Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon što je osuđen na 15 mjeseci zatvora, mladić briznuo u plač

Autor: Minja Gugić

25.02.2010. 23:00
Nakon što je osuđen na 15 mjeseci zatvora, mladić briznuo u plač

Foto: Vedran SITNICA



Obrazlažući presudu sudac Boris Babić je naglasio kako nije bilo otegotnih okolnosti jer Jure Erceg nema “mrlje u svom životu”, ali je uloga suda među ostalim i da vodi računa o, kako je rekao Babić, specijalnoj i generalnoj prevenciji
Nakon što je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić u petak na Županijskom sudu u Zadru izrekao presudu od 15 mjeseci zatvora 28-godišnjem Juri Ercegu diplomiranom teologu zbog izazivanja nezapamćenog požara na predjelu Velikog Rujna, na Velebitu 26. srpnja 2007. godine, on je briznuo u plač te je uz jecaje promrmljao: “Nemojte mi to raditi”.
No, Sudsko je vijeće donijelo odluku da je Erceg kriv jer je počinio kazneno djelo ocijenjeno kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine čime je pričinjena materijalna šteta od preko devet milijuna kuna, a procjenama stručnjaka sveukupna opožarena površina na području Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit je 194 hektara površine.
Za ovo je kazneno djelo predviđena kazna od najmanje jedne, a nakon što je Zakon pooštren i do čak 12 godina zatvora.
Obrazlažući presudu sudac Boris Babić je kratko pojasnio kako pri odmjeravanju kazne za optuženog Juru Erecega nije bilo otegotnih okolnosti jer je on mladić koji nema “mrlje u svom životu” što znači i da nikada do sada nije bio osuđivan.
U olakotne je okolnosti Sudsko vijeće uzelo u obzir i činjenicu da je Upravno vijeće Nacionalnog parka odustalo od traženja odštete jer bi to s obzirom na iznos procijenjene materijalne štete bila “nemoguća misija”.
– Međutim, naša je uloga da vodimo računa i o specijalnoj i generalnoj prevenciji. Specijalna prevencija je usmjerena prema okrivljeniku osobno kako on više ne bi činio ovakva ili sličan kaznena djela, dok se generalna prevencija odnosi na poruku cjelokupnom društvu i javnosti, svim građanima Republike Hrvatske da se takvo što ne smije događati – zaključio je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.
Erceg je, kako je i sam priznao u svojoj obrani, zapalio grm jer je bio ljut.
Prema njegovoj priči, on je toga dana u srpnju prije tri godine boravio na predjelu Velikog Rujna sa svojim ocem i sestričnom jer tamo imaju vikendicu.
U vikendici nisu imali toalet, pa je Erceg malo dalje od kuće u šumi otišao obaviti nuždu. Pri povratku se ogrebao po nogama o jedan bodljikavi grm kojega je u bijesu zbog toga, zapalio.
No, gasio ga je i uvjeren da ga je i ugasio, otišao kući. Nakon toga izbio je golem požar u čijem je gašenju sudjelovao i sam Erceg te njegova sestrična.
Zbog izazivanja požara bio je uhićen te je “odgulio” u pritvoru gotovo dva mjeseca u vrijeme trajanja istrage.
Pravomoćnost presude će čekati na slobodi.