Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Knežević u ubojstvo Pukanića upleo Mila Đukanovića

Autor: Ana Raić Knežević

25.02.2010. 23:00
Knežević u ubojstvo Pukanića upleo Mila Đukanovića


U više navrata Ratko Knežević je Đukanovića je označio kao pokrovitelja i vrh duhanske mafije te pokrovitelja Stanka Subotića Caneta koji je zbog istrage o švercu cigareta na tjeralici Interpola
Ni vaš, ni metak vaših prijatelja neće me zaustaviti u nastojanju da ubojstvo Ive Pukanića ostane zadnje na krvavom putu srbijansko-crnogorske mafije, poručio je na jučerašnjem nastavku suđenja optuženim atentatorima na suvlasnika Nacionala Ratko Knežević, bivši bliski prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića, kao i samog Pukanića. Tu reakciju u višesatnom Kneževićevom svjedočenju izazvalo je inzistiranje optuženog organizatora Pukanićeve likvidacije Slobodana Đurovića da ga svjedok pogleda u oči i zakune se da govori istinu.
A istiniti bi trebali biti brojni Kneževićevi zaključci o nalogodavcima ubojstva Ive Pukanića što ih je donio na osnovu njihovog višegodišnjeg druženja te prijetnji što su im stizale od Stanka Subotića Caneta i Mila Đukanovića.
– Nakon što je 2001. godine Pukanić objavio prvi tekst o “crnogorskoj duhanskoj mafiji”, zaredale su prijetnje. Pokušali su i s oko pet milijuna eura kupiti Pukanića, kako ne bi više pisao, a budući da ih je odbio, skovali su planove da ga ubiju zajedno sa mnom jer su mislili da sam mu glavni informator, prisjećao se Knežević, pojašnjavajući da je Pukanić samo 40 posto objavljenih informacija o “duhanskoj mafiiji” dobio od njega. Dobronamjerne poruke “duhanske mafije” Pukaniću su došle i preko Željka Šelendića i Milana Jankovića Zeptera.
Nekoliko pokušaja likvidacije osujetile su slovenske i hrvatske tajne službe, od kojih su i Pukanić i Knežević dobili oružje.
– Cane mi je izravno poručio da ću završiti kao Darko Beli Raspopović (visoki dužnosnik crnogorske Službe državne sigurnosti ubijen 2001. godine, op.a.), nakon čega sam molio Đukanovića da me zaštiti, svjedočio je Knežević, podsjećajući da su na njegovoj i Pukanićevoj likvidaciji radili i Mišo Vujičić (kasnije ubijen u Ljubljani, op.a.) i Veselin Vukotić, čije je planove, međutim, osujetila supruga koja ga je odala.
Knežević je još jednom istaknuo da je upravo Pukanićevo svjedočenje u istrazi o “duhanskoj mafiji” što je vođena u Italiji bilo ključno za podizanje optužnice protiv Subotića i Đukanovića, a samo desetak dana nakon što je Đukanović dao iskaz na sudu u Bariju izvršen je prvi, neuspjeli, atentat na čelnog čovjeka Nacionala. Sam Knežević znao je za razgranatost šverca cigaretama u Crnoj Gori, ali je 1997. godine, shvativši da je to “državni posao”, otišao u Zagreb, pa u London.
– U jesen 2001. godine Srđan Miranović (likvidirani kum Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, op.a.) upozorio me na opasnog čovjeka iz naših krajeva koji živi u Parizu. Spomenuo je tada ime Slobodana Đurovića i nadimke “Kardinal” i “General”, svjedočio je Knežević, dodajući da je nakon Pukanićevog ubojstva analizirao Đurovića te došao do zaključka da je on nekoliko godina kasnije bio “strateg” obračuna “konfederacije balkanskih kriminalaca” u Nizozemskoj za prevlast na kokainskom tržištu.
Taj zaključak posebno je iznervirao Đurovića, koji je inzistirao da svjedok odgovori zašto je ucjenjivao Pukanića, koji ga je na kraju otjerao od sebe. Knežević je uzvratio da je to obična laž.
U više navrata Knežević je Đukanovića je označio kao pokrovitelja i vrh duhanske mafije te pokrovitelja Stanka Subotića Caneta koji je zbog istrage o švercu cigareta na tjeralici Interpola i živi u Švicarskoj, gdje šverc duhana ne postoji kao kazneno djelo. Nastavivši “sipati” optužujuće zaključke, Knežević je izjavio da je Stanko Subotić za naručene likvidacije kupovao najbolje bande na tržištu.
– Sve je počelo s Arkanovom grupom i ubojstvom Vanje Bokana (jednog od nositelja krijumčarenja cigareta koji je likvidiran u Ateni 2000. godine, op.a.) a završilo s ovom Joce Amsterdama, objasnio je bivši savjetnik Mila Đukanovića, uzvrativši na pitanje obrane da ga na svjedočenje nije motivirao politički revanšizam, već čisti patriotizam.
– Da budem svjedok u ovom postupku, predložio je USKOK nakon što je čuo moj iskaz o duhanskoj mafiji dan srbijanskim istražiteljima. Pristao sam jer je to bilo najmanje što sam mogao učiniti za pokojnog prijatelja.


Jocić i Đurović zajedno u Budvi?


Joca Amsterdam proveo je ljeto 2007. godine u hotelu Splendid u Budvi, a 2008. godine s njim je bio i Slobodan Đurović. Jocić se u to vrijeme dodvoravao crnogorskim vlastima kako bi si osigurao krijumčarski koridor kroz luku Bar – rekao je Knežević, objasnivši na pitanje obrane da je to doznao od izvjesnog Zorana Raičkovića, dok je na Đurovićevo inzistiranje uzvratio da za njegov boravak u Budvi nije dobio “hotelsku potvrdu”. Pri svojoj tvrdnji Knežević je ostao i nakon što mu je predočen dopis Interpola iz Podgorice kolegama u Zagrebu prema kojem nije potvrđeno da su Jocić i Subotić u ljeto 2008. godine bili u Crnoj Gori.
– Pa tamošnja policija čuva Subotića svaki put kad on dođe, što je i Đukanović javno priznao, dodao je Knežević, kojeg je dan nakon ubojstva Pukanića kontaktirao jedan agent SOA-e zanimajući se iz kojih bi krugova ta likvidacija mogla biti naručena.




Matanić mi još dugo neće prijetiti


Na pitanje Roberta Matanića o režimu osiguranja što ga je angažirao zbog prijetnji, Knežević, kojeg i dalje čuvaju značajne policijske snage, cinično je uzvratio: “Gospodine Matanić, znam da mi od vas dugo neće prijetiti nikakva opasnost”. Obrana je na kraju ustvrdila da je cijelo Kneževićevo svjedočenje neistinito.


 Suđenje u Beogradu 20. travnja


Suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam, i članovima njegove skupine optužene za ubojstvo Pukanića i Franjića počet će 20. travnja pred sudskim vijećem Posebnog odjela višeg suda u Beogradu, javljaju beogradski mediji prenoseći izjavu sutkinje i glasnogovornice tog suda Maje Kovačević-Tomić. Po njezinim riječima, suđenje će iz sigurnosnih razloga biti održano u specijalnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora. Kako se navodi, tročlanim sudskim vijećem predsjedavat će sudac Vladimir Vučinić, a članovi vijeća bit će suci Nada Zec i Siniša Petrović


       
Raičković: Jocića ne poznajem niti sam ga ikad vidio


U Vašem dnevnom listu Zadarski list u izdanju od 26. veljače 2010. godine, objavljen je tekst pod naslovom “Knežević u ubojstvo Pukanića upleo Mila Đukanovića”. U izdvojenom dijelu navedenog teksta objavljen je sitnijim slovima naslov “Jocić i Đurović zajedno u Budvi?” i prenesena izjava gospodina Ratka Kneževića kako je Joca Amsterdam (misli se na Jocića) proveo ljeto 2007. godine u hotelu “Splendid” u Budvi te da je 2008. godine s njim bio i Slobodan Đurović, kao i da se Jocić u to vrijeme dodvoravao crnogorskim vlastima kako bi si osigurao krijumčarski koridor kroz Luku Bar, pri čemu je Knežević, objasnivši na pitanje obrane, rekao da je to doznao od izvjesnog Zorana Raičkovića.
S obzirom da sam s gospodinom Kneževićem dugo vremena bio u drugarskim odnosima, to nema sumnje da se njegova izjava o navodnom izvoru saznanja odnosila na mene, pa ovim putem dajem sljedeći demantij njegovih navoda:
Prije svega, gospodin Knežević nije naveo kada sam to i gdje, navodno, rekao ono što navodi u svojoj izjavi, s obzirom da s njim nemam nikakvih kontakata više od godinu dana. Osim toga, gospodina Jocića ne samo da ne poznajem, nego ga nikada nisam vidio u životu niti sam znao kako izgleda, sve dok prije nekoliko mjeseci u medijima nije objavljena njegova fotografija. Stoga je očigledno da ne mogu ni znati je li nekada boravio u Crnoj Gori i ako jest, koji je bio povod njegova dolaska i što je tom prilikom radio.
Na ovom demantiju završava svako moje reagiranje u povodu navedene izjave gospodina Kneževića, a njemu želim svu sreću i molim ga da me zbog našeg nekadašnjeg drugarstva ne uvodi u svoje igre, već da me ostavi na miru. 
S poštovanjem,
Zoran Raičković