem na ranu stigla je domaća pobjeda protiv Hemofarma. Time su Beograđani praktički osigurali ostanak u ligi, a dobru formu dokazali su i u Eurochallenge kupu. Nakon četiri kola u drugom krugu imaju tri pobjede, od čega dvije gostujuće (Zagreb, Liege) i u posljednja dva kola će vrlo vjerojatno pred svojim navijačima osigurati plasman u četvrtfinale toga natjecanja. Kao nagrada za dobar rad stiglo je i finale kupa, u koje se FMP plasirao preko Zvezde i Radničkog, ali protiv Partizana se jednostavno nije moglo.
Umor i ozljede
Ipak, nije sve baš tako dobro u momčadi Vlade Đurovića uoči ogleda sa Zadrom, jer nakon poraza u finalu kupa usljedio je naporan put do sjevera Njemačke (avionom do Frankfurta pa šest sati autobusom do Quackenbrucka zbog štrajka Lufthanse), gdje je FMP poražen od Artland Dragonsa, a osim umora igrača i zdravstveni bilten daleko je od dobroga. Već neko vrijeme nema ozljeđenog krila Andreje Milutinovića, a u utorak u Njemačkoj Đurović nije mogao računati ni na dva razigravača Filipa Čovića i Nemanju Protića, te na Miloša Dimića.  Sutra će na terenu sigurno biti Čović, Protić i Milutinović su još uvijek upitni, Dimić neće biti u sastavu, a problema s koljenom imao je Raduljica, koji će ipak zaigrati. Upravo će o umoru i zdravstvenom stanju ključnih igrača sutra ovisiti mnogo toga u igri FMP, a ne treba zaboraviti ni da ga već idući utorak očekuje važna utakmica u Eurochallenge kupu, kod kuće protiv Zagreba. S obzirom da su svoj primarni cilj u NLB ligi već ostvarili, Beograđanima je u ovom trenutku prioritet Europa, što ne znači da će utakmici sa Zadrom pristupiti olako, ali sigurno neće onako kako bi joj pristupili da se bore ostanak.
Naravno, to Zadranima ništa neće značiti ako sami ne odigraju dobru utakmicu. Za razliku od protivnika, koji je odigrao dvije utakmice više u kupu, te jednu u Europi, igrači Danijela Jusupa imali su i više nego dovoljno vremena da se oporave od nepravde koja im je nanesena u polufinalu kupa protiv Cibone, te da se na najbolji mogući način pripreme za FMP. Po tome je Zadar, barem na papiru, u prednosti. Hoće li to znati iskoristiti na terenu, nemoguće je predvidjeti. Momčad koja je slovila za najjačeg domaćina, te jednog od najpoželjnijih gostiju u NLB ligi, odjednom je izgubila dvije utakmice za redom u svojoj dvorani, dok je na gostovanju pregazila Helios i u Trnskom stigla na prag pobjede protiv Cibone. Kao da su odjednom igrači postali rasterećeniji u gostima, a kod kuće su jednostavno pali pod pritiskom. U Beogradu zapravo i mogu zaigrati rasterećeno, jer bez obzira što realna šansa za Final four još uvijek postoji, malo tko od njih očekuje takav podvig.
Bitka pod koševima
Ozljeda Vladimera Boisa stigla je u najgorem mogućem trenutku i biti će zanimljivo vidjeti na koji će način trener Danijel Jusup pokušati nadoknaditi njegov izostanak. Najveća snaga FMP-a je upravo pod koševima, a i sam Jusup je kao ključne igrače beogradske momčadi istaknuo centre Miroslava Raduljicu i Predraga Samardžiskog pa će Tomislavu Ružiću i Trentu Plaistedu sigurno trebati pomoć nekoga od mlađih igrača, Bilana, Šarlije ili Škifića. Uostalom i Đurović će na drugoj strani u određenom periodu vrlo vjerojatno koristiti svoje mladiće, Bojana Radetića, Dejana Muslija i Svetozara Stamenkovića.
Ono gdje je Zadar sigurno jači su vanjske pozicije. Hrvoje Perić je odličnoj formi i odrade li Zadrani tranzicijski dio onako kako je zamislio i najavio trener Jusup, njega će domaći igrači vrlo teško braniti. Jasno, kao i uvijek do sada mnogo toga će ovisiti o zadarskom šutu, naročito za tri poena. To je ipak najjače zadarsko oružje i ako ono ne bude funkcioniralo kako treba teško je očekivati pobjedu na gostovanju. Stipčević i Car su odigrali vrlo dobru utakmicu protiv Cibone u kupu i ako bi ponovili takvu igru i sutra, šanse Zadra za pobjedu bi sigurno bile mnogo veće. Važna će biti i šuterska raspoloženost Damira Rančića, a i kapetan Ružić se u posljednje vrijeme često izvlači na tricu.
Dobra vijest za Zadrane je da se oporavio Vedran Morović, jer će Stipčeviću sigurno trebati predaha, naročito ako se oporavi i zaigra i Protić. U njegovom eventualnom odsutstvu više minuta će na mjestu playmakera dobiti iskusni tridesetčetverogodišnji Saša Stefanović, koji od svog dolaska u klub prije nešto više od mjesec dana, igra sasvim solidno. U odličnoj formi u posljednje vrijeme je šuter Mladen Jeremić, koji redovito zabija dvocifreni broj poena, a na vanjskim pozicijama opasni mogu biti i mladi Branko Lazić i Peđa Stamenković.
Zadar je ove sezone već dvaput pobijedio FMP-a, jednom u predsezoni, na pripremnom turniru u Udinama (FMP bez Raduljice, Zadar bez Rančića), te drugi put u 9. kolu NLB lige u dvorani Krešimira Ćosića s uvjerljivih +21. Ovo će, međutim, sasvim sigurno biti posve drugačija utakmica, jer osim što se sada igra u Beogradu, obje su momčadi tokom sezone promijenile trenera i ostale bez jednog igrača, FMP bez Labovića, a Zadar bez Downsa. Sve u svemu, premda je Zadar na papiru blagi favorit, što zbog pozicije na tablici, što zbog kvalitete momčadi i zbog više vremena za pripremu utakmice, u večerašnjem susretu apsolutno je sve moguće. Hoće li Zadar ostati u utrci za Final four ili će FMP, slično kao i prošle sezone, biti taj koji će ugasiti posljednju zadarsku nadu, saznat ćemo sutra počevši od 18 sati, a prijenos utakmice iz Beograda najavila je televizija VOX.


 NLB LIGA, 22. KOLO


Raspored: FMP – Zadar (18), Cedevita – Radnički (17), Helios – Budućnost (19), Cibona – Zvezda (19.15), Partizan – Zagreb (19.30), Široki – Olimpija (20.15), Hemofarm – Bosna (20.15).




 ĐUROVIĆ: ZADAR JE PO SASTAVU MEĐU NAJJAČIMA U LIGI


– Zadar je odlična momčad, nema obveze u Europi i u Beograd dolazi odmoran. Potrebna nam je pobjeda da bismo u odličnom raspoloženju dočekali Zagreb, u odlučujućoj utakmici Eurochallenge kupa. Iscrpljeni smo nakon ubitačnog ritma u posljednjih desetak dana, ali nadam se da će momčad pozitivno reagirati – kazao je u najavi utakmice Vlado Đurović, trener FMP-a, koji nalazi i dodatni razlog za optimizam.– Borit ćemo se i za što bolji koeficijent srpskih klubova u NLB ligi. Zadar je po sastavu među najjačima u ligi, a zašto nije u vrhu to je već neko drugo pitanje. Točno je da Zadrani bolje igraju na svom parketu, ali dolaskom trenera Danijela Jusupa i to se promijenilo. Najbolji primjer je pobjeda nad Heliosom od 46 poena u Domžalama – istaknuo je Đurović.
S druge strane, Danijel Jusup, trener Zadra zna recept kako pobijediti na gostovanju, samo je pitanje hoće li ga zajedno sa svojim igračima sutra primijeniti na parketu.
– Ključne će biti dvije stvari, prva je defanzivni skok, a druga tranzicija. Igrači FMP-a su vrlo visoki i nezgodni u napadačkom skoku i to moramo riješiti. Ne smijemo im dozvoliti da dominiraju reketom, ni u napadu ni u obrani. Osim toga, moramo biti brzi u tranziciji, ne dopustiti im da postave obranu i tražiti našu šansu u brzim i lakim šutevima. Skok i tranzicija, ta dva segmenta su ključna. Ako ih zadovoljimo imamo šanse, ako ne, onda nemamo – jasan je bio Jusup uoči puta u Beograd.


 BORBA ZA KOEFICIJENT


U 22. kolu NLB lige na rasporedu su čak četiri hrvatsko-srpska dvoboja, koji bi mogli biti ključni u borbi za dvogodišnji nacionalni koeficijent, koji će jednoj zemlji donijeti četvrtog predstavnika u regionalnoj ligi sljedeće sezone. Hrvatska je trenutno u prednosti, međutim, još uvijek nije sve riješeno, a jedno od važnijih kola je upravo ovo večerašnje.